Nyhed
Læsetid: 1 min.

Vred Schulz dementerer regeringsforhandlinger og proklamerer stærk EU-kurs

SPD-formand Martin Schulz der dementerede den på en opsigtsvækkende pressekonference i Berlin fredag middag.

SPD-formand Martin Schulz der dementerede den på en opsigtsvækkende pressekonference i Berlin fredag middag.

Markus Schreiber

Udland
2. december 2017

Nyheden nåede at tage hele turen rundt i den tyske presse, før SPD-formand Martin Schulz dementerede den på en opsigtsvækkende pressekonference i Berlin fredag middag.

»Nej, SPD-ledelsen har ikke givet grønt lys til regeringsforhandlinger med CDU/CSU,« lød det fra en tydeligt misfornøjet Schulz, der betonede, at det ikke er givet, at SPD vil indgå i en stor koalition med CDU/CSU.

»De falske meldinger ser ud til at stamme fra CDU/CSU-kredse, og jeg har netop telefoneret med Merkel og sagt, at den slags er inacceptabelt.«

SPD sidder i en strategisk klemme, idet store dele af partiet afviser den tredje store koalition på 12 år, mens der også er mange socialdemokratiske stemmer mod både nyvalg og en mindretalsregering under Merkel.

Denne splittelse blev åbenlys, da SPD’s ungdomsorganisation fredag påbegyndte en kampagne mod en ny stor koalition på sin hjemmeside. De unge socialdemokrater understreger især den manglende forskel på de politiske lejre i Tyskland, hvilket giver fløjpartier som AfD vinger. Samtidig kræver de en langt stærkere social og europæisk profil i partiet.

Sidstnævnte betonede Martin Schulz både over for Der Spiegel og sidenhen på pressekonferencen, hvor han krævede »dybtgående reformer af EU« og tysk imødekommenhed over for den franske præsident Macrons reformplaner, herunder også en fælles europæisk social- og skattepolitik.

»Moderniseringen af Tyskland skal gå hånd i hånd med en modernisering af Europa. Ellers vil der – uanset formen – helt sikkert ikke opstå en regering med støtte fra SPD.«

Mandag vil SPD-ledelsen iflg. Schulz give deres anbefalinger op til næste uges partidage, hvor de delegerede skal tage stilling til socialdemokraternes videre færd i den tyske regeringskrise.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

På forsiden af det nye nummer af Der Spiegel er der en tegning af to udmattede boksere - Schulz og Merkel - der sidder i samme ringhjørne.
Overskriften er "Tabere til magten!" Underrubrikken taler om Den lille koalition.

Inde i bladet er der en artikel med overskriften "Palæo-koalitionen," der kun er forbundet af frygten for vælgerne.