Nyhed
Læsetid: 2 min.

Weahs sejr i Liberia lukker krigsforbryders gamle parti ind i regeringen

Med flere måneders forsinkelse har Liberia valgt sin næste præsident: verdens engang bedste fodboldspiller George Weah
Udland
30. december 2017

Valget af den tidligere fodboldverdensstjerne George Weah som Liberias næste præsident bliver hyldet som den første demokratiske magtoverdragelse i 73 år i et land, der har været præget af borgerkrige. Men valget af Weah betyder også, at partiet NPP, som krigsforbryderen Charles Taylor stiftede, træder ind i den liberianske regering for første gang, siden borgerkrigen sluttede.

George Weah stillede op til valget sammen med Taylors ekskone, Jewel Taylor, der nu sandsynligvis vil blive vicepræsident. Charles Taylor er ikke entydigt upopulær i Liberia, men det skabte ifølge New York Times alligevel opstand, da Jewel Taylor tidligt i valgkampen talte om at opfylde sin eksmands gamle løfter og få hans dagsorden tilbage på bordet.

Selv har George Weah talt i telefon med Charles Taylor, men slog det under valgkampen hen som en tilfældighed. 

Charles Taylor var den mest magtfulde krigsherre under Liberias to borgerkrige, der varede næsten uden afbrydelse fra 1989 til 2003. Men det var hans involvering i den samtidige borgerkrig i nabolandet Sierra Leone, der i 2012 gav ham en dom for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden for hans hjælp og støtte til terror mod civile, mord, voldtægt, sexslaveri, fysisk og psykisk vold, plyndringer og brug af børnesoldater. Han afsoner nu 50 år i et britisk fængsel.

Den afrikanske drøm 

Mens borgerkrigene rasede, spillede George Weah derimod fodbold i udlandet. Han kom fra fattige kår, men hans evner med en bold bragte ham til Europa i 1988, hvor han fik kontrakt med Monaco. Weah fik sin storhedstid hos Paris St. Germain og AC Milan i 1990’erne, hvor han blev kåret til verdens bedste fodboldspiller som den første og hidtil eneste afrikaner. Hans udlandskarriere begyndte og sluttede nærmest samtidig med borgerkrigene, da han vendte hjem igen i 2003.

I Liberia forsøgt han allerede i 2005 at blive præsident i landets første frie valg efter krigen, men tabte til Ellen Johnson Sirleaf, der blev Afrikas første demokratisk valgte kvindelige statsleder og senere vandt Nobels fredspris. 

I 43 dage protestede Weah og hans tilhængere dengang over valgfusk og truede med vold. 

Denne gang var det hans modstander Sirleafs hidtidige vicepræsident, Joseph Boakai, der protesterede over snyd – og paradoksalt nok mente han, at det var hans gamle allierede Sirleaf, der havde lagt ham hindringer i vejen. Hans anklager om fusk blev afvist af højesteret, men endte med at udskyde anden valgrunde i to måneder.

Imens udmærkede Weah og hans tilhængere sig ved at forholde sig i ro.

Valgdeltagelsen blev som ventet lav, men med 98 pct. af stemmerne optalt står Weah til at have fået 61,5 pct. af stemmerne mod Boakais 38,5 pct., erklærede Liberias valgkommission torsdag.

George Weah tiltræder præsidentposten 22. januar. Hans vigtigste opgaver bliver at holde landet fredeligt og levere på sit løfte om at skabe flere job – og nære drømmen om, at andre fattige unge kan tage samme vej som ham mod toppen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her