Nyhed
Læsetid: 2 min.

Balladen om Roundup fortsætter

’Sandsynligvis ikke kræftfremkaldende,’ skriver Den Amerikanske Miljøstyrelse om sprøjtemidlet. I EU vil seks lande have en afviklingsplan og nye undersøgelser
Udland
6. januar 2018

Kontroversen om verdens mest solgte ukrudtsmiddel, Roundup, fortsætter. Den amerikanske miljøstyrelse, EPA, har netop sendt en foreløbig miljø- og sundhedsvurdering af glyfosat – der er aktivstof i Roundup – i høring. Og styrelsen konkluderer, at sprøjtemidlet »sandsynligvis ikke er kræftfremkaldende i mennesker«.

Dermed er EPA på linje med EU’s agenturer for fødevaresikkerhed og for kemikalier, henholdsvis EFSA og ECHA, men i modstrid med WHO’s ekspertorgan på området. IARC har konkluderet, at glyfosat »sandsynligvis er kræftfremkaldende i mennesker«.

EPA’s dokument er i offentlig høring de næste to måneder, hvorefter styrelsen vil drage sine endelige konklusioner. Først i 2019 vil EPA offentliggøre sin holdning til den fortsatte brug af ukrudtsmidlet.

Samtidig fortsætter 300 koordinerede sagsanlæg mod producenten af Roundup, Monsanto, ved en domstol i Californien. De er anlagt af personer, der mener, at sprøjtemidlet har givet dem eller deres pårørende kræft. I andre amerikanske stater har over 3.000 personer stævnet Monsanto.

Parallelt hermed har Monsanto fået opbakning fra 11 stater i sit eget sagsanlæg mod de californiske myndigheder, der med henvisning til IARC har besluttet, at Roundup og tilsvarende sprøjtemidler med glyfosat skal mærkes som potentielt kræftfremkaldende.

Monsanto tjener godt

I EU, hvor et flertal blandt landene sidste år besluttede at give en ny femårig godkendelse til glyfosat, har seks skeptiske lande nu skrevet til EU-Kommissionen og gentaget deres bekymring over sprøjtemidlet. Landene – Frankrig, Belgien, Grækenland, Luxembourg, Slovenien og Malta – opfordrer Kommissionen til at udarbejde en afviklingsplan for glyfosat, så EU’s landmænd hjælpes til at omstille til drift uden sprøjtemidlet, inden de fem år er gået.

I den sammenhæng anmodes Kommissionen om at kortlægge alternativer til glyfosat i form af andre sprøjtemidler samt økologiske og mekaniske metoder til ukrudtskontrol. Endelig argumenterer de seks lande for, at der gennemføres en ny undersøgelse af glyfosats kræftvirkning i et samarbejde mellem de hidtil uenige instanser: IARC versus EFSA og ECHA.

The Wall Street Journal skrev torsdag, at Monsanto venter øget indtjening fra sit globale salg af Roundup i år. Hovedforklaringen er, at de kinesiske myndigheder har skærpet miljøkravene til den kinesiske produktion af glyfosatbaserede sprøjtemidler. Det hæver prisen på de kinesiske produkter og gør det muligt for Monsanto også at hæve prisen – og dermed indtjeningen – på Roundup.

Den afdeling af koncernen, der producerer Roundup, står ifølge avisen for 11 procent af Monsantos overskud. I det senest opgjorte kvartal havde Monsanto et overskud på 169 mio. dollar.

På længere sigt venter selskabet også en økonomisk gevinst ved den planlagte fusion med den tyske agrokemiske virksomhed Bayer. Endnu er det dog uvist, om EU-Kommissionen med konkurrencekommissær Margrethe Vestager i spidsen vil godkende sammensmeltningen af de to giganter. Vestager meddelte sidste år, at Kommissionen har alvorlige forbehold over for fusionen, fordi det kan gøre det nye selskab for magtfuldt på den globale agrokemiske scene, der i dag er domineret af en lille håndfuld meget store koncerner.

Sagen er så omfattende, at en afgørelse flere gange er blevet udskudt. Det ventes, at konkurrencekommissæren meddeler sin konklusion senest den 5. marts.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vi er her på jorden, fordi der er et gunstigt miljø for vores tilstedeværelse. Når vi ødelægger det miljø, fjerner vi betingelserne for vores egen tilværelse.
Med roundup fjerner vi store dele af de levende væsner med grønkorn en gang om året. Ufattelig tåbeligt.

ingemaje lange, Verner Nielsen, Eva Schwanenflügel, Hans Nielsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Grådighed vil i sidste ende udslette os :-(