Læsetid: 6 min.

Biernes redningspakke forbyder ifølge kemiindustrien næsten alle testede sprøjtemidler. Derfor stritter de imod

For mere end fire år siden udviklede EU nye retningslinjer for at beskytte bier mod sprøjtemidler. Men retningslinjerne er endnu ikke sat i kraft, og den agrokemiske industri kæmper for, at det heller aldrig kommer til at ske. Skal man beskytte bierne, som EU anbefaler, vil det nemlig betyde et forbud for stort set alle de sprøjtemidler, industrien har testet efter de nye retningslinjer
Europas bestande af honningbier og vilde bier er truede, og når antallet af bier og andre bestøvere svinder, kan det få store konsekvenser for fødevareforsyningen. Det er derfor, EU-Kommissionen og EU’s eksperter forsøger at gøre mere for at beskytte bierne mod især brugen af sprøjtemidler, som er en af de formodet store årsager til bidød. Dog vil det ifølge producenterne i den agrokemiske industri blive meget svært at finde sprøjtemidler, der i tilstrækkelig grad kan beskytte bierne på det niveau, de nye retningslinjer kræver.

Europas bestande af honningbier og vilde bier er truede, og når antallet af bier og andre bestøvere svinder, kan det få store konsekvenser for fødevareforsyningen. Det er derfor, EU-Kommissionen og EU’s eksperter forsøger at gøre mere for at beskytte bierne mod især brugen af sprøjtemidler, som er en af de formodet store årsager til bidød. Dog vil det ifølge producenterne i den agrokemiske industri blive meget svært at finde sprøjtemidler, der i tilstrækkelig grad kan beskytte bierne på det niveau, de nye retningslinjer kræver.

Jens Dresling

8. januar 2018

Hvis man følger den vejledning for risikovurdering af pesticider i forhold til biers sundhed, som EU’s agentur for fødevaresikkerhed (EFSA) har udformet, så vil stort set ingen af godt 150 udvalgte aktivstoffer, som anvendes i aktuelle sprøjtemidler, kunne godkendes.

Det viser en analyse foretaget af den agrokemiske industris egen brancheorganisation i EU, European Crop Protection Association (ECPA).

Ifølge uafhængige forskere er problemet netop, at EFSA’s vejledning i dag ikke følges i EU, selv om den nu har foreligget i mere end fire år. Og formålet med kemiindustriens analyse er da også at forhindre, at det nogensinde bliver tilfældet.

»Konsekvensen af ovenstående kan være, at det bliver meget vanskeligt i fremtiden at få godkendt nye midler, specielt insekticider,« advarer Dansk Planteværn, der er dansk interesseorganisation for sprøjtemiddelproducenter og medlem af ECPA samt af Landbrug & Fødevarer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Kurt Nielsen
 • Estermarie Mandelquist
 • Ejvind Larsen
 • Torben Skov
 • Karen Grue
 • Eva Schwanenflügel
 • Torben Bruhn Andersen
 • John Hansen
 • Carsten Munk
 • Britta Hansen
 • Troels Holm
 • Peter Beck-Lauritzen
 • Lise Lotte Rahbek
Kurt Nielsen, Estermarie Mandelquist, Ejvind Larsen, Torben Skov, Karen Grue, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, John Hansen, Carsten Munk, Britta Hansen, Troels Holm, Peter Beck-Lauritzen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Peter Beck-Lauritzen

Et af livets fortællinger starter med "blomsterne og bierne - ", så når bierne og blomsterne forsvinder, hvordan skal vi så forklare børnene, hvordan det hele starter?
Når hver femte bistade i UK er ramt af sprøjtegifte, selvom der er sprøjte-gifte-forbud og resultatet er reduktion i bi-standen, hvad er konklussionen så?
Kemi industrien er dem der må bevise, at deres produkter ikke er giftige, hverken for bier eller mennesker, så kan deres produkter få det "grønne" stempel!
Hvor svært kan det være?
Til kemi-industrien kan jeg sige, at når I har forgiftet alt levende omkring jer, så fortsætter jorden med at leve videre i milliarder af år, ligesom den gjorde før I og vi mennesker kom til.

Børge Neiiendam, Kurt Nielsen, Karen Grue, Eva Schwanenflügel, Benny Larsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Halfdan Muurholm, Torben Bruhn Andersen, John Hansen, Per Torbensen, Tue Romanow, Werner Gass, Hans Nielsen, Tove Andersen, Henrik L Nielsen, Torben Jensen, Lise Lotte Rahbek, Torben Arendal og Peter Knap anbefalede denne kommentar

"Konsekvensen af ovenstående kan være, at det bliver meget vanskeligt i fremtiden at få godkendt nye midler, specielt insekticider,« advarer Dansk Planteværn".
Advare Dansk Plateteværn, skulle der ikke stå erkender Dansk Planteværn

Eva Schwanenflügel, John Hansen, Henrik L Nielsen og Børge Neiiendam anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

VI SKAL FOR FANDEN BEGYNDE ET STED, hvis vi skal fastholde beboeligheden af vores klode!

Fuck den kapitalistiske model. Brug knoppen på noget andet end aktieejernes lommer og traditionel forskning!

Tænk med hovedet, ikke med rygmarven!

Børge Neiiendam, Estermarie Mandelquist, Irena Carlsen, Torben Skov, Jesper Sano Højdal og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
René Willadsen

Sålænge markeds økonomi er den fremherskende, vil ikke bare den den kemiske branche, men alle brancher, primært fokusere på bundlinje og udbytte til aktionærene, alt andet vil komme derefter, ikke af ond vilje, det bare sådan markeds økonomi hænger sammen - hvis der skal ændres på, er vi nød til at kigge på en planlagt økonomi. Det jo nærmest råber til himlen, at eksempelvis Kemibranchen her er imod tiltag, som vil kunne bedre forholdet til livets eksistens på denne klode ved at reducere kemi, som skader bier, men da udvikling af bæredygtig kemi tager en rum tid, hænger det ikke sammen med at aktie markedet reagere negativt, hvis overskuddet falder, arb.pladser evt. ryger på den konto, må bierne lider, og på et tidspunkt, (som ingen rigtig ved hvornår er) også os mennesker - så bliver der kæmpet i mod ned næb og kløer, ikke bare i Kemibranchen, men alle branche organsationer, mod tiltag, som kan skade indtjeningen, selvom det kan være en utroligt kortsigtet strategi.

Børge Neiiendam

Peter Beck-Lauritzen, bare rolig, konflikten ift. vore efterkommere vil ikke være der, fordi vi ikke er der længere.

En meget meget besynderlig Kamikazeideologi Borgernes beslutningstagere har til spørgsmålet.

Og dobbelt mærkeligt at veluddannede konventionelle Landmænd, som umælende stude lader sig føre til slagtning.

Anders Skot-Hansen

I de senere år er der heldigvis udviklet sprøjtemidler, som er langt mindre giftige, hurtigere nedbrydelige og kemisk renere. I 50-erne og 60-erne brugte vi det svært nedbrydelige DDT som insekticid, og senere hormon-midlet 2,4-D (2,4 dichlorphenoxy-eddikesyre) mod tokim-bladet ukrudt, blandt andet anvendtes det af haveejere på græsplæner (plænerens) imod bredbladet ukrudt . Produktionen af 2,4-D medførte i 70'erne dannelse af dioxin som biprodukt, hvilket vietnameserne fik at føle ved amerikanernes nedkastning af Agent Orange, og som de stadig lider under. Der er talrige eksempler på, at pionererne indenfor den kemiske industri især omkring midten af 1900-tallet afprøvede stoffer i naturen, der var rigtig miljøskadelige. Heldigvis har vi lært af tidligere tiders katastrofer. I min landsbyhave har jeg konventionelt dyrkede kornmarker som nabo. Fra sidst i april myldrer det med humlebier i akelejebeddet. Mest når vinteren ikke har været alt for hård. Frugttræerne bugner nogle år, så man er nødt til at tynde ud i løbet af sommeren, for at grene ikke skal knække, så bestøvningen er i top. Alligevel er der helt sikkert stadig ting at lære for kemikerne og landmændene. Selv har jeg intet imod, at forbrugere vælger den økologiske livsform. Man er bare nødt til samtidig at udvise globalt ansvar og tænke i helheder. Jeg synes, at alle 7 milliarder mennesker på jorden har ret til fødevarer. FN har anslået, at hvis man undlader at bekæmpe angreb af græshopper kemisk, så kan det i nogle år ødelægge så meget af høsten alene i Afrika, så 1/10 af jordens befolkning mister deres livsgrundlag (700 mio. mennesker). Brug af kemikalier indenfor fødevareproduktion er vel kommet for at blive, hvis vi ønsker at brødføde alle? Skal vi ikke bare blive bedre til at bruge dem på en bæredygtig måde? Bierne skal såmænd nok overleve sålænge vintrene ikke bliver for strenge.