Læsetid: 4 min.

Carles Puigdemont: ’I Spanien findes Francos skygge stadig’

Lederen af den catalonske selvstændighedsbevægelse, Carles Puigdemont, forlod for første gang sit eksil i Bruxelles, da han mandag ankom til København. Til en debat på Københavns Universitet sammenlignede han Madrids handlinger med diktatoren Francos og opfordrede samtidig til dialog
Den catalonske separatistleder Carles Puigdemont blev modtaget som en rockstjerne, da han i går besøgte Københavns Universitet. Det var første gang, han forlod sit eksil i Bruxelles.

Den catalonske separatistleder Carles Puigdemont blev modtaget som en rockstjerne, da han i går besøgte Københavns Universitet. Det var første gang, han forlod sit eksil i Bruxelles.

JONATHAN NACKSTRAND

23. januar 2018

Carles Puigdemont, frontfigur i den catalonske kamp for selvstændighed, truet af fængsel i Spanien, i eksil i Bruxelles og kandidat til posten som Cataloniens præsident, får en modtagelse som en rockstjerne, da han omringet af vagter, journalister og tilhængere træder ind i auditoriet på Københavns Universitet.

Temperaturen i det i forvejen varme auditorium nærmer sig catalonske tilstande, klapsalverne er altoverdøvende, og i hjørnet viser en mand sit banner: Only Freedom is Holy.

For første gang siden Carles Puigdemont i oktober flygtede fra Barcelona til Bruxelles, har han forladt sit eksil. Og mandag taler han til en forsamling på omkring 300 studerende, journalister og tilhørere på Københavns Universitet.

»I de sidste måneder er fundamentale rettigheder blevet undermineret. Demokratiske valgte folk er blevet fængslet og behandlet som terrorister. Vi har måttet gå i eksil for at undgå fængsel,« siger han scenen.

Forsamlingen klapper højlydt efter hver stikpille, Carles Puigdemont sender af sted mod centralregeringen i Madrid.

I oktober gennemførte det catalonske selvstyre en folkeafstemning om uafhængighed, som den spanske centralmagt erklærede ulovlig. Politistyrker blev sat ind for at forhindre catalonierne i at afgive deres stemme, og siden er flere catalonske politikere blevet fængslet. Selv flygtede Carles Puigdemont til Bruxelles for at undgå fængsel, men i december fik separatistpartierne i det catalonske parlament flertal ved et nyt valg, og mandag indstillede de igen Carles Puigdemont som præsident, selv om han opholder sig i Bruxelles.

Selv hævder Carles Puigdemont, at selvstændighedsbevægelsen har organiseret de mest fredelige demonstrationer af sin størrelse siden Berlinmurens fald. Alle demonstranter og politikere har opført sig fredeligt i troen på et politisk kompromis, siger han.

»Alligevel sidder de (politikerne, red.) i et spansk fængsel mere end 350 km væk hjemmefra. Mine damer og herrer: Det er ikke retfærdigt i en demokratisk stat. Det er hævn. De er politiske fanger. Som mig selv er vi i fængsel eller i eksil. Vi står til 30 år i fængsel for vores kamp for en folkeafstemning og et uafhængigt Catalonien.«

»Måske tager jeg fejl, men jeg tror på, at intet andet europæisk land ville gøre det samme. Specielt ikke Danmark. Men i Spanien findes Francos skygge stadig.«

Populist eller ej

I auditoriet er Carles Puigdemont flankeret af professor Marlene Wind og professor Christian Rostbøll, mens institutleder og professor Mikkel Vedby Rasmussen er vært. Universitetets to forskere skal interviewe Carles Puigdemont, og Christian Rostbøll indleder:

– Ser du nogen mulighed for kompromis– ikke kun med den spanske regering, men også med alle de cataloniere, der er imod uafhængighed?

»Hvilken slags kompromis er muligt, hvis den ene side i konflikten ikke anerkender den anden part,« spørger Carles Puigdemont.

»Hvilken type kompromis er muligt, hvis den anden part fortsætter med at nægte den kendsgerning, at der faktisk er mere end to millioner mennesker, der stemte for uafhængighed?«

Carles Puigdemont mener, at centralstyret i Madrid må acceptere at indgå en dialog med de catalonske politikere for at finde en løsning på konflikten.

Han fremhæver, at der hvert år går millioner af cataloniere på gaden for at demonstrere for selvstændighed. Det får  institutleder Mikkel Vedby Rasmussen til at spørge Carles Puigdemont, om han er leder af en populistisk bevægelse.

»Nej!« svarer Carles Puigdemont spontant, og hele salen griner.

– Men du spiller på national identitet, du mobiliserer millioner i gaderne. Det vil leve op til mange menneskers definition af populister?

»Nej, jeg har ikke talt om national identitet. Selvfølgelig er catalonsk identitet en del af historien, men jeg taler om ikkevold, jeg taler om dialog og om at anerkende den anden part og finde en fælles aftale. Jeg er bange for, at jeg ikke er en populist,« svarer Carles Puigdemont.

»Jeg er totalt uenig med det billede. Folk har mobiliseret sig for uafhængighed. Vi får støtte folk fra højrefløjen, venstrefløjen, gamle og unge, og rige og fattige – så det er et bredt udsnit af cataloniere, der støtter os.«

Opbakningen

Men netop opbakningen til den catalonske selvstændighedsbevægelse har været omdiskuteret. Til folkeafstemningen i oktober var der godt nok et flertal for selvstændighed, men det var kun et markant mindretal af catalonierne, der stemte ved valget.

Den problemstilling spørger EU-professor Marlene Wind ind til.

»Men samme tal viser det modsatte,« modargumenterer Carles Puigdemont.

»Er det nok med 50 procent, der ikke vil blive i Spanien? For hvis det ikke er nok til at erklære uafhængighed, hvad er så nok? Der er en konflikt, vi må løse. Men til de seneste valg har mere end 60 procent stemt for en folkeafstemning. Det er ikke nok til at have et flertal i valgboksene, men det er nok til at etablere en diskussion,« siger han.

Carles Puigdemonts krav om selvstændighed strider mod den spanske konstitution, som catalonerne selv underskrev i 1977. Marlene Wind spørger derfor, om demokratiet ikke også er afhængigt af, at Spaniens regioner understøtter den konstitution, der er grundlaget for Spaniens magtfordeling? Eller er demokrati intet andet end folkeafstemninger for Carles Puigdemont?

»Du har ret. Demokrati er ikke kun et spørgsmål om afstemning. Det er er også respekt for konstitutionen. Demokrati er afstemninger, deltagelse og muligheden for ændringer. For loven er ikke lavet af jern – man skal tilpasse den,« siger Carles Puigdemont.

Han mener, den spanske konstitutions udløbsdato er nået. Den nuværende generation af cataloniere har ikke underskrevet konstitutionen fra 1977, selv om de skal leve under den.

»Så hvis du ser på konstitutionen, er den klar – men virkeligheden er mere nuanceret,« siger han.

Så snart Carles Puigdemont har lagt mikrofonen fra sig, bliver han omringet af tilhængere, der vil tage selfies med ham. Vagter må bane vej igennem en kødrand af journalister og tilskuere, ad snørklede gange på Københavns Universitet og ind i en bil, der kører den catalonske selvstændighedsleder væk fra menneskemængden og ud i København. Tirsdag skal han mødes med folketingspolitikere. Ingen fra regeringspartierne forventes at dukke op. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Miguel Tuells

Typiske Franco-pladder fra en looser. Hans farfar var borgmester i landsbyen i Francotiden. Franco doede 20e november 1975. Det maa da paa et tidspunkt vaere nok!

David Zennaro, Flemming Berger, Robert Ørsted-Jensen, Kasper Olesen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
David Joelsen

Jeg ville nu gerne have hørt hans argumenter og historie. Måske er der en artikkel i Information at se frem til?

Trond Meiring, Steffen Gliese, Alvin Jensen, Jacob Jensen, Jes Balle Hansen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

David Joelsen. Naar det gaelder Carles P saa start i Girona, hvor han er foedt og opvokset. Girona er ogsaa seperatistbevaelsens hoejborg i Catalonien. Hans argumenter er lige for og ret enkle, du kan finde dem overalt paa nettet. Francos spoegelse er et af dem. Set i lyset heraf er det vigtigt at naevne, at der aldrig fandgt et retsopgoer sted i Spanien.

Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Jacob Jensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

@ Miguel Tuells,

Jeg syntes, du skal anvende reelle argumenter i din debat, i stedet for at bringe niveauet ned på dit eget børnehave-niveau.

- Er det f.eks. korrekt, at Mariano Rajoy er mistænkt for ualmindelig gros korruption - både nu og sidst han var premierminister?
- Er det korrekt, at Franco-fanatikere efter Francos død dannede eget parti, Alianza Popular (AP)?
- Er det korrekt. at Partido Popular har sine rødder i Alianza Popular (AP)?
- Er det korrekt, at Partido Popular derfor organiserer Franco´s tilhængere?
- Er det korrekt, at den Franco-ledede spanske borgerkrig kostede ½ mio. menneskeliv?
- Er det korrekt, at den spanske revolution 1936–39 havde sit centrum i Catalonien?
- Er det korrekt, at Spanien straffede Catalonien med utroligt blodige gengældelsesaktioner?

Du behøver ikke at svare med et skældsord. Egentlig kan du blot berette, hvad der kan dokumenteres.

Trond Meiring, Holger Madsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen, Hans Larsen, Per Torbensen, Steffen Gliese, David Joelsen, Alvin Jensen og Curt Sørensen anbefalede denne kommentar
Miguel Tuells

Gert Romme, du starter med at sige at jer er paa boernehaveniveau, samme h.ar jeg vel ret til at mene om dit reductio ad Francorum.
Ja det er sandt at Partido Popular er korrupt og at Rajoy ser ud til at vaere tilsvinet. Alt andet er gss. Efter Franco blev hans efterfoelgere, foerst og fremmest Kongen, udpeget af Franco, besluttet til at indfoere et demokrati. Venstrepartierne vidste dengang -nu har de glemt det- at aarsagen til borgerkrigen var at Republikken blev betragtet som tilhoerende kun venstrefloejen. Det ledte til TO borgerkrige. Den ene blev startet i october 1934 af det catalanske ERC samtidigt med Partido Socialista Obrero Español. Denne foerste borgerkrig var kort og det var Franco der vandt den til gunst for Republikken. Den anden startede af mange blandede aarsager, hvor det militaere kup ogsaa skal tilregnes. Denne tog naesten tre aar, blev ogsaa vundet af Frsnco, og var horribel overalt i Spanien, ikke kun i Catalonien. Godt nok fik Catalonien lidt ekstra da ERC myrdede loes paa borgelige eller katolske mennesker plus at der kom en intern krig mellem Stalins kommunistparti og Parrido Obrero de Unificación Marxista, bettagtet sim Trotskist. Orwell skrev en beroemt bog om dette.

Leo Nygaard. Foerst derefter er den alvorlige konflikt overstaaet, skirver du henfoert til afstemning for Cataloniens fremtid, regionens RET til selvstaendighed - skrevet med stort af dig. Hold da op!!! Det er stik modsat, hvis Catalonien blir selvstaedig gaar det foerst helt agurk Du glemmer, og mange med dig, at Catalonien som region er 50/50 splittet over loesrivelsen fra kronen. Catalonien er langt, langt fra det homogene, catalanske omraade, som mange anser det for.

David Zennaro, Flemming Berger og Miguel Tuells anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Man kan vel med lige så stor ret sige at centrum var i Madrid, hvor regeringen sad indtil den blev flyttet til Valencia.

Steffen Gliese

Store lande kommer let til at repræsentere de værste aspekter af de menneskelige fakulteter og kapaciteter, hvorimod småstaten som regel udmærker sig ved en lav magttærskel og større omsorg for hele befolkningen.

Jeg tror også det er Puigdemont, som er Francos skygge. Han er en fanatiker, der ikke skyr nogle midler.
Mht. Gert Romme så var borgerkrigen hård for Catalonien, men den var også hård for resten af Spanien. Den disse der fladt for Francos regime var Madrid. Og at Racoj er korrupt gør nødvendigvis ikke Puigdemonts nationalisme mere attraktiv. Tværtimod, så arbejder man politisk på at forbedre samfundet. Men hver gang der er problemer i Catalonien - og der er mange - så placeres ansvaret i resten af Spanien. Og det er barnagtigt!

@ Miguel Tuells,
Tak for din kommentar, der denne gang var på et voksent plan.

@ Gert Hansen,
Men omkring den Spanske borgerkrigs grusomheder så var det faktisk sådan, at den fascistiske Franco-Spanien hævnede sig meget brutalt på Catalonien, fordi Catalonien havde støttet spanske revolution.

I øvrigt har Catalonien ved en demokratisk proces valgt sine demokratiske ledere 2 gange. Og i mine øjne begår man bevidst overgreb på demokratiet, hvis man blot 1 gang underkender en befolknings vilje, og især når det sker med en grundlov (fra 1978), der er skrevet i et helt andet land (Spanien).

Desuden er den benyttede artikel 155 udformet som en såkaldt "gummiparagraf", hvor enhver regering selv kan fylde på, og selv kan opstille kriterierne. Og den slags useriøse og udemokratiske love hører i hvert fald ikke hjemme i et demokrati.

I øvrigt har jeg ingen præference for hverken centralstaten eller Catalonien. Men jeg syntes absolut ikke, man i Europa skal acceptere lande, der nægter at anerkende demokrati for alle borgere, og desuden har politiske fanger i deres fængsler.

Rasmus Petersen

Mange kommentarer, der graver dybt i historien for at godtgøre det ene eller det andet standpunkt.

Min holdning er dog klar, ønsker folk selvstændighed, så skal de have den og ikke undertrykkes. Det gælder alle, om de er fra Catalonien, Færøerne, Grønland eller andre steder.

Der er vist en del her, som har glemt det tidligere Jugoslavien. Her var der også en fælles forfatning og centralregeringen optrådte ekstremt voldsomt, da delstater begyndte at erklære sig selvstændige. Madrid optræder præcis som Beograd, ved at underkue en delstats ønske om selvstændighed.

Jeg er ligeglad med den aktuelle forfatning, den kan ændres. Ligeså kan eksempelvis grundloven i Danmark ændres.

Hvis nu Madrid tillod en vejledende afstemning om selvstændighed i Catalonien, så fik alle et mere retvisende punkt at forhandle ud fra. Og en afstemning, der ikke bliver saboteret fra starten, vil have en væsentlig større stemmeprocent. Måske er det i virkeligheden 60 eller 65 procent som går ind for selvstændighed eller måske lige omvendt.

Madrid har optrådt på en måde, som ikke burde blive accepteret af nogen anstændig regering. I stedet har vi i Danmark nogle tågehorn, der kalder Catalanske politikere for landsforrædere?

Giv Catalonien deres afstemning og se så, hvordan verden ser ud derefter.

Gert Romme - Catalinien er en del af Spanien. Og Rasmus, så betyder det at folk altid skal få lov til det de vil. Dette er et sygt argument, da nogle gerne vil smide med sten, køre overfor rødt. Derudover er sagen i Catalonien jo kompliceret, fordi halvdelen vil, mens den anden halvdel ikke vil. Man kunne arbejde for bedre vilkår, men det er svært, når Puigdemont kun vil have en dialog på sine præmisser. Han er lige så fleksibel som et fem årigt barn.

David Zennaro

EU lærte i hvert fald fra det tidligere Jugoslavien, at det var en fejl at anerkende Slovenien med det samme, uden at have fået styr på de forskellige konflikter. Jeg er overbevist om, at Puigdemont ikke kan finde nogen som helst opbakning i Bruxelles af samme grund.

Overskriftens citat af Carles Puigdemont: "I Spanien findes Francos skygge stadig" er et billigt forsøg på at tilrane sig uskyldighedens kappe.

Hvis udsagnet skulle være fornuftigt må det være mere almengyldigt, som f.eks.; "et ethvert land findes en diktators ånd", - spørgsmålet er blot hvornår den træder frem.

I Carles Puigdemont egen fortælling ligger så "forførerens ånd", som man ikke skal være blind for!

Rasmus Petersen

@Gert Hansen
Det var ikke det jeg skrev!

Har aldrig givet udtryk for at folk og fæ skal have ret til at kaste med sten eller ytre sig voldeligt på anden måde.

Derimod skrev jeg, at et folk der ønsker frihed og selvstændighed og udtrykker dette via en demokratisk proces, eksempelvis en afstemning i et lokalt parlament eller en lokal folkeafstemning, deres ønske skal i mine øjne imødekommes.

@David Zennaro
Fejlen ved Jugoslavien var ikke at anerkende Slovenien, men at der ikke klart var signaleret til Beograd, at vold og militær intervention ikke ville blive accepteret.

Og at begå denne fejl igen, ved ikke klart at fortælle Madrid, at vold mod befolkningen, arrestationer af folkevalgte politikere på det aktuelle grundlag er uacceptabelt, vil være en katastrofe. Det vil også give Madrid en opfattelse af at de har ret til, at fortsætte på samme vis.

Uanset om man er pro Madrid eller pro Catalonien, så kan alle være enige om at Madrids fremfærd ikke var den mest velvalgte?

Madrid og dermed Rajoy må komme ud og erkende deres overreaktion, dette giver ikke nødvendigvis Catalonien ret i deres argumenter, men det vil vise at Madrid er et demokratisk og civiliseret centrum for Spanien.

Rasmus Petersen

@Gert Hansen
Glemte at få med, hvordan ved du at kun halvdelen af Catalonien går ind for selvstændighed?

Ja, den meget kaotiske afstemning gav et 50/50 resultat, men så vidt jeg ved var det kun 40 procent, der afgav deres stemme. Hvilket giver 20 procent for selvstændighed og 20 procent imod, der er stadigvæk 60 procent, der ikke har udtrykt deres holdning.

Ovenstående kan resultere i at 80 procent er imod eller 80 procent er for selvstændighed. Det kan give et 60/40 eller en 50/50 eller...

Og at tro at folk blev hjemme fordi de er ligeglade med spørgsmålet om selvstændighed, er at have skyklapper på. Størstedelen blev nok hjemme, grundet Madrid uacceptable fremfærd.

Så hvor mange der støtter det ene eller det andet standpunkt, ved vi ikke før Catalonien for lov at afholde en afstemning.

@Espen Bøgh
Jeg er meget enig i, at Puidgemont er forføren og på lang sigt, formentlig ikke er manden Catalonien måtte ønske.

Men frihed tilvejebringes som oftest af en forførende person. Derefter får den forførende person, så som regel en periode som leder af den enhed vedkommende har skaffet frihed.

Og helt ærligt, hvem skulle Catalanerne ellers vælge såfremt de ønsker selvstændighed?

Ole Rasmussen

Jeg har forstået at separatisterne er korrupte og undertrykker den fri meningsdannelse i Barcelona og dermed demokratiet på det groveste, men det er kun hvad jeg har læst mig til.

Miguel Tuells

Rasmus, man ved helt noejagtigt hvor mange separatister der er: 1.850.000 stemmeberettigede. Ud af en befolkning paa 7.5 Mio, hvoraf man naturligvis skal traekke mindreaarige fra, giver det ikke flertal for loesrivelse. Sidste lovlige parlamentsvalg blev vundet af center-pro-Spanien parti Ciudadanos. Dog er separatister samlet (hele tre partier) et lille flertal i parlamentet paa grund af en ulige fordeling af Gerona og Lleida provinsers vaegt i denne.
Den ulovlige afstemning af 1e oktober gav en 90/10 procent for selvstaendighed, men grunden til dette er netop at modstandere af dette simpelthen ikke vil deltage i noget ulovligt.

Miguel Tuells

Ole, ja, Puigdemonts parti er en absolut kloak af korruption, Europas mest raadne. De har deres ejendomme beslaglagte af Justitsen pga korruptionsdomme. Pujol-familien, expresident Jordi Pujol Soley og hans syv boern (styrede Catalonien fra 1.980 i aarevis) anses for at have stjaalet 3.000 millioner Euro.
Og ja, det er diktatoriske folk. Taenk dig bare at de har forbudt i en spansk region at man underviser boern paa spansk, det ville da vaere utaenkeligt ethvert andet land i Europa (jeg ved godt at Faeroerne er en undtagelse).

Miguel Tuells

Leo, i Catalonien har de IKKE bedt om en folkeafstemning paa landsplan, de har kun lavet ulovligheder i "deres domaener". Og saa er det vigtigt at paapege at der er ikke bara Catalonien der skal vaere enig med resten af Spanien om en afstemning.
Foerst og fremmest skal man vaere enig med realiteten: ud af Spanien betyder ud af EU, separatistledere har konstant loejet over dette og saa meget andet....