Læsetid: 5 min.

Dansk Energi: Grønne EU-lande må udskifte lammet kvotesystem med CO2-afgift

Efter ti år med alt for lave CO2-priser må man se i øjnene, at der ikke kan skabes EU-enighed om et kvotesystem, der sikrer grøn omstilling. Derfor må Danmark tage andre ambitiøse lande i hånden og indføre en CO2-afgift for alle sektorer, foreslår Dansk Energi
EU’s CO2-kvotesystem blev indført i 2005 for at give elselskaber og industrier incitament til omstillingen væk fra klimabelastende fossile brændsler. Men særligt Polen har modsat sig en reform af systemet. Her polske kulminearbejdere.

EU’s CO2-kvotesystem blev indført i 2005 for at give elselskaber og industrier incitament til omstillingen væk fra klimabelastende fossile brændsler. Men særligt Polen har modsat sig en reform af systemet. Her polske kulminearbejdere.

Piotr Malecki

19. januar 2018

EU’s paralyserede CO2-kvotesystem kan ikke sikre den skærpede klimaindsats, som Paris-aftalen fordrer af Europa. Vesteuropæiske lande med klimaambitioner bør i stedet gå sammen om en fast skat på CO2-udledningerne.

Den melding kommer fra Lars Aagaard, administrerende direktør i energiselskabernes interesseorganisation Dansk Energi.

»Du skal høre det som en form for desperation over, at de europæiske tiltag, der er lavet for at stramme kvotesystemet, ikke har haft nogen effekt på CO2-priserne og derfor ikke har ført til, at fossil kraftværkskapacitet bliver taget ud af markedet,« siger han.

EU’s CO2-kvotesystem blev indført i 2005 for at sætte en pris på CO2-udledning og dermed give elselskaber og industrier incitament til omstillingen væk fra klimabelastende fossile brændsler og til grøn energi. Ved at gøre mængden af tilgængelige kvoter tilpas knap – gøre kvoteloftet lavt – ville prisen for at udlede CO2 blive så høj, at det bedre kunne betale sig at investere i de grønne energiteknologier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Michael Hullevad
Michael Hullevad anbefalede denne artikel

Kommentarer

Man kan ikke blæse og have mel i munden.
Europa kan ikke opfylde vores ønske om velstand og samtidigt sige nej til både kul-kraft og kerne-kraft.
Tyskland prøver forgæves.
Se http://wp.me/p1RKWc-f8

Ifølge nedenstående tyder alt på at kul-kraften vinder.
På Atomic Insitghts finder man en lang artikel, der tilsyneladende viser at det var kulindustrien, der stod forrest i kampen mod kernekraft.
"De var de første folk til at fremføre vedvarende modstand mod brugen af skatteydernes penge til støtte for udviklingen af atomkraft."
Man kan mene at her har vi “Den rygende pistol”
https://atomicinsights.com/smoking-gun-antinuclear-talking-points-coined...

På netavisen The Energy Post omtales eventuel hjælp til Polen i form af kernekraft fra Ukraine.
Her læser man:
”I juni 2017 fremlagde det polske øverste revisionsorgan imidlertid en rapport, der viste, at kulsektoren havde modtaget subsidier på 15,4 mia. Euro mellem 2007 og 2015. Dette er omkring 17 000 EUR om året pr. Kulminearbejder.
Dette kan synes en rimelig pris at betale for at vinde valg.
Hr. Tusk mente det, det gjorde PiS også.
Hvad den polske samfunds ikke-kulmineringsparti mener, er ukendt.”
http://energypost.eu/the-polish-energy-problem-the-ukrainian-nuclear-sol...

Michael Frommelt

Jeg går ud fra, at man med VE mener sol og vind? Hvis det er tilfældet, vil jeg gerne påpege, at andelen af vindkraft i dansk elproduktion ligger på omkring 40 %. Ser man på forbruget, ser det anderledes ud, eftersom ved blæsevejr forekommer der overproduktion og strømmen må eksporteres, som regel til ufordelagtige priser, da man skal af med strømmen her og nu.

Et andet problem er de resterende ca. 60 % som kommer fra fossile brændstoffer og fra biobrændsler, som forurener endnu mere end fossile brændstoffer, og som udvindes på bekostning af enorme naturskader - http://www.mass.gov/eea/docs/doer/renewables/biomass/manomet-biomass-rep...

Et tredjeproblem er den omstændighed, at el dækker kun 18 % af danskernes energiforbrug. Ifølge IPCC skal CO2 udslippet som minimum halveres inden 2050. Den eneste realistiske løsning er en massiv elektrificering, specielt af opvarmning og transport, og dækning af elforbruget med rene energikilder. Den eneste rene energikilde der kan løfte opgaven er atomkraft.

Jeg går ikke ud fra, at man medregner fly- og skibstrafik i CO2 tallene - ærgerligt, da de står for en stor del af CO2 udledningen på verdensplan.