Nyhed
Læsetid: 4 min.

I Davos lurer frygten for en handelskrig mellem USA og Kina

I 2018 kan vi forvente en forværring i antallet af politiske og økonomiske konflikter mellem stormagter. Det er konklusionen i en risikovurdering fra World Economic Forum, der udkommer som optakt til det økonomiske topmøde i Davos. Blandt andet risikoen for en handelskrig mellem USA og Kina bekymrer, lyder det fra forsker
Som optakt til det økonomiske topmøde udgav World Economic Forum i sidste uge sin årlige risikovurdering. Og konklusionen fra den internationale sammenslutning af verdens 1.000 største virksomheder er klar: Vi kommer til at opleve flere internationale konflikter i 2018, end vi gjorde i 2017.

Som optakt til det økonomiske topmøde udgav World Economic Forum i sidste uge sin årlige risikovurdering. Og konklusionen fra den internationale sammenslutning af verdens 1.000 største virksomheder er klar: Vi kommer til at opleve flere internationale konflikter i 2018, end vi gjorde i 2017.

Ritzau Scanpix

Udland
23. januar 2018

I dag ankommer verdens økonomiske ledere til det årlige topmøde i Davos. I de højere luftlag i den schweiziske alpeby vil topchefer, statsledere og forskere fra mere end 100 lande endnu en gang diskutere verdens tilstand.

Men i år er alt ikke, som det plejer: For første gang siden 2010 er den amerikanske præsident til stede, og Donald Trumps tale på fredag er imødeset med nervøsitet. Frygten for en kommende handelskrig mellem USA og Kina lurer.

Som optakt til det økonomiske topmøde udgav World Economic Forum i sidste uge sin årlige risikovurdering. Og konklusionen fra den internationale sammenslutning af verdens 1.000 største virksomheder er klar: Vi kommer til at opleve flere internationale konflikter i 2018, end vi gjorde i 2017.

93 procent af medlemmerne svarer, at de forventer en forværring i antallet af politiske og økonomiske konflikter mellem stormagter i 2018. Næsten 80 procent mener, at der i år – sammenlignet med sidste år – er større risiko for militære konflikter, og for at stormagter vil blive inddraget i regionale konflikter.

Konklusionen, som et overvejende flertal af medlemmerne peger på, lyder: 2018 bliver mere risikofyldt end 2017. Og her er det især risikoen for brugen af masseødelæggelsesvåben, der vurderes at udgøre en stor risiko.

Risikovurderingen er lavet af World Economic Forums tænketank på basis af en rundspørge til de 1.000 største internationale virksomheder, der er medlemmer af organisationen.

Rapporten udpeger ikke konkrete konflikter. Men Rens van Munster, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, peger på de internationale stormagters øgede engagement i regionale konflikter samt USA’s svækkede rolle som garant for den liberale verdensorden.

»Vurderingen, som ligger bag de her tal, er, at vi lever i en farligere verden, hvor stormagterne igen i høj grad er blevet en del af en række regionale konflikter,« siger han.

»I Mellemøsten er flere stormagter involveret, hvilket gør det svært at se en ende på konflikterne. Det ser vi f.eks. i Syrien, hvor både Tyrkiet, Rusland, USA, Iran og Saudi Arabien har interesser. Det er en lokal konflikt, hvor stormagter positionerer sig.«

Konflikterne kan dog også blive af handelsmæssig karakter.

I en analyse i dagens avis peger seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) Jakob Vestergaard på, at vi i det kommende år kan forvente en stigende aggressiv amerikansk kurs over for Kina, der kan kaste USA ud i en handelskrig.

Et scenario går på, »at 2018 bliver året, hvor handelshøgene uomtvisteligt vil vise, at de ikke spiller andenviolin for ’globalisterne’, som de har så lidt til overs for. Vi vil se aggressive handelsrestriktioner over for Kina, ligesom Trump-administrationens mere eller mindre subtile forsøg på at underminere WTO vil fortsætte og accelerere,« skriver Jakob Vestergaard i en udlægning af ’skeptikernes’ narrativ af Trumps handelspolitik.

Problemer på dagsorden

Udover risikoen for internationale politiske konflikter fokuserer World Economic Forums undersøgelse på tre emner: ulighed, cyberangreb og klima.

Særligt klimaspørgsmålet skal være blevet mere fremtrædende i løbet af de 13 år, tænketanken har lavet sin risikorapport. Fødevaremangel og vandkrise udgør nogle af de største risici, lyder det.

At netop masseødelæggelsesvåben, cyberangreb og klimaforandringer ligger højt i risikovurderingen, er ganske naturligt.

Det mener Morten Ougaard, der forsker i global økonomisk regeringsførelse ved Copenhagen Business School. I 2017 – som er det år, World Economic Forums medlemmer vurderer risikoen ud fra – har truslen fra Nordkorea, øgede klimaforandringer og flere større cyberangreb nemlig præget dagsordenen.

»Signaler om en verden i konflikt med uroen i Mellemøsten og truslen fra Nordkorea bidrager til en generel uro. Det afspejler sig i denne risikovurdering,« siger professor Morten Ougaard.

Spørgeskemaundersøgelsen fra World Economic Forum giver ikke svar på, hvorfor medlemmerne peger på en markant øget risiko for internationale konflikter i år.

Men det kan hænge sammen med den politiske udvikling i USA, mener Rens van Munster:

»Jeg tror, at valget af Donald Trump er meget centralt. Udover konkrete konflikter med Nordkorea og Iran dækker tallene nok især over en frygt for, at USA vil trække sig tilbage fra den liberale verdensorden, som har været bygget op omkring USA siden Anden Verdenskrig.«

Mulig svækkelse af WTO

På handelsområdet er risikovurderingen præget af frygt for en svækkelse af WTO. Når verdenshandelsorganisationens rolle i forbindelse med løsning af internationale handelsstridigheder mindskes, undermineres det system, der siden 1995 har stået som garant for håndhævelsen af globale aftaler om frihandel.

Her er det især værd at bide mærke i det forringede forhold mellem USA og Kina. De to landes evner til at løse internationale konflikter – heriblandt truslen fra Nordkorea – vurderes at få indflydelse på det økonomiske forhold mellem de to lande, der ifølge rapporten har et »betydeligt niveau af indbyrdes økonomisk afhængighed«.

Når Donald Trump i denne uge holder sin tale i Davos, vil der derfor blive lyttet godt efter, om han vil skærpe tonen over for Kina, samt om han vil underminere WTO’s institutionelle rolle i forbindelse med løsning af internationale handelskonflikter.

Risikoen for verdenshandelsorganisationen WTO’s kollaps skal dog tages med et gran salt, mener professor Morten Ougaard.

For selv med Donald Trumps skepsis over for multilaterale institutioner in mente tyder de seneste udmeldinger fra Trump-administrationen snarere på, at USA faktisk har brug for WTO:

»Man skal ikke altid tage Trumps vilde tweets for pålydende. Det er lige så sandsynligt, at amerikanerne vil bruge WTO mere aktivt til at stille krav til Kina og dermed bidrage til at bakke op om den internationale handelsorganisation.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her