Baggrund
Læsetid: 3 min.

Donald Trump benægter forsøg på at fyre Robert Mueller

Præsidenten blev talt fra at fyre Robert Mueller, da rådgiver truede med at sige op for at undgå at udføre ordren, skriver New York Times
Udland
27. januar 2018

WASHINGTON – Donald Trump har afvist indholdet i en række artikler, der viser, at han beordrede den særlige rådgiver Robert Mueller fyret i juni, men blev talt fra det, fordi dem, der skulle udføre ordren i Det Hvide Hus, truede med at sige op.

The New York Times, der citerer fire personer med kendskab til sagen, hævder, at præsidenten gav rådgiver Donald McGahn ordre om at fyre Mueller, der er i gang med at undersøge anklagerne om russisk indblanding i præsidentvalget 2016, herunder de mulige kontakter i Trumps kampagnestab. McGahn nægtede og sagde, at han hellere ville sige op end at udføre ordren.

»Fake news, folkens, fake news,« sagde Trump til journalister i Davos, da han blev spurgt til artiklerne.

Ifølge New York Times-artiklerne havde Trump udarbejdet en redegørelse for, hvorfor han mente Mueller skulle fyres, der henviste til tre interessekonflikter, der diskvalificerede ham fra at stå i spidsen for Rusland-efterforskningen.

Trump påstod for det første, at en konflikt omkring medlemskontingentet i Trump National Golf Club i det nordlige Virginia havde fået Mueller til at melde sig ud i 2011. Trump så en anden potentiel konflikt i, at Mueller for nylig havde arbejdet i det advokatfirma, som tidligere repræsenterede Jared Kushner, præsidentens svigersøn. Endelig hævdede Trump, at Mueller havde været til samtale om at vende tilbage som leder af FBI, dagen før han blev udpeget til det særlige råd.

Ty Cobb, præsidentens advokat, siger i en udtalelse til New York Times: »Vi afviser at kommentere sagen af hensyn til the Office of the Special Counsel (den særlige anklagers kontor, red.) og dets proces.«

En talsperson for rådet afviste også at kommentere.

Trump har gentagne gange nægtet nogen form for indblanding eller forsøg på at obstruere efterforskningen.

Senator Mark Warner, der er næstformand for Senatets efterforskningskomité, der står for efterforskningen af russisk indblanding, advarede om, at fyringen af Mueller var en »rød streg«, som præsidenten »ikke kan overskride«.

»Ethvert forsøg på at fjerne det særlige råd, at benåde kronvidner eller på anden måde blande sig i efterforskningen ville være groft magtmisbrug og alle medlemmer af kongressen, fra begge partier, har et ansvar – over for vores forfatning og over for vores land – for at gøre dette helt klart,« sagde Warner i en kommentar til artiklerne.

Artiklerne kommer, efter at det særlige råd forhørte rigsadvokat Jeff Sessions i flere timer sidste uge. Sessions sagde i marts 2017, at han benægtede enhver rolle i sagen, da det kom frem, at han havde haft to møder med Sergej Kislyak, Ruslands ambassadør i USA, i løbet af 2016-kampagnen. Den forhenværende Alabama-senator støttede Trumps kandidatur i februar 2016 og var en af kampagnens nøglestøtter.

Det kom også frem denne uge, at tidligere FBI-chef James Comey blev forhørt af det særlige råd som en del af Rusland-efterforskningen.

Trump fyrede Comey i maj 2017, hvilket gav anledning til bekymring for, om Trump forsøgte at obstruere FBI’s efterforskning af sin egen mulige kontakt med Rusland under valgkampen. Comey mødtes angiveligt sidste år med det særlige råd for at besvare spørgsmål om de samtidige memoranda han skrev om de interaktioner, han havde haft med præsidenten om sin egen person.

I et tilfælde, sagde Comey under ed, havde Trump bedt om hans loyalitet og om at afholde sig fra enhver efterforskning af Michael Flynn, præsidentens forhenværende rådgiver i national sikkerhed. Comey siger, at han undslog sig disse krav og blev fyret.

Tidligere på ugen skrev New York Times, at det særlige råd ville indkalde Trump til forhør om præsidentens beslutning om at fyre Flynn og Comey. De seneste forlydender om Mueller-sagen peger på, at det særlige råds efterforskningshold lige nu fokuserer på at afdække mulige forsøg på at lægge forhindringer i vejen for sagens opklaring.

Trump sagde onsdag til journalister, at han »så frem til« at tale med Mueller og dermed aflive flere måneders spekulationer om, hvorvidt han ville lade sig afhøre.

»Det ville være min største fornøjelse,« sagde Trump til de tilstedeværende journalister og tilføjede, at et forhør kunne komme i stand inden for de næste to-tre uger.

© The Guardian og Information. Oversat af Nina Trige Andersen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dette er der faktisk meget solid viden om fra meget kompetente personer i hans nærhed.
Så endnu en gang lyver denne utilregnelige psykopat lige op i ansigtet på sine veltilfredse vælgere.
- Eller er det blot endnu et eksempel på alternativ fakta?

Eva Schwanenflügel

Det er snarere reglen end undtagelsen, at Trump taler usandt, eller hævder han aldrig har sagt ting, der er dokumenterede. Han siger et og gør så det stik modsatte. Ingen kan regne med alle de 'alternative fakta', denne præsident slynger om sig med.