Baggrund
Læsetid: 5 min.

Donald Trumps tale i kongressen var fyldt med misvisende og falske påstande

En præsident, der har gjort sig umage for at splitte amerikanerne mellem Trump-støtter og alle de andre, bebrejdede i sin ’tale til nationen’ Kongressen for manglende enhed. Han nøjedes med at foreslå tværpartisk samarbejde om en indvandrerlov og investeringer i infrastruktur. Ellers benyttede Trump sin sædvanlige skønmaleriske beskrivelse af Amerika under hans ledelse
Selv om det ikke er usædvanligt i, at amerikanske præsidenter i den årlige tale til nationen overdriver deres meritter i årets løb, så slog Donald Trump i år formentlig alle tidligerer rekorder.

Selv om det ikke er usædvanligt i, at amerikanske præsidenter i den årlige tale til nationen overdriver deres meritter i årets løb, så slog Donald Trump i år formentlig alle tidligerer rekorder.

WIN MCNAMEE

Udland
1. februar 2018

BOSTON – Det hørte til sjældenhederne, at Demokraterne – der sidder i venstre siden af salen – undte præsident Donald Trump applaus under hans en time og 20 minutter lange tale om »nationens tilstand« tirsdag aften i den amerikanske kongres.

Det første store bifald kom i begyndelsen af talen, da præsidenten kaldte på enhed og tværpartisk samarbejde efter at have æret det republikanske kongresmedlem Steve Scalise, der overlevede et skudattentat i juni sidste år, mens hans og andre politikere spillede baseball.

»Det er ikke nok at stå sammen skulder ved skulder under en tragedie. I aften opfordrer jeg jer til at lægge alle uenigheder til side, søge fælles fodslag og mobilisere den enhed, vi har brug for på vegne af vort folk. Det er virkelig nøglen. Det er folket, vi er valgt til at tjene,« belærte Trump lovgiverne.

Men Trump opfordrede også til enhed og tværpartisk samarbejde i sin tale til kongressen som nyslået præsident sidste år. Trods det har han kun én gang taget oppositionen med på råd. Det skete, da han i september indgik en aftale med de to demokratiske partiledere, Nancy Pelosi og Chuck Schumer, om at udskyde vedtagelsen af en ny finanslov med tre måneder.

Som modydelse lovede præsidenten at støtte bevillingen af katastrofehjælp til ofrene for den tropiske orkan Harvey og at indgå forlig om de 800.000 børn af dokumentløse immigranters fremtid i USA. 

Ellers har Trump og Republikanerne afvist at gå på kompromis med Demokraterne om en justering af Barack Obamas sundhedsreform og en skattereform, der blev vedtaget i kongressens to kamre uden støtte fra en eneste demokratisk lovgiver.

Hertil skal lægges, at præsidenten i sit første regeringsår selv har kastet benzin på bålet med sine næsten daglige angreb på politiske modstandere og endda FBI og CIA – for ikke at glemme statsbureaukratiet, som han formelt set præsiderer over.

Der er ikke noget usædvanligt i, at amerikanske præsidenter i den årlige tale overdriver deres regerings præstationer, placerer tingene uden for deres rette sammenhæng og giver misvisende oplysninger. Ikke overraskende synes Donald Trump imidlertid at have slået alle rekorder i år.

Nedenunder følger en liste med kommentarer til citater fra Trumps tale.

Trump om lønstigninger

»Efter mange år med stillestående lønninger er lønniveauet endelige begyndt at stige.«

Skal sættes i kontekst: Det er korrekt, at lønningerne steg i Trumps første regeringsår. Men stigningstakten var højere i Barack Obamas sidste regeringsår, 2016, fremgår det af en matematisk model skabt af centralbankens afdeling i det sydøstlige USA.

Trump om jobskabelse

»Siden præsidentvalget har vi skabt 2,4 mio. arbejdspladser, herunder 200.000 i den fremstillende industri.«

Skal sættes i kontekst: Tallet er korrekt. Men det skal ses i forhold til en højere vækst i jobskabelsen i de syv foregående år. Siden valgdagen i november 2016 er USA’s arbejdsstyrke i gennemsnit vokset med 169.000 om måneden. Mellem 2009 (Obamas indsættelse) og 2016 var tallet faktisk 185.000.

Apple og ExxonMobil

»Apple har lige annonceret, at de planlægger at investere 350 mia. dollar i Amerika og hyre 20.000 nye arbejdere.«

»Og for en kort tid siden annoncerede ExxonMobil en investering på 50 mia. dollar i USA.«

Misvisende: Præsidenten tager her de to koncerners investeringsplaner til indtægt for skattereformens sænkning af selskabsskatten og en ny lav skat pålagt virksomheders indtjening, der har været parkeret i oversøiske skattely. Men i realiteten planlægger Apple kun at hjemføre ekstra 37 mia. dollar. Restbeløbet på flere hundrede mia. dollar svarer mere eller mindre til den sum, koncernen i forvejen planlagde at investere i USA i de næste fem år. 
ExxonMobils plan om at investere 50 mia. i olieindustrien i Texas har været undervejs i flere år og har derfor ikke nødvendigvis noget at gøre med Trumps skattereform.

Trump om Immigration

»Den tredje søjle i mit forslag til en indvandrerreform afslutter det vilkårlige visumlotteri – et program, der uddeler opholds- og arbejdstilladelser uden hensyntagen til vindernes faglige kvalifikationer, fortjeneste og vores befolknings sikkerhed.«

Forkert: Visumlotteriet er populært i lande, hvorfra indvandrere historisk set har været underrepræsenteret. Det gælder f.eks. afrikanske lande, som Trump for nogle uger siden beskrev som »shitholecountries«.
Rent faktisk kræves det af vindere af lotteriet, at de skal have en gymnasieuddannelse og mindst to års beskæftigelse i et job, som kræver forudgående jobtræning i to år. Herudover skal ansøgeren gennemgå en sundhedsprøve og have ren straffeattest. Vinderes baggrund tjekkes desuden af FBI i en meget streng procedure, der kan vare flere måneder.

Trump om dokumentløse indvandrere

»Seks medlemmer af den bestialske bande MS-13 er blevet sigtet for at have myrdet Kayla og Nisa (hvis forældre var inviteret til at overvære præsidentens tale, red.). Mange af disse bandemedlemmer har udnyttet åbenlyse smuthuller i vores lovgivning til at krydse grænsen ulovligt som mindreårige uden ledsagelse af deres forældre …«

Misvisende: MS-13 banden blev grundlagt i Los Angeles i 1980’erne af unge salvadoranere, der var indvandret lovligt til USA i forbindelse med borgerkrigen i El Salvador. Nogle medlemmer, der senere sluttede sig til banden, kom til USA uden papirer. De fik midlertidigt ophold i USA efter jordskælvet i El Salvador i 2001 og opholder sig således ikke ulovligt i landet.

Trump om regulering

»I forbindelse med vores forsøg på at drage forbundsstaten til ansvar for sin politik har vi afskaffet flere regulativer end nogen anden regering i vores historie.«

Forkert: Det er kun lykkedes Trump-regeringen at eliminere fem regulativer, selv om den har tilkendegivet at ville afskaffe 1,579 regulativer. Årsagen til denne kæmpe kløft er en statslig procedure, som gør det yderst besværligt og tidskrævende at ophæve regulativer. Der skal holdes offentlige høringer. Regeringen skal godtgøre, at grundlaget for udstedelsen af nogle regulativer er videnskabeligt uholdbar. Til gengæld kan Trump prale med, at 15 regulativer fra Obama-regeringens tid – der endnu ikke var blevet gennemført i 2017 – er blevet skrinlagt. En af dem pålagde virksomheder at føre et register over arbejdsskader.

Kulkraft

»Krigen mod amerikanske energikilder er ovre, ikke mindst krigen mod vores smukke og rene kul.«

Forkert: For det første er det misvisende at tale om rent kul. En teknologi, som gør det muligt og økonomisk bæredygtigt at afbrænde kul uden at belaste klimaet, findes ikke. For det andet er »krigen« mod kul ikke forbi. I 2017 blev 20 ud af 380 kulkraftværker i USA nedlagt. Samme år faldt forbruget af kul med 2,4 pct. Det er et nedadgående trend, som begyndte for ti år siden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tænk at have en præsident der lyver, det er næsten som våres statsminister....

Nette Skov, Torben Skov, Flemming Berger, Anne Eriksen, Kim Houmøller, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Der er forskel på at lyve og så tage fejl, eller have en anden vurdering. Om fremtiden kan man slet ikke lyve medmindre man er almægtig.

Meget kan man sige om Trump, men det er i hvert fald lykkedes Trump at bringe Trump i front i medierne globalt, ikke så meget på basis af nyheder, men mere som en udstilling af egen forargelse, forbløffelse og afstandtagen. Det virker lidt trættende i længden.

Trump har må være inspireret af Mussolini´s kropssprog, attituden er stort set ens.
https://www.youtube.com/watch?v=OOv-Ncs7vQk

Søren Fosberg, Peder Bahne og Jesper Eskelund anbefalede denne kommentar

Kan vi ikke bare fastslå, at der i høj grad er tale om alternative fakta.

Jesper Eskelund

Benny Larsen.
Det var også præcis det, jeg tænkte, da jeg så Trumps optræden – efter få sekunder...
Ligheden med Mussolinis kropssprog og attitude er påfaldende.

Nette Skov, Søren Fosberg, Benny Larsen og Peder Bahne anbefalede denne kommentar