Baggrund
Læsetid: 3 min.

EL: Forsvarsministeren skal redegøre for Danmarks rolle i mørklægningen af krigen mod IS

Fra starten af krigen mod IS krævede Danmark, at koalitionens ledelse anonymiserede Danmarks rolle i angreb. Mørklægningen forhindrer civile i at få svar på, hvilket land der dræbte deres kære – også hvis det ikke er Danmark, der står bag. Nu kræver Enhedslisten svar på, hvor højt oppe i Forsvaret beslutningen om at kræve lukkethed blev taget
Enhedslisten vil have forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen til at forklare Forsvarets krav til USA om at mørklægge de danske angreb mod Islamisk Stat i Irak og senere også Syrien.

Enhedslisten vil have forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen til at forklare Forsvarets krav til USA om at mørklægge de danske angreb mod Islamisk Stat i Irak og senere også Syrien.

Asger Ladefoged

Udland
26. januar 2018

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) skal redegøre for, hvor højt oppe på Forsvarets rangstige beslutningen blev taget, da Danmark i efteråret 2014 bad USA om at mørklægge Danmarks rolle i bombardementerne mod IS og dermed bidrog til mørklægningen af hele koalitionen. 

»Det er en skandale, at Danmark er med til at få mørklagt krigen mere, end den allerede er. Derfor vil vi nu have klarlagt, på hvor højt et niveau det er besluttet, og hvem der har taget den beslutning,« siger Eva Flyvholm, forsvarsordfører for Enhedslisten. Hun vil derfor stille en række spørgsmål til ministeren via Folketingets Forsvarsudvalg med henblik på senere at kalde ministeren i samråd. 

I starten af krigen mod IS udsendte USA – på vegne af koalitionen – pressemeddelser, hvor det fremgik, hvilke lande der bombede hvor. Men efter at Forsvaret krævede danske F16-kampflys medvirken i angreb anonymiseret, forsvandt landenavnene fra pressemeddelserne. 

Den øgede lukkethed har, som omtalt i gårsdagens Information, haft omfattende konsekvenser for krigens civile ofre. For en irakisk familie, som mistede fire af deres kære i et koalitionsangreb, betyder det, at USA’s militær ikke vil oplyse, om de stod bag angrebet. Det er på trods af løfter om det modsatte.

Som konsekvens af at detaljerne er skjult, er 80 drab – som er begået af partnerlande – mørklagt. Kyle Raines, talsmand for USA’s militære centralkommando (CENTCOM), forklarede i gårsdagens Information, at den nye procedure er indført, så man heller ikke i rapporterne om civile drab røber, hvilke lande der har eller ikke har medvirket i angreb.

»Vores CIVCAS-reporter (forkortelse for civile følgeskader, red.) stemte ikke overens med vores øvrige udmeldinger om angreb. Det har vi anerkendt og derfor ændret procedure,« siger Kyle Raines. Så selv om Danmark ikke har stillet specifikke krav til f.eks. offentliggørelsen af de 80 angreb, er der altså et påvist sammenfald mellem Danmarks ønske om anonymisering og det faktum, at civile i dag ikke kan få svar. 

– Eva Flyvholm, dengang det kom frem, at Danmark havde bedt USA om at mørklægge danske angreb, sagde både forsvarseksperter og Forsvaret selv, at de ikke ville agere anderledes, medmindre de fik et politisk pålæg om det. Så hvad kan I gøre som politikere?

»Vi kan bede Forsvarsministeren om at komme med en ny melding til amerikanerne om at ændre politik. Danmark skal skifte kurs og i stedet arbejde for mere åbenhed i koalitionen. Det er jo dybt principielt, så vi er nødt til at få det frem. Der er jo andre lande i koalitionen, f.eks. Canada, som har haft en mere åben politik,« siger Eva Flyvholm.

– Men Enhedslisten er ikke med i beslutningsforslaget om at sende kampflyene i krig mod IS. Kunne man forestille sig, at I ville gå med i en fremtidig mission, hvis I til gengæld kunne få opfyldt krav om øget transparens og forbedret opfølgning på sager om civile tab? 

»Ikke hvis det er en militæraktion, vi er uenige i. Men man kunne godt forestille sig, at vi støttede en FN-mission, og her ville det være helt afgørende at have et krav om mere åbenhed om civile tab med,« siger hun.

Foruden Enhedslisten har bl.a. SF og Liberal Alliance tidligere stillet krav til øget åbenhed om Danmarks bombekrig mod IS. Modsat Enhedslisten stemte begge partier for den første udsendelse af danske F16 til Irak. SF trak dog støtten, da missionen ved anden udsendelse blev udvidet til også at omfatte Syrien.

SF støtter også Eva Flyvholms krav om en forklaring og siger desuden, at partiets støtte til en fremtidig mission vil være betinget af et krav om øget transparens:

»Det er uholdbart, at det kører frem og tilbage mellem de enkelte lande, så der ikke kommer noget som helst frem. Det er alvorlige beslutninger, vi træffer (om at gå i krig, red.), så folk skal have ordentligt indblik i det,« siger forsvarsordfører Holger K. Nielsen.

Liberal Alliances nuværende forsvarsordfører, Carsten Bach, mener, at det er »rimeligt, at reglerne er ensartede«, men han vil ikke forholde sig til, hvorvidt Danmark bør arbejde for mere eller mindre transperans, når »koalitionens lande sætter sig ned i fællesskab«.

 

Serie

Europe's Hidden War

'Europe’s Hidden War’ er et cross-border-journalistisk samarbejde, der er støttet af Journalismfund.eu. Projektet er stiftet af Information-journalisten Rasmus Raun Westh, der samarbejder med den hollandske journalist Jannie Schipper.

Med i projektet er også NRC Handelsblad. Den hollandske avis har blandt andet skrevet historien om advokat Liesbeth Zegveld, der fører en sag på vegne af to bombeofre, hvis historie holdet kunne fortælle efter en researchrejse til Irak. Sagen er også blevet taget op under en høring i det hollandske parlament.

DR2-dokumentaren 'Når vores bomber rammer de forkerte' udspringer også af projektet. Filmen kan ses på dr.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det kan simpelthen ikke være rigtigt i et demokratisk samfund, at vi skal hemmeligholde familiedrab eller støtte til de forkerte.
Kan alle forestille sig en omvendt situation?
En eller anden bøvet krigsalliance skyder 80 danskere?
Nej, vel?

Karsten Lundsby, Tue Romanow, Marianne Stockmarr og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar