Baggrund
Læsetid: 3 min.

EU’s plastikstrategi er ambitiøs, men ikke ret konkret

Europa-Kommissionen fremlagde tirsdag en plastikstrategi med krav om genbrug i 2030. Eksperter og ngo’er er glade, men nogle havde håbet på mere konkrete bud på, hvordan målene skal nås
Europaparlamentariker Margrete Auken ser positivt på EU’s nye plastikstrategi. ’Jeg synes sørme, det er godt. Der kommer nogle bindende krav om 2030-mål på de vigtige punker, og det er vi meget glade for,’ siger hun.

Europaparlamentariker Margrete Auken ser positivt på EU’s nye plastikstrategi. ’Jeg synes sørme, det er godt. Der kommer nogle bindende krav om 2030-mål på de vigtige punker, og det er vi meget glade for,’ siger hun.

Scanpix

Udland
17. januar 2018

Hvert år ender mellem fem og 13 millioner ton plastik i havene, skriver Europa-Kommissionen i indledningen til sin nye plastikstrategi, som blev offentliggjort tirsdag eftermiddag.

Og nu skal der tages fat om problemet:

»Der er brug for en global løsning, men Europa skal gå forrest,« sagde EU’s næstformand, Frans Timmermans, på et pressemøde i Strasbourg.

Spørgsmålet er så, om plastikstrategien er ambitiøs nok. Den indeholder krav om, at al plastik på EU-markedet i 2030 skal være lavet af genbrugsplast. Samme år skal mindst halvdelen af den plastik, som kommer ud til forbrugerne, ende med at blive genbrugt.

Det er gode nyheder, mener blandt andre Berit Asmussen, som er vicedirektør i ngo’en Plastic Change:

»Det ser flot ud på overfladen. Det er dejligt, at der nu er en strategi, og at den er rimelig ambitiøs og nævner de rigtige ting. Nu glæder vi os til at, den bliver omsat til handling,« siger hun.

Savner afgifter

Lignende meldinger kommer fra de internationale ngo’er Friends of the Earth Europe og Rethink Plastic. De er glade for strategien, men glæder sig til at se de konkrete tiltag, der skal følge med. Rethink Plastic understreger i en pressemeddelse, at frivilige aftaler og løfter fra industrien ikke bør erstatte politisk handling.

Dermed fornemmer man også kritik af, at Europa-Kommissionens strategi ikke er specielt konkret med hensyn til, hvordan man skal nå frem til de overordnede mål.

Birgit Storm, kemiingeniør, ekstern lektor på Aalborg Universitet og forsker i plastik, er blandt de skeptiske:

»Jeg synes, man skal have så meget cirkulær økonomi som muligt på det her område og genbruge så meget råmateriale, som man overhovedet kan. Derfor er strategien god. Men der er ingen steder, hvor den går ind og siger: ’Nu gør vi sådan her’. Det er nogle ret bløde tiltag og nogle overordnede hensigter,« siger hun.

Blandt andet kunne man indføre bøder til skibe, som ikke har deres affald med tilbage. Eller ændre i afgifterne for at skabe incitamenter til at bruge genanvendelig og miljøvenlig plast. Netop afgifter har faktisk været på tale op til Kommissionens udspil. Blandt andre har EU’s budgetkommissær, Günther Oettinger, nævnt en ny plastikafgift som en mulighed for at dække det økonomiske hul, som Brexit har medført.

Men plastikstrategien indeholder intet konkret på det område:

»Det er ellers et af de steder, hvor man godt kunne gøre det anderledes,« siger Birgit Storm.

Blandt andet kunne man graduere afgiften, så de mest skadelige og mindst genanvendelige plastformer bliver dyrere at bruge, påpeger hun.

»Man kunne også lave tiltag, som fremmer brugen af plast fremstillet af biologiske materialer frem for fossile materialer.«

Glad for udspillet

Europaparlamentariker Margrete Auken ser positivt på strategien: »Jeg synes sørme, det er godt. Der kommer nogle bindende krav om 2030-mål på de vigtige punker, og det er vi meget glade for.«

Hun fremhæver også, at OXO-plast, som egentlig skulle være nedbrydelig, men som ender som mikroplast, ser ud til at blive forbudt.

»Man kunne da godt have været hårdere,« siger Margrete Auken.

Men hun er ikke er skuffet over, at der ikke står noget om konkrete afgifter i rapporten:

»Det er svært at lave på EU-plan. Det skal laves nationalt. Du kan ikke lave sådan en skat på EU-niveau, medmindre alle er enige om det,« siger hun.

Også miljøminister Esben Lunde Larsen (V) er glad for udspillet.

I en pressemeddelelse skriver han:

»Strategien sætter fokus på mange af de samme udfordringer, som jeg er optaget af. Jeg er glad for, at EU har stærke visioner for fremtidens plast, hvor vi i 2030 skal genanvende mindst halvdelen af alt plastaffald og sikre, at al plastemballage kan genbruges eller genanvendes let.«

Ministeren vil følge op med en national handlingsplan på området.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Plastikafgift i EU til dækning af Brexit-underskud på EU-budgettet? Hva' ba'? Hvad skal det hjælpe naturen, der er ved at dø i plastikaffald.
Afgiften skal gå alene til oprydning i naturen og begrænsning i brugen af plastik, - intet andet.
Der er som bekendt snart mere plastik end fisk i havene!