Læsetid: 4 min.

Faderen til Langfredagsaftalen: Løsning på grænseproblemet er, at Irland forlader EU

Brexit og problemet med den nye EU-grænse mellem Irland og Nordirland vil ikke true freden i Nordirland, siger Brexit-tilhængeren David Trimble, tidligere nordirsk førsteminister og en af arkitekterne bag Langfredagsfredsaftalen i 1998, der afsluttede tre årtiers borgerkrig
Tidligere førsteminister David Trimble afviser, at Brexit – som nogle kritikere hævder – truer freden i Nordirland samt Storbritanniens integritet.

Tidligere førsteminister David Trimble afviser, at Brexit – som nogle kritikere hævder – truer freden i Nordirland samt Storbritanniens integritet.

Peter Morrison

13. januar 2018

Spørgsmålet om, hvordan det er muligt at bevare en åben grænse for varer og mennesker mellem Nordirland og Irland, var en af de sværeste problematikker i skilsmisseforhandlingerne mellem EU og UK, og aftalen i december er af mange blevet beskyldt for blot at sparke problemet til hjørne.

Men David Trimble, Nordirlands første førsteminister (1998-2002) og en af arkitekterne bag Langfredagsfredsaftalen, afviser, at grænsen er så stort et problem, som mange vil gøre det til.

»For os i Nordirland er det kun omkring fem til otte procent af vores output, der går over den grænse, så det er ikke særlig vigtigt. Det er på grund af folks tilknytning til det fælles rejseområde (den åbne grænse mellem Irland og UK, som eksisterede før landenes EU-medlemskab, red.), at mange i Nordirland vil støtte den irske regering i dens ønske om en friktionsløs grænse,« siger David Trimble, der torsdag talte til medlemmer af Londons Foreign Press Association.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

David Zennaro

Der er godt nok lang vej til rigtig fred i Nordirland med mennesker som ham.

Dorte Sørensen, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Jørgen M. Mollerup anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Mette Rodgers

David Trimble ser helt åbenbart ikke noget problem i en hård grænse mellem Nordirland og Republikken Irland.
Han fremhæver, at kun 5-8% af Nordirlands output [hvilket vel byder eksport i denne sammenhæng] går sydpå til Republikken Irland.

Men han negligerer kækt, at Republikken Irland er langt mere afhængig af at kunne opretholde logistikruterne over Nordirland til Storbritannien og videre til Kontinentet - og han er nok bedøvende ligeglad.

Irland er det største problem i Brexit - al det andet er trods alt "kun" penge og byrdefordeling.

I Irland kan der bogstaveligt talt komme blod på bordet.

Henry Kissinger beskriver i "Years of Upheaval" bl. a. penduldiplomatiet imellem Israel og Egypten, som førte til den 1. tilbagetrækningsaftale mellem de 2 lande i 1974. Meget af aftalen var særdeles luftigt - og kunne ikke konkretiseres nærmere uden, at aftalen ville falde på gulvet.

Okay - vi er vel ikke kommet helt så langt ud i Irland; men alligevel ....
Jeg er parat til at leve med de mest floromvundne formuleringer i vedrørende Irland i Brexitaftalen.
Stort set alt for at undgå, at The Troubles starter igen.

Kim Folke Knudsen

Tyskland deler grænse med Schweiz som er en ydre EU grænse. Kan vi ikke starte med den samme model i Irland uden, at hele regionen skal splittes ad. Der er et særligt behov for at finde en lokal løsning, som ikke ødelægger den samhandel, der er på tværs af den grønne ø´s grænse. Det handler om, at hverdagen for pendlerne mellem Irland og Nord Irland bliver tålelig nu da GB har valgt at forlade EU. I den nuværende ømtålelige situation vil det være meget uklogt at rejse spørgsmål om folkeafstemninger i Nordirland om områdets tilknytning til GB eller Irland. Der skal findes en model, som ikke ødelægger det for regionens befolkning, at de nu skal til at leve i EU og udenfor EU.

Kim Folke Knudsen

Tyskland deler grænse med Schweiz som er en ydre EU grænse. Kan vi ikke starte med den samme model i Irland uden, at hele regionen skal splittes ad. Der er et særligt behov for at finde en lokal løsning, som ikke ødelægger den samhandel, der er på tværs af den grønne ø´s grænse. Det handler om, at hverdagen for pendlerne mellem Irland og Nord Irland bliver tålelig nu da GB har valgt at forlade EU. I den nuværende ømtålelige situation vil det være meget uklogt at rejse spørgsmål om folkeafstemninger i Nordirland om områdets tilknytning til GB eller Irland. Der skal findes en model, som ikke ødelægger det for regionens befolkning, at de nu skal til at leve i EU og udenfor EU.

Torben Lindegaard

@Kim Folke Knudsen

Det bliver hurtigt kringlet.

UK består som bekendt af 4 lande, England, Wales, Skotland & Nordirland.

Theresa May har tolket resultatet af folkeafstemningen således, at UK skal forlade både Det indre Marked og Toldunionen. Derimod er Schweiz delvis med i både Det indre Marked og Schengen gennem bilaterale aftaler - det er ret indviklet:

https://en.wikipedia.org/wiki/Switzerland–European_Union_relations

Da det på et tidspunkt så ud til, at Nordirland kunne opretholde en vis særstilling i forhold til Republikken Irland = EU, forlangte Skotland øjeblikkeligt samme særstilling.

Londons borgmester forlangte ligeledes en særstilling for London, der ligeledes havde stemt Remain; men det var vel trods alt en spøg ??

Men Nicola Sturgeon spøgte slet ikke, da hun fremsatte kravet om en skotsk særstilling overfor EU tilsvarende den daværende potentielle nordirske særstilling.

Det hele faldt selvfølgelig til jorden, da DUP nedlagde veto - og siden har ingen vovet at spekulere på en særstilling for Nordirland.