Baggrund
Læsetid: 6 min.

Forskere advarer: ’Der er tsunamier af data på vej imod os’

En uventet eksplosiv tilvækst i verdens milliarder af internetforbundne enheder kan inden for de næste ti år sluge 20 procent af den globalt producerede strøm – og gøre det markant vanskeligere for os at nå de globale mål for emissionsreduktion
Alle biler, maskiner, robotter og kunstige intelligenssystemer bliver digitaliseret, hvilket frembringer enorme mængder nye data, der alle skal lagres i datacentre som her i Equinix Datacenter i Amsterdam, Holland.

Alle biler, maskiner, robotter og kunstige intelligenssystemer bliver digitaliseret, hvilket frembringer enorme mængder nye data, der alle skal lagres i datacentre som her i Equinix Datacenter i Amsterdam, Holland.

Olivier Middendorp

Udland
10. januar 2018

IT-branchen vil i 2025 kunne forbruge hele 20 procent af al strøm, der produceres i verden. Branchen er inde i en stejl vækstkurve, der risikerer at hæmme indsatsen for at nå de globale reduktionsmål, der skal bremse klimaforandringerne.

Væksten kan blive en realitet, i takt med at elektricitetshungrende serverparker skal lagre og flytte stadig flere mængder af data fra verdens eksponentielt voksende mængde af milliardvis af smartphones, tablets og andre internetforbundne enheder.

Længe har IT-branchen ellers insisteret på, at den øgede energieffektivitet tværtimod ville levere et vigtigt bidrag til at mindske kulstofemissionerne. Nu anfægter forskere den forudsigelse.

I en ny videnskabelig rapport, der publiceres senere på måneden, beregnes det, at informations- og kommunikationsteknologier, under ét kaldet ICT, vil kunne tegne sig for hele 3,5 procent af de totale globale udledninger i 2020. Det er mere end hele luft- og skibsfartens andele. Og i 2040 kan det endda nå helt op på 14 procent, svarende til den andel, som USA i dag er ansvarlig for.

20 procents tilvækst

Efterspørgslen efter den globale computerkraft fra stadig flere internetforbundne enheder, video-streaming i højopløsning, e-mail-trafik, overvågningskameraer og en ny generation af smart-tv’er vokser for øjeblikket med 20 procent om året, og i 2015 lagde det beslag på mellem tre og fem procent af verdens elektricitet, påpeger den svenske forsker, Anders Andrae.

I en opdateret udgave af hans fagfællebedømte undersøgelse fra 2016 konstaterer Andrae, at uden en dramatisk forbedret effektivitet vil ICT-industrien kunne forbruge 20 procent af den globale strøm i 2025 – svarende til en global emissionsandel på 5,5 procent. Det vil i givet fald være mere end noget enkeltland (hvis man ser bort fra USA, Kina og Indien).

Han forventer, at branchens efterspørgsel efter strøm vil vokse fra 2-300 terawatt-timer om året, som er det nuværende niveau, til 1.200 eller endda 3.000 terawatt-timer i 2025 (1 terawatt-time eller TWh er 1012 watt eller 1.000 gigawatt, red.). Det betyder, at datacentre alene vil kunne producere kulstofemissioner svarende til 3,2 procent af den samlede globale årlige mængde, anslår han.

»Situationen er alarmerende,« siger Andrae, som arbejder for det kinesiske kommunikationsteknologifirma Huawei.

»Der er tsunamier af data på vej mod os. Alt, hvad der kan digitaliseres, bliver det også. Det er som den perfekte storm. 5G-teknologien inden for mobilkommunikation er på vej, internettrafikken vokser meget hurtigere end estimeret, og alle biler, maskiner, robotter og kunstige intelligenssystemer bliver digitaliseret, hvilket frembringer enorme mængder nye data, der alle skal lagres i datacentre.«

Tingenes internet

Amerikanske forskere forventer, at strømforbruget globalt vil blive tredoblet over de næste fem år, når yderligere en milliard mennesker kommer online i udviklingslande, og ’tingenes internet’ (IoT), førerløse biler, videoovervågningssystemer og kunstig intelligens vokser eksponentielt i de rige lande.

»Der var 8,4 millarder forbundne enheder i 2017. Dermed er scenen allerede sat for de 20,4 millard forbundne enheder, som vil forventes implementeret i 2020, efterhånden som IoT-enheder vinder frem,« vurderer det førende internetanalytikerfirma Gartner.

IT-branchen har selv været ivrig efter at opmuntre til forestillingen om, at digitaliseringen af de nationale økonomier og gevinsterne fra omfattende forbedringer i energieffektivitet vil kunne nedbringe de globale emissioner med 20 procent eller mere. Men tempoet i teknologiens fremmarch er kommet bag på de fleste.

De næste fem år vil den globale internettrafik blive tredoblet. Det vurderes i de seneste fremskrivninger fra Cisco Visual Networking Index, der fører tilsyn med verdens internetforbrug.

»Vi forventer over en millard nye internetbrugere. I 2015 var der tre millarder, og i 2020 vil der være 4,1 milliarder. Over de næste fem år vil de globale IP-netværk skulle understøtte 10 millarder nye enheder og forbindelser – en stigning fra 16,3 millarder i 2015 til 26 millarder i 2020,« vurderer Cisco.

En rapport fra Berkeley University fra 2016, bestilt af den amerikanske regering, anslog at landets datacentre, der håndterede omkring 350 millioner terabyte data i 2015, kunne få brug for over 100 terawatt-timers ekstra elektricitet om året i 2020. Det svarer omtrent til outputtet fra ti store atomkraftværker.

Himmelflugt

Datacenterkapaciteten tager også himmelflugt i Europa og Asien – byer som London, Frankfurt, Paris og Amsterdam øgede i 2017 deres strømforbrug med næsten 200 Megawatt, svarende til outputtet fra et mellemstort kraftværk.

»Vi ser en massiv vækst af datacentre i alle regioner. Trenden, der begyndte i USA, gentager sig nu over hele Europa. Også i Asien går forbruget dramatisk i vejret,« siger Mitul Patel, leder af forskningscentret EMEA.

»Den mængde data, som disse centre håndterer, vokser i en stigningstakt, der er uden fortilfælde. Centrene betragtes som et nøgleelement i den næste vækstfase for ICT-branchen,« siger Peter Corcoran, forsker ved det irske Galway University.

Irland, som sammen med Danmark er ved at etablere sig som førende værtsnation for verdens største teknologivirksomheder, dirigerer for øjeblikket 350 MW af sin el-produktion mod datacentrene, men det tal forventes over de næste fem år at blive tredoblet til over 1.000 MW – svarende til outputtet fra et nyt atomkraftværk.

Der er givet tilladelse til, at yderligere 550 MW afsættes til datacentre, og 750 MW mere er undervejs, oplyser Eirgrid, den vigtigste irske el-leverandør.

»Hvis alle bestillinger skal imødekommes, kan datacenterbelastningen tegne sig for 20 procent af Irlands maksimale efterspørgsel,« hedder det i Eirgrids årsrapport om selskabets kapacitet for hele Irland for 2017-2026.

Serverparker

De enorme mængder data lagres i ’hyperskala’-serverparker, der kan være op til 10.000 kvadratmeter store. Serverparkerne har enorme dimensioner. Et enkelt Apple-datacenter, der er planlagt til opførelse for 1 milliard dollars i Athenry i Co Galway, forventes, når det er helt operationsklart, at skulle forbruge 300 MW elektricitet. Det svarer til over otte procent af den nationale kapacitet og mere end hele Dublins daglige forbrug. Det vil kræve 144 store dieselgeneratorer som backup, når vinden ikke blæser.

Presset af Greenpeace og andre miljøgrupper har de store teknologigiganter, der også er optaget af at sikre deres offentlige omdømme, deriblandt Google, Facebook, Apple, Intel og Amazon, lovet, at de vil bruge vedvarende energi til datacentrenes strømforsyning. I de fleste tilfælde køber de grøn energi fra el-nettet, men der også planer om at opbygge sol- og vindmølleparker tæt på deres centre.

IT-analytiker for Greenpeace Gary Cook siger, at kun ca. 20 procent af den elektricitet, der i dag anvendes i verdens datacentre, er vedvarende.

»Den gode nyhed er dog, at nogle virksomheder helt sikkert tager deres ansvar alvorligt og har gang i ambitiøse tiltag for at afbalancere deres hurtige vækst med vedvarende energi. Andre forfølger derimod en aggressiv vækst, siger han.

Grønne løfter

Arkitekten David Hughes, der har kritiseret Apples nye center i Irland, siger, at den irske regering ikke bare kan tage de grønne løfter for gode varer.

»Brug af vedvarende energi lyder måske godt, men ingen andre nyder godt af den energi, der bliver produceret fra centrene, og generelt trækker det stadig den forkerte vej i forhold til vores nationale mål for reduktion. Datacentrene har ædt sig ind på de fremskridt, vi har gjort for at nå Irlands CO2-reduktionsmål på 40 procent. Men de bliver ved med at efterspørge mere strøm, og de får lov til at køre på fribillet på de irske borgeres bekostning,« siger Hughes.

Ifølge Eirgrids estimater kan så meget som en ud af tre producerede kilowatt-timer i 2025 gå til at forsyne datacentre, tilføjer han. »Vi har søvngængeragtigt bevæget os ind i en ti procents stigning i elforbruget.«

Fossile brændselsanlæg må nødvendigvis holdes i drift i længere tid for at forsyne andre dele af landet med strøm, og omkostningerne ved det falder i sidste ende tilbage på forbrugerne, siger han.

»Vi bliver nu tvunget til at udbygge vores el-net og forøge vores el-produktion fra både vind og backup-systemer, når vinden ikke er der. Alt det ryger direkte på folks el-regninger.«

Vækst fortsætter

I bedste tilfælde, siger Andrae, vil der ske massive kontinuerlige forbedringer af energibesparelser, og vedvarende energi vil blive normen – men intet tyder på, at den eksplosive vækst i efterspørgslen efter data vil aftage.

Og i værste fald kan efterspørgslen stige endnu mere dramatisk på lidt længere sigt, hvis industrien vedbliver med at vokse med 20 procent om året, og førerløse biler, hver med snesevis af indlejrede sensorer, oversvømmer markedet, samtidig med at kryptovalutaer som Bitcoin, der kræver enorme mængder computerkraft at generere, vinder kontinuerligt større udbredelse.

»Der er en reel risiko for, at det hele kommer ud af kontrol. Vores politiske beslutningstagere gør klogt i at holde et vågent øje med udviklingen,« siger Andrae.

Denne artikel blev oprindeligt bragt af Climate Home News. © Climate Weekly og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Christensen

Artiklens udgangspunkt er, ligesom at lade lyset brænde hele dagen - selv om det er lyst.
Alt skal være tilgængeligt og igang uafbrudt - er forudsætningen.

Sluk for lortet ind imellem og problemet er løst!
Hvis du har svært ved i starten, kan du købe en lille boks til din "Smartphone" med en lås der tidligst låser op, når den forud indstillede tid er gået.

Nøglebegreberne her er: Styring, procesregulering, og kontrol - hvor svært kan det mon være?

God dag der ude