Læsetid: 5 min.

Der er forsvundet 4.000 mia. ton is på Grønland i løbet af 15 år. Bare ikke ifølge Trump

Præsidenten fortsætter med at tale stik imod fakta i stort tv-interview
Da snestorm og kulde ramte den amerikanske østkyst i december tweetede præsident Trump: »Måske vi kunne have brug for lidt af den gode gamle globale opvarmning, som vort land – men ikke andre lande – skulle betale billioner af dollar for at skabe beskyttelse imod.«

Da snestorm og kulde ramte den amerikanske østkyst i december tweetede præsident Trump: »Måske vi kunne have brug for lidt af den gode gamle globale opvarmning, som vort land – men ikke andre lande – skulle betale billioner af dollar for at skabe beskyttelse imod.«

Evan Vucci

30. januar 2018

Forud for sin State of the Union-tale natten til onsdag, dansk tid, har USA’s præsident Donald Trump udtalt sig om selve planetens tilstand i et interview hos den britiske tv-station ITV, hvor klimaændringerne og Paris-aftalen berøres.

Inden for få minutter præsterer præsidenten – i samtalen med tv-vært Piers Morgan – at afvise klimaændringerne og bekræfte sin villighed til at forblive i klimaaftalen fra Paris under vilkår, der er gunstigere for USA.

På værtens spørgsmål, om han tror på klimaændringerne, svarer Trump:

»Der sker en afkøling, og der sker en opvarmning. Hør her, engang blev det ikke kaldt klimaændringer, det blev kaldt global opvarmning, ikke sandt? Det fungerede ikke særlig godt, for det blev for koldt overalt.«

»Iskapperne ville smelte, de ville være væk på nuværende tidspunkt, men nu sætter de rekorder. De er på rekordniveau,« sagde præsidenten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Benno Hansen
  • Eva Schwanenflügel
Trond Meiring, Benno Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det er egentlig ret skræmmende, man har faktisk vænnet sig til at præsidenten fyrer 'alternative fakta' af som et maskingevær.
Men det allerværste er jo, at der er masser af Trump-vælgere der tror han taler sandt..

Estermarie Mandelquist, Dan Jensen, Per Klüver, Thorkil Søe, Anne Mette Jørgensen, Torben Bruhn Andersen, Kirsten Lindemark, Carsten Wienholtz, Karsten Lundsby, Vibeke Hansen, Anne Eriksen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

(Nerdstuff) Til at smelte alt den is er brugt 1,4 · 10^21 Joule som smeltevarme. Dvs. energien er ikke gået til opvarmning, men smeltning.

Trond Meiring, Thorkil Søe, Benno Hansen, Kirsten Lindemark, niklas henning Jensen, Eva Schwanenflügel og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Christian de Coninck Lucas

Han aner ikke hvad han taler om. Han har tilbragt det meste af sit liv i en Manhattan skyskraber med Central Air. Det er virkelig ubehageligt. Selv her i DK smitter det af på visse, ikke ret vidende mennesker.
Derudover bruger vi slet ikke vores "soft power" nok til at accelerere omstillingen mod en fossilfrit energi paradigme, det skal bare ske "billigst muligt". Til gengæld kastes milliarder rundt til forsvar, dyre F-35 fly og skattelettelser. Jeg tror ikke det går op for dem før tilsyringen af havene går ud over ilt produktionen.

Estermarie Mandelquist, Flemming Berger, Anne Mette Jørgensen, Torben Bruhn Andersen, Kirsten Lindemark, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, morten rosendahl larsen, Anne Eriksen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Torben Skov, hvis jeg forstår dig ret, betyder det, at når der ikke er mere is tilbage at smelte, vil her pludselig og meget, meget hurtigt blive meget, meget varmt?

Trond Meiring, Torben Skov, Flemming Berger, Thorkil Søe, Kirsten Lindemark, Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Aksel Gasbjerg

Niels Nielsen. Korrekt. Lad os sige, at der skal bruges en given mængde energi til at smelte en isterning. Når isterningen er smeltet er vandet nul grader. Hvis nu der bruges samme mængde energi til at opvarme dette smeltevand, vil det blive 80 grader varmt.

Så når havisen ved de to poler er smeltet vil det gå virkelig stærkt med at opvarme verdenshavene.

Trond Meiring, Kim Houmøller, Torben Skov, Flemming Berger, Thorkil Søe, Kirsten Lindemark, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, morten rosendahl larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Aksel Gasbjerg

Problemet er ikke de 5 procent af verdens befolkning, der ikke anerkender den globale opvarmning.

Problemet er de 95 procent, der nok anerkender den globale opvarmning, men ikke gør noget ved det, og fortsætter med business-as-usual.

Estermarie Mandelquist, Dan Jensen, Flemming Berger, Thorkil Søe, Arne Lund, Anne Mette Jørgensen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby, Verner Nielsen, morten rosendahl larsen, Erik Karlsen, Niels Duus Nielsen og Kirsten Lindemark anbefalede denne kommentar

- »Jeg skal fortælle dig, hvad jeg tror på. Jeg tror på ren luft, jeg tror på krystalklart, smukt vand, og jeg tror på blot at have god renlighed overalt.«

Han må da være et godt menneske.

Eva Schwanenflügel, Karsten Lundsby og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Vær lidt overbærende overfor Trump. Han aner jo ikke at der er et land, der hedder Grønland, så hvordan skal han så forholde sig til resten? Hvor mange af jer har nogensinde hørt om Sao Tome?

Eva Schwanenflügel og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Måske vi skulle satse på atomkraft. Teknologien er udviklet så meget, at der kan være sikkerhed, for at reaktorerne ikke "løber løbsk", og affaldet kan genbruges, er det for nylig oplyst på DR 2 TV.
Det blev også nævnt, at produktion af solceller forurener mere end atomkraft.
Vi frygter alle radioaktiv stråling, men meget tyder på, at det mere er følelse end fornuft, og hvis vi lader os styre mere af følelser end af fornuft, ser det sort ud for klimaet.
Har vi først et klart billede af vore muligheder, vil selv Trump ikke kunne hindre de rigtige valg.

Michael Frommelt, Dan Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Michael Frommelt

Arne Thomsen
Helt enig. Problemet er bare, at det danske folketing har set sig blind på vind og sol. Andelen af vindkraft i dansk elproduktion ligger på omkring 40 %. Ser man på forbruget, ser det anderledes ud, eftersom ved blæsevejr forekommer der overproduktion og strømmen må eksporteres, som regel til ufordelagtige priser, da man skal af med strømmen her og nu.

Et andet problem er de resterende ca. 60 % som kommer fra fossile brændstoffer og fra biobrændsler, som forurener endnu mere end fossile brændstoffer, og som udvindes på bekostning af enorme naturskader.

Et tredjeproblem er den omstændighed, at el dækker kun 18% af danskernes energiforbrug, hvilket vil sige at vind dækker omkring 7% af vores samlet energiforbrug.
Ifølge IPCC skal CO2 udslippet som minimum halveres inden 2050. Den eneste realistiske løsning er en massiv elektrificering, specielt af opvarmning og transport, og dækning af elforbruget med rene energikilder. Den eneste rene energikilde der kan løfte opgaven er atomkraft.

https://www.electricitymap.org/?wind=false&solar=false&page=map