Læsetid: 2 min.

Fortsat politisk kaos og usikkerhed i Catalonien

Separatisterne vandt flertallet i det catalanske parlament ved folkeafstemningen kort før jul. Men flere af deres folkevalgte sidder fængslet eller befinder sig i eksil, og det kan i sidste ende koste magten
Den catalanske udfordring er, at det indtil videre ikke har været muligt at skabe opbakning til et alternativ til en catalansk selvstyreregering udelukkende bestående af separatister.

Den catalanske udfordring er, at det indtil videre ikke har været muligt at skabe opbakning til et alternativ til en catalansk selvstyreregering udelukkende bestående af separatister.

Javier Soriano

17. januar 2018

I dag onsdag samles det catalanske parlament for første gang siden valget den 21. december for at vælge ny parlamentsformand.

Men otte af de i alt 135 parlamentspladser, tilhørende den såkaldte separatistfløj, vil stå tomme.

Tre af de kommende parlamentsmedlemmer fra det republikanske parti, ERC, sidder fængslet i Spanien, mens fem medlemmer af tidligere selvstyrepræsident Carles Puigdemonts parti, Junts per Catalunya, fortsat befinder sig i eksil i Bruxelles af frygt for at blive sigtet for oprør imod den spanske stat.

Derfor er det store spørgsmål, hvem der kommer til at kontrollere det catalanske selvstyreparlament?

Uden de otte pladser taber separatisterne deres stemmeflertal på 70 af parlamentets 135 pladser, og indtil videre har både ERC’s leder, Oriol Junqueras, og den tidligere selvstyrepræsident, Carles Puigdemont, nægtet at lade deres sæder overtage af suppleanter. Tværtimod står de begge fast på, at de er demokratisk valgte og derfor fortsat legitime ledere og medlemmer af parlamentet.

Den afsatte catalanske separatistleder, Carles Puigdemont, er blevet viklet ind i en korruptionssag, der kan gøre det endnu sværere for ham at blive genindsat som regeringschef.
Læs også

Puigdemont hævder endda, at han fortsat – som leder af det største af de tre separatistpartier – skal genindsættes som præsident, når det catalanske parlament den 31. januar begynder processen med at vælge ny selvstyrepræsident. Puigdemont mener, at hans indsættelse enten kan foregå via videokonference eller per stedfortræder, og at en eksilregering med ham i spidsen kan regere fra Bruxelles.

De muligheder er dog allerede blevet afvist af et juridisk udvalg under det catalanske parlament, der samtidig understreger, at den kommende præsident ifølge catalansk lovgivning skal være til stede i egen person for at kunne blive indsat.

Trusler fra Madrid

I Madrid er der tydelige frustrationer over den politiske situation i Catalonien, og mandag gentog Spaniens premierminister, Mariano Rajoy, at den spanske regering fortsat vil holde Catalonien under administrativ kontrol, hvis ikke der kommer en afklaring på den politiske situation, og det lykkes at danne en ny selvstyreregering.

Catalonien kom under administration fra Madrid i oktober, da det spanske parlament udløste den spanske grundlovs artikel 155, efter at det daværende selvstyre valgte at gennemføre en folkeafstemning om selvstændighed.

Den catalanske udfordring er, at det indtil videre ikke har været muligt at skabe opbakning til et alternativ til en catalansk selvstyreregering udelukkende bestående af separatister.

Inés Arrimadas, leder af Ciudadanos i Catalonien, der efter valget i december blev det største parti i det catalanske parlament – og som kæmper imod separatisternes idé om et selvstændigt Catalonien – kan fortsat ikke danne regering. Det ville kræve opbakning fra flere mindre midterpartier, der ikke støtter hende eller hendes parti, og det ville kræve accept fra mindst ét af separatistpartierne.

Lykkes det ikke at finde en selvstyrepæsident og en duelig regeringskonstellation inden for to måneder, udskrives der automatisk nyvalg i Catalonien til afholdelse i maj.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Miguel Tuells

Der er ingen i eksil, der er et par stykker som er flygtet fra den spanske justits og befinder sig nu i fejlstaten der kaldes Belgien.