Læsetid: 4 min.

Gennembrud uden nybrud i de tyske regeringsforhandlinger

Merkel og Schulz bekender sig i det foreløbige udspil til et tysk regeringsgrundlag entydigt til Europa. Men med et væld af små lappeløsninger emmer forhandlingsresultatet af manglende mod og vil nærmere blive tolket som defensiv fejhed end som et ansvarsbevidst kompromis
CDU’s Angela Merkel flankeres af CSU-formand Horst Seehofer (t.v.) og SPD’s Martin Schulz i forbindelse med forhandlingerne om et foreløbigt regeringsgrundlag.

CDU’s Angela Merkel flankeres af CSU-formand Horst Seehofer (t.v.) og SPD’s Martin Schulz i forbindelse med forhandlingerne om et foreløbigt regeringsgrundlag.

Markus Schreiber

13. januar 2018

»Nye tider.« »En ny start.« »En ny politisk stil.«

Det var ikke småting, der skulle fornyes, når SPD-ledelsen blev spurgt til deres regeringsambitioner op til denne uges indledende forhandlinger om en fortsat GroKo (Große Koalition) med Merkels CDU og dets bayerske søsterparti, CSU.

For Martin Schulz skal ikke bare overbevise partiets bagland og retfærdiggøre den akrobatiske kovending væk fra det kategoriske nej til en ny GroKo. Han skal også vise de tyske vælgere, at SPD ikke bare siger »weiter so« og fortsætter den regering, der fik et så miserabelt valg i september, at samarbejdet virker livstruende for SPD.

Mens det tog CDU/CSU, FDP og De Grønne over fire uger at nå til et sammenbrud i de såkaldte Jamaica-forhandlinger, har GroKo-partnerne blot brugt seks dage og én nats maratonforhandlinger på at skabe et udspil til den tredje nødkoalition hen over midten i Merkels regeringsperiode.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Folke Knudsen

Jeg har tidligere i de her spalter hyldet Alternative Für Deutschland for at være det nødvendige politiske opbruds svar i Tyskland. Jeg indser stupiditeten i disse mine udtalelser og de er hermed annulleret. GROKO koalitionen har været med til at kortslutte den politiske debat i Tyskland, fordi det ikke var muligt at føre en debat om politiske synspunkter fra højre mod venstre i det store land. Forbundskansler Angela Merkel begik stadigvæk en stor fejl, da hun åbnede døren på vid gab i år 2015 og tillod 1 mio. mennesker af fremmed baggrund at rejse ind i Tyskland uden, at deres identitet og formål med at rejse ind var fastslået. Men alle mennesker fejler og valget var ikke let, da flygtningestrømmen nord på sad fast i Ungarn og Serbien og adskillige Balkan Lande. Tyskland her ikke råd til nye højrepopulistiske eksperimenter i stil med Alternative Für Deutschland. Le Pens Front Nationale, Nigel Farage UKIP, Frihedspartiet under Geert Wilders og Præsident for de nuværende forenede amerikanske Sydstater Donald Trump sporene skræmmer og peger alle i den forkerte retning. Min bekendelse: også jeg kom til fornuft efter at have lugtet til den nationalistiske kolonihave. Held og lykke med de fortsatte men svære koalitionsforhandlinger mellem CDU)CSU og SPD. Må Forbundsrepublikken Tyskland stå for den samling og mådehold, som er nødvendig i et Europa i totalt opbrud.