Baggrund
Læsetid: 1 min.

Græsk parlament vedtager nye reformer for at imødekomme kreditorernes krav

Samtidig roser den afgående formand for Eurogruppen, Jeroen Dijsselbloem, den græske regering for godt samarbejde
Udland
20. januar 2018

Mandag godkendte et flertal i det græske parlament en reformpakke, der blandt andet indebærer yderligere beskæringer af de sociale ydelser og indskrænkelser i fagforeningernes strejkeret.

Reformerne er en del af de krav, landets kreditorer har stillet, og som skal bane vej for, at Grækenland til august i år kan vende tilbage til normale vilkår på de finansielle markeder, når den sidste af i alt tre omfattende redningspakker udfases.

Efter at Grækenland i 2000 blev kastet ud i en alvorlig gældskrise, har landet modtaget lån under særlige vilkår fra den Europæiske Centralbank (IMF) og resten af Eurogruppen for at undgå at gå bankerot og ryge ud af den fælles møntunion.

Betingelserne for lånene har været en lang række upopulære reformer af den græske økonomi, hvor særligt pensioner, skattesystemet og landets offentlige institutioner er blevet ramt. Men nu er det grund til begyndende optimisme, mener landets premierminister, Alexis Tsipras:

»Til sommer vil vi være ude af denne hårde, uretfærdige og skadelige periode,« siger han ifølge Ritzau.

Ros til Tsipras

Fredag takkede Eurogruppens formand, hollandske Jeroen Dijsselbloem, af efter fem år.

I et interview med Financial Times løftede han sløret for, at problemerne mellem Grækenland og resten af Eurogruppens medlemmer, der i 2015 var tæt på at ende med græsk udtræden af EU, nærmest øjeblikkeligt forsvandt, da den daværende græske finansminister Yanis Varoufakis trak sig.

Varoufakis var hård kritiker af de betingelser for yderligere hjælp, som IMF og Eurogruppen, den såkaldte Trojka, stillede.

»Premierminister Tsipras og selvfølgelig også finansminister Euclid Tsakalotos har formået helt at ændre forholdet til de europæiske partnere,« siger Jeroen Dijsselbloem i et interview med Financial Times.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Jesper Løvbalk Hansen

Jeg havde nær sagt .... bare dog dog Yanis Varoufakis var fortsat som græsk finansminister, og Grækenland var udtrådt af EU.

De græske kreditorlande har postet milliarder - € milliarder - i Grækenland.
Men OK - de har vel gjort det økonomisk rigtige for sig selv, så om ikke andet kan vi andre vel udlede, at der skal indføres en langt stærkere central finansiel styring i eurolandene.
Ellers kan selv en lille euroøkonomi som Grækenland vælte læsset.

Fred være med det - vi har vores 4 undtagelser.