Interview
Læsetid: 3 min.

Italien går til valg: Regeringspartiet følger Macrons pro-EU drejebog

Partito Democratico-ministeren Sandro Gozi siger, at hans parti vil forsøge at gøre den franske præsident Macron kunsten efter ved at sætte Europa i valgkampens centrum
Udland
24. januar 2018

Emmanuel Macrons pro-europæiske antipopulistiske kampagne er inspirationskilden for Italiens regerings centrum-venstreparti, Partito Democratico (PD), når det skal mobilisere vælgerne til det forestående valg, siger Sandro Gozi, Italiens minister for europæiske anliggender.

Gozi er ven af Frankrigs præsident Macron og PD-lederen Matteo Renzis nære allierede. Han understregede det europæiske aspekt, da valgkampen officielt blev skudt i gang i Milano i fredags:

»Valget er italiensk, men Europa kommer til at ligge øverst på dagsordenen, og valgets resultat kommer til at få betydning for alle i Europa,« siger han i et interview med The Guardian.

Det fraktionsprægede PD sakker efter Femstjernebevægelsen (MS5) i meningsmålingerne, og de fleste tror, at afstemningen 4. marts kommer til at sende en centrum-højreregering til magten, muligvis med tidligere premierminister Silvio Berlusconi og Liga Nord som en del af koalitionen.

Gozi siger, at PD er »kommet tilbage på sporet« i løbet af det forløbne år.

»Men fortsat fremgang kommer til at afhænge af valget. Dette er det sidste slag mellem det pro-europæiske åbne samfund og det anti-europæiske nationalistiske lukkede samfund.«

Gozi, der taler flydende fransk og engelsk og er uddannet ved Sorbonne og London School of Economics, opfatter sig selv som en del af »Erasmus-generationen« af yngre ledere, som ikke blot ser EU som et bolværk mod nationalistiske krige, men også som en måde at styrke suveræniteten.

Kun EU kan løse problemerne

Han har også gjort sig til talsperson for argumentet om, at et styrket Europa kan holde populismen stangen, snarere end at EU øger den fremmedgørelse, der får populismen til at trives.

»Den virkelige politiske kløft er åbenlyst mellem dem, der tror på, at Italien kan blive en nøgleaktør i Europa og generobre kontrollen over migration, sikkerhed og vækst ved at genskabe eurozonen – og dem, der tror, at svaret skal findes inden for vore egne nationale grænser,« siger han.

Han mener, at hans parti står over for tre udfordringer i valgkampen:

»Vi skal vise, at de politiske løsninger på de bekymringer, der fylder mest for italienske vælgere – migration, sikkerhed og vækst – kun kan løses i en europæisk ramme. Vise, at der er et radikalt alternativ til de anti-europæiske Le Pen-kræfter, som i Italien er repræsenteret ved Matteo Salvinis Liga Nord og til Silvio Berlusconi, der fremstiller sig selv som Det Europæiske Folkepartis allierede (Det Europæiske Folkeparti er en sammenslutning af proeuropæiske centrumhøjre partier i EU’s organer, red.), men reelt ønsker en alliance med Liga Nord. Og endelig skal vi vise samme mod og håbefuldhed, som Macron formåede.«

Gozi siger, at hvis PD kommer til magten i Italien igen, kan partiet spille en afgørende rolle i den indsats for at skabe en mere integreret og demokratisk eurozone, som Macron og de tyske socialdemokrater står i spidsen for.

Han ønsker også at indtage de Europa-Parlaments-pladser, som de britiske MEP’s har efterladt og at blive valgt til dem på en transeuropæisk snarere end national platform, en idé der nu har fået opbakning fra Frankrig og Tyskland.

PD skal ifølge Gozi overbevise vælgerne med mere end blot løfter om institutionelle reformer:

»Populismen har handlet om frygten for kontroltab som følge af enten migration eller terrorisme. Jeg er meget lydhør over for dette, men denne frygt er blevet fremprovokeret af et transnationalt fænomen, så populisterne giver ret beset et forkert svar til et rigtigt spørgsmål. Det nemmeste, men dårligste svar er at sige ’lad os vende tilbage og simpelthen tage kontrol over vores nationale grænser’.«

Gerne støtte, men ingen byrder

Gozi erkender, at højrefløjens fremgang i Italien er blevet hjulpet på vej af frygten for migration, især fra Libyen, men siger, at hans land er blevet svigtet af resten af Europa i kampen for Europas værdighed.

»Italiens migrationsproblem har ikke været Europas tilstedeværelse, men Europas fravær. Det var en tragedie af europæiske dimensioner, og vores europæiske partnere vendte ryggen til.«

Europa har nu endelig, siger Gozi, fremlagt en afbalanceret plan, der indebærer økonomisk støtte til den libyske kystvagt, sikring af mere humane opbevaringslejre samt øget støtte til Afrikas økonomiske vækst.

»Men selv nu er der enkelte lande, der bærer hele flygtningebyrden – Sverige, Grækenland, Tyskland og Italien – og der er andre lande – Polen og Ungarn – som nægter at tage en eneste flygtning. Det er uacceptabelt. Man kan ikke være pro-europæisk når det handler om at modtage EU-støtte og nationalistisk, når man bliver bedt om at tage imod 100 flygtninge,« siger Gozi og tilføjer:

»I fremtiden må der derfor være en enkel regel: ingen europæiske midler til de europæiske lande, som ikke lever op til deres solidariske pligt, når krisen står for døren.«

© The Guardian og Information. Oversat af Nina Trige Andersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her