Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kinesisk politi bortfører svensk forlægger lige for øjnene af to diplomater

Den svenske forlægger, Gui Minhai, der for godt to år siden blev tilbageholdt i Thailand og bortført til Kina, er igen forsvundet under dramatiske omstændigheder. Lørdag i sidste uge blev han bortført fra et tog lige foran to diplomater
Udland
27. januar 2018

I Kina gælder kinesisk lov. Der er ingen særbehandling for udlændinge. Det blev slået fast i denne uge med en dramatisk anholdelse af den svenske forlægger, Gui Minhai.

Som i en scene fra en dårlig actionfilm blev Gui Minhai lørdag i sidste uge pludselig ført væk af en gruppe civilklædte betjente lige for næsen af to svenske diplomater, kort før deres tog ankom til Beijing, skriver Sveriges Radio.

Den Hongkong-baserede forlægger blev et symbol på den kinesiske regerings bestræbelser på at kvæle al opposition til Kinas Kommunistiske Parti i Hongkong, da han i efteråret 2015 under en ferie i Thailand pludselig forsvandt samtidig med fire andre boghandlere, der senere dukkede op i Kina. Gui Minhai drev forlaget Mighty Current i Hongkong og havde lige som de fire andre boghandlere specialiseret sig i bøger om Kinas Kommunistiske Parti og dets ledere — ofte på kant med partilinjen i Beijing.

Det kinesiske udenrigsministerium afviser at have kendskab til sagen, lød det tirsdag fra udenrigsministeriets talskvinde Hua Chunying, der henviste til de »relevante myndigheder« uden at præcisere dette yderligere, skriver The Guardian.

Men i Global Times, den engelsksprogede søsteravis til den kinesiske partiavis Folkets Dagblad, kunne man på lederplads tirsdag læse, at Gui Minhai var blevet »pågrebet af politiet«. Lederen kritiserer vestlige medier for at være »vejledt af ideologisk logik« og understreger, at vestlige medier ikke har ret til at sætte spørgsmålstegn ved kinesisk politis handlinger: »Ingen udefrakommende magt kan forpurre retsprocessen,« står der i lederen.

Syg

Den 53-årige Gui Minhai var blevet diagnoseret med nervesygdommen ALS, en sygdom, der forårsager lammelser over tid, og var på vej til et lægetjek på den svenske ambassade i Beijing sammen med to svenske diplomater.

Både Sverige og EU tager sagen om Gui Minhais pludselige tilbageholdelse alvorligt. I en officiel udtalelse siger den svenske udenrigsminister, Margot Wallström, at anholdelsen fandt sted, uden at Kina havde givet nogen »særlig begrundelse« og mens svenske diplomater udøvede konsulærbistand.

Den svenske udenrigsminister understreger, at Sverige »forventer, at vores medborger vil blive løsladt med det samme.« Den udtalelse blev onsdag bakket op af EU’s ambassadør i Kina, Hans Dietmar Schweisgut.

I oktober sidste år, ti måneder efter Gui Minhai på kinesisk stats-tv tilstod at have påkørt og dræbt en kvinde i forbindelse med spirituskørsel i 2003, blev han officielt løsladt. Han har dog ikke haft tilladelse til at rejse ud af landet og skulle jævnligt være i kontakt med politiet, fortæller hans datter Angela Gui til The New York Times, via en telefonforbindelse fra Storbritannien, hvor hun studerer.

Siden løsladelsen har Gui Minhai opholdt sig i Ningbo på den kinesiske østkyst, hvorfra han har haft kontakt til sin datter via Skype, skriver The New York Times.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tommy Clausen

Det er på tiden at den vestlige verden lægger stor pres på Kina, der bryder alt indenfor alle konventioner,