Læsetid: 5 min.

Klimaændringerne er en omfattende historie. Det er ikke kun én måde at fortælle om det på, men utallige

Kommunikation er altafgørende for at få offentligheden til at forstå alvoren bag klimaforandringer – og her kan der være god brug for at skærpe den psykologiske forståelse for, hvordan man bedst kan få folk i tale
11. januar 2018

Blandt klimaaktivister er det en tilbagevendende debat: Skal man satse på at skræmme offentligheden ud af dens gode skind? Eller skal man hellere give mennesker håb? Skal vi zoome ind på radmagre døende isbjørne på de smeltende polar-iskapper eller på blomstrende landskaber med vindmøller og glade cyklende familier i et grønt og økologisk afbalanceret fremtidssamfund?

En foreløbig kulmination på denne debat kom, da David Wallace-Wells satte internettet i brand med sit ti-siders lange worst case-scenarie, publiceret i New York Magazine i juli sidste år. Det fik en både prompte og viral udbredelse og er nu med længder den mest læste tekst i magasinets historie. En kommentator kaldte i onlinemediet Slate hans essay for vor tids svar på Rachel Carsons Det tavse forår. Det afstedkom imidlertid også kraftig kritik – og ikke kun fra de sædvanlige benægterkredse.

Dommedagsbasuner

Ud over problematiseringer af visse dele af det videnskabelige grundlag gik kritikere som den højt ansete klimaforsker Michael E. Mann i rette med artiklens »dommedagsframing«. Mann anførte, at »det er farligt, når forskningskonklusioner, der er foreløbige, fremstilles sådan, at problemer kommer til at fremstå som uløselige – det nærer alene en følelse af undergangsstemning, uafvendelighed og håbløshed.«

Heroverfor vil andre insisterer på, at det netop kun er ved at jage folk en skræk i livet, at vi kan få dem til at engagere sig. Den nok bedst kendte af disse skræmmetaktikere er Guy McPherson, af The New York Times karakteriseret som »apokalyptisk økolog«. McPhersons dommedagsteorier har genereret noget af en følgerskare, og på sin hjemmeside (der har links til selvmordshotlines) bemærker han anerkendende, at David Wallace-Wells’ artikel »langt hen ad vejen har fanget mit budskab«.

Dobbelt vildspor

Ud fra et psykologisk synspunkt vil jeg hævde, at begge parter er på vildspor her. Menneskers følelsesliv er en kompliceret affære og kan variere enormt fra person til person. At manipulere med følelser er en tvivlsom strategi. Samme konklusion har tre adfærdsforskere fra University of Massachusetts-Amherst – Daniel Chapman, Brian Lickel og Ezra Markowitz – som i en artikel bragt for nylig i Nature Climate Change forsøger at belyse kommunikationsstrategier omkring klimaforandringer ud fra psykologiske indsigter. 

At satse alt på at skræmme eller inspirere »medfører dels overforenkling, al den stund at forskningen for længst har dokumenteret vores følelsers sammensatte karakter. Og dels skaber det en unødig komplikation af den kommunikationsudfordring, som formidlere og forkæmpere står over for, hvis de får pålagt at formulere deres budskaber efter den rette 'følelsesmæssige opskrift’ og for effektens skyld«, pointerer de.

Klimaeksperter kan trods alt ikke også være eksperter i menneskelig adfærd, men de mennesker, som er netop det, fortæller os, at der findes bedre måder at kommunikere om klimaproblemer på. I stedet for at opfatte følelser som løftestænger, man kan hive i for at opnå en ønsket effekt, bør de ses som dele af et dynamisk samspil mellem de mange faktorer, der former vores adfærd, og som altid er specifikke for det menneske, der udsættes for dem.

Da langt de fleste af os ikke er særlig gode til at få folk til at føle sådan, som vi ønsker, de skal føle, alene ved hjælp af ord, kunne det se ud til, at den bedste tilgang i stedet er større ydmyghed, at bruge mere tid på at lytte og at blive bedre til at erkende egne grænser.

»Praktikere på forskellige felter har forskellige perspektiver på problemerne,« fortæller Chapman til mig.

»Jeg tror generelt, at vi har brug for, at forskere og praktikere giver mest muligt ærlig og redelig besked om, hvad forskningen fortælles os, i stedet for at spekulere på, hvordan man skal gøre offentligheden interesseret i at forstå klimaændringer.«

Fingerpeg

For dem, der ønsker at meddele sig om klimaforandringer på de psykologisk mest effektive måder, er der ikke desto mindre en del fingerpeg at hente i videnskaben.

Et eksempel: Selv om vi er blevet opdraget til at tænke på vrede som en uønsket følelse, har forskning vist, at vrede er en vigtig motiverende følelse for at sætte ind over for social uretfærdighed. At kombinere frygt og handlingstilskyndelse kan også være nyttigt.

Som en patient, der både får udstukket en diagnose og skitseret et behandlingsforløb, reagerer folk mere hensigtsmæssigt på risici, når de både får en forklaring og en handlemulighed. I den forstand kunne det se ud til at både håbets og frygtens lejre i klimaspørgsmålet stirrer sig blinde på et udsnit af puslespillet.

Men selv på de felter, hvor videnskaben står på relativt stærk grund, advarer forskere mod forenklede kommunikationsstrategier. Primitive formularer såsom ’tre dele håb kombineret med en del frygt’ kan ikke uden videre påregnes at virke på samme måde på alle personer. Faktisk forudsætter en ansvarlig formidling af oplysninger – hvis ikke et højt niveau af raffinement – i så al fald en forudseenhed og en vedvarende vilje til at imødekomme mennesker, hvor de end befinder sig.

Modtagergrupper

Det indebærer først og fremmest, at man skal tage bestik af sit publikum og af, hvad der er relevant for det. Overvejer de at hugge en nærliggende skov ned, eller påtænker de at placere deres kystnært beliggende hus på pæle? Er det nødvendigt, at de bygger om eller flytter?

At analysere folks behov og følsomhed er afgørende inden for al slags kommunikation, og især når det drejer sig om at formidle klimavidenskab med emnets store tekniske kompleksitet, dybe personlige konsekvenser og enorme politiske polarisering.

Frem for alt indebærer det, at man skal huske på, at klimaændringerne er en meget omfattende historie. Det er ikke kun én måde at fortælle om det på, men utallige, alt efter om det eksempelvis er forskere, der taler med lægfolk, eller Leonardo DiCaprio, der laver en film.

Det store problem inden for klimakommunikationen er dog ikke, hvordan det italesættes, men overhovedet at få det italesat. En undersøgelse fra Yale University's program for klimakommunikation konstaterede i 2016, at en ud af fire amerikanere siger, at de aldrig hører nogen, der diskuterer klimaforandringer.

Set i det perspektiv kan David Wallace-Wells’ apokalyptiske horrorhistorie med dens virale udbredelse være noget af det bedste, der er sket for klimakommunikation i temmelig lang tid.

Lucia Graves er klummist for den amerikanske udgave af The Guardian.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Det der virker bedst er erkendelse. For ganske få år siden, var klimaændringerne så små og svage, at det var nemt at se bort fra dem, og for 15 år siden var der mange andre rimelige forklaringer på miljømæssige ændringer.
Et af de store skift i indsigten skete, da The Gaurdian kastede sig ind i klimadebatten med et dagligt tillæg om klimaet.
Det er kun et år eller så siden, at mange endog indsigtsfulde mennesker satte økonomiske forhold over klimakampen.
De sidste par år er det gået stærkt. Og det er ikke stoppet. Om bare 5 år vil der være sket så store ændringer, at handling ikke alene er ønskelig, men bliver en nødvendighed.
Det kan selvfølgelig diskuteres nu, da det er en spådom. Om 5 år kan vi så se tilbage, og er intet ændret, kan vi grine af det. Det er mit håb, for jeg ved, at der ikke vil blive ændret en tødel ved afbrændingen af fossile brændstoffer, ændringer i fødevareproduktion, begrænsninger på forbruget af ferskvand og alt det der giver os et let liv, så længe det varer.

Lise Lotte Rahbek

Er der så meget at diskutere angående den måde klimaet forandrer sig og at vi er i fuld gang med at ødelægge dyr, planter og jord?

Som jeg ser det, er forandringerne et faktum og der kun løsningsmuligheder at diskutere.

Lars Steffensen

Hvad er udløbsdatoen på de videnskabelige katastrofe forudsigelser?
Hvornår er det, at de menneskeskabte klimaforandringer vil vise sig som konsekvenser?

Lars Steffens. De viser sig som konsekvens lige nu. Du kan stadig negligere dem, et stadig mindre antal gør.
Om få år er dit danske behagelige vellevned alvorligt truet. Så gør vi noget seriøst, ikke før.

Lise Lotte Rahbek

Leo
Artiklen handler om de virkemidler, man kan bruge til oplysning af klimakrisen. Skal man bruge dommedagsfrygt, små lyspunkter, sort det-er-for-sent-i-morgen retorik eller håbefuldhed. Der er også forskel på, HVEM der afsender budskaber og til hvem.
Jeg kan ikke frigøre mig fra en fornemmelse af, at det er den gode gamle retoriske afvejning mellem logos, etos og pathos.

Lars Steffensen

@Peter

"Om få år er dit danske behagelige vellevned alvorligt truet. Så gør vi noget seriøst, ikke før."

Re. "vellevned": Ifølge Den Danske Ordbog: FRÅS, MANGEL PÅ VILJESTYRKE
frås, fråseri, udsvævelse, udskejelse, vellevned, ødselhed, havesyge, samlermani, købelyst, købemani, overforbrug, ekstravagance, flothed, rundhåndethed, luksusforbrug sød tand, lækkersult, ædelyst, madlyst, madglæde, sult, hunger, tørst, fylderi..."

Rly?
Hvori består mit frås?

Hvornår er "om få år"? 2020? 2040? 2200?
Hvor meget af de forudsagte katastrofer er da en realitet?
Hvad gøres da konkret for at modgå effekten?

Lars Steffensen. Mennesket overforbruger jordens resurser. Vi danskere er blandt dem, der forbruger mest. Så dit vellevned er et fælles med mit som almindelig dansk forbruger.
Om få år er om få år, og som jeg skrev i min første kommentar, peger alt på at en femårige periode vil vise store klimaproblemer. Tager jeg fejl, kan du med rette trække hånligt på skuldrene, hvis du overhovedet gider beskæftige dig med mig. Får jeg på den anden side ret, er vi på spanden.
Kan vi mennesker ikke finde en løsning, er massedød en forventelig naturlig konsekvens.

Lars Steffensen

@Peter

"Tager jeg fejl, kan du med rette trække hånligt på skuldrene, hvis du overhovedet gider beskæftige dig med mig. Får jeg på den anden side ret, er vi på spanden."

Der har hele mit liv været teknologi fjendtlige hysterikere, der har skreget op om nært forestående katastrofer. I samme periode er levestandarden gået op for alle. Og gået op i ekstrem grad for de fattigste på kloden.

Hvis katastrofe hysteriet får magt, som det har agt, så stiger prisen på benzin, mad og elektritet i en grad at det vil koste liv. Ikke bare i isolerede uheldige tilfælde, men i store segmenter af befolkning. Hvis du skulle have glemt din gymnasie lærdom: liv = energi, død = entropi. Hvis noget virkelig kunne trække stikket ud for energi baseret på fosile brændstoffer ville ligstanken brede sig tykt og vedholdende i mange mange år.

Så hvis ikke det er for meget forlangt, så synes jeg at det ville klæde klima debatører, hvis de holdt op med at påstå at debatten for længst er afsluttet og i stedet begyndte at forholde sig til andre en sig selv.

Det er heldigvis ikke sandsynligt at klimahysteriet får konsekvenser for energiforbruget. I stedet vil vi få en langsom omstilling til en eller anden form for anti-teknologisk hysteri. De næste 10-20 år vil blive en langsom afmontering af klima hysteriet, der i høj grad vil ligne afmonteringen af hysteriet omkring overbefolkning: Udramatisk, uden at hysterikerne taber ansigt eller troværdighed og uden at verden går under. Der er ikke rigtigt noget nyt under solen....

Jens Thaarup Nyberg

Lars Steffensen; - 12:57
Selvfor ikke-hysterikere er der ingen tvivl om, at den kommende tid vil koste ofre for klimaændringerne.

Lars Steffens. "Teknologifjentlige hysterikere" "katastrofe hysteri" ligstanken vil brede sig"(åbenbart ikke et hysterisk katastrofe argument), "klimahysteri".
Jeg beklager, men dit niveau er for lavt til, at jeg gider beskæftige mig yderligere med det. Hav en fortsat god dag.