Baggrund
Læsetid: 1 min.

Lula får øget straf

Ny dom til Brasiliens tidligere præsident Lula kan afholde ham fra at stille op til endnu en periode
Udland
27. januar 2018

PORTO ALEGRE – Tre dommere ved appelretten i Porto Alegre stemte enstemmigt onsdag for at opretholde dommen mod den tidligere præsident, Luiz Inácio Lula da Silva, for korruption og hvidvaskning af penge, og øgede straffen fra ni og et halvt år til 12 år og en måned.

Dommen komplicerer planerne for den mest populære leder i moderne brasiliansk historie om at gå efter en tredje præsidentperiode.

Lula er i front i tidlige målinger til oktobers præsidentvalg, men kan nu blive forhindret i at stille op.

Den tidligere fagforeningsleder hævder sin uskyld, og at processen er politisk motiveret for at forhindre ham i at stille op. Hans tilhængere har kaldt det et angreb på demokratiet.

Afgørelsen førte til protester Brasilien over, og demonstranter satte ild til dæk og blokerede gader i Porto Alegre og São Paulo.

Tropper og politi afspærrede domstolsbygningen i det centrale Porto Alegre, men titusindvis af Lulas tilhængere – der var rejst til fra hele Brasilien - samledes i en nærliggende gade foran en række uanfægtede urobetjente.

Marilia Vieira, 48, en lærer fra Brasília, havde brugt 36 timer i bus for at komme derhen.

»Kampen vil fortsætte. Og det bliver mere alvorligt,« sagde hun.

Lulas advokater Cristiano Martins og Valeska Martins vil nu påklage dommen til FN’s Menneskerettighedskomité.

»Hele processen har fra begyndelsen været en juridisk farce, der giver sig ud for retfærdighed,« sagde de i en erklæring.

Lula sad i to perioder fra 2003 til 2010, og hjalp så sin efterfølger i Arbejderpartiet, Dilma Rousseff, til at vinde to perioder mere, inden hun blev afsat ved en rigsretssag i 2016 for at bryde budgetreglerne i en proces, hun selv fordømte som et kup.

Nu fordømmer hun sammen med mange andre verden over retssagen mod Lula. Selv Diego Maradona har lagt en selfie på Facebook med en Brasilien-landsholdstrøje med ’LULA’ og ’18’ på:

»Kære Lula, Diego er med dig.«

© The Guardian og Information. Oversat af Emil Rottbøll

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her