Baggrund
Læsetid: 3 min.

Macron: ’Junglen’ i Calais må aldrig genopstå

Frankrigs præsident advarer under et besøg i Calais migranter om, at de rammer en blindgyde, hvis de forsøger at krydse tunnelen til Storbritannien. En ny traktat med briterne skal effektivt lukke ned for strømmen, der i snart to årtier har skabt de halvpermanente flygtningelejre kaldet Junglen
Macron besøgte Calais to dage før et møde med Theresa May. Torsdag ventes de to at underskrive en traktat, der skal øge Storbritanniens bidrag til at forhindre migranter i Calais i at krydse kanalen. Samtidig har den til formål at fremskynde asylprocessen for dem, der har ret til beskyttelse i Storbritannien.

Macron besøgte Calais to dage før et møde med Theresa May. Torsdag ventes de to at underskrive en traktat, der skal øge Storbritanniens bidrag til at forhindre migranter i Calais i at krydse kanalen. Samtidig har den til formål at fremskynde asylprocessen for dem, der har ret til beskyttelse i Storbritannien.

Ritzau Scanpix

Udland
18. januar 2018

CALAIS – Emmanuel Macron lover, at der aldrig vil komme en ny stor flygtningelejr i Calais, og han advarer de mennesker, der forbliver i området i håbet om at nå Storbritannien, at de er endt i en blindgyde.

Macron besøgte Calais to dage før et møde med Theresa May. Torsdag ventes de to at underskrive en traktat, der skal øge Storbritanniens bidrag til at forhindre migranter i Calais i at krydse kanalen. Samtidig har den til formål at fremskynde asylprocessen for dem, der har ret til beskyttelse i Storbritannien.

Elysée-palæet havde på forhånd briefet om, at der skulle leveres en hård melding om, at »grænsen er lukket, og Calais ikke længere kan være destination for migranter«.

Aftalen med May sigter mod at styrke en aftale kendt som Le Touquet, underskrevet i 2003, som flyttede den britiske grænse til Frankrig. Den forbliver i kraft.

Macron redegjorde i en timelang tale i Calais tirsdag for sin regerings »nye politik« mod indvandring og asyl, der både rummer pisk og gulerod: husly, bistand og integration for dem, der har ret til at blive i Frankrig og flere udvisninger til dem, der opholder sig ulovligt i landet.

»Der vil ikke blive bygget en ny Junglen eller tolereret ulovlige bosættelser i eller omkring Calais,« gentog Macron flere gange. »At blive i Calais og bygge midlertidige huse eller selv at sætte telte op er en blindgyde. Alternativet er klart: Folk kan komme til modtagecentrene, hvor alles sag vil blive undersøgt, og de, der har ret, får asyl i vores land.«

Løgne og manipulationer

Han kritiserede ikkenavngivne humanitære organisationer for deres »løgne og manipulationer«, når de »opmuntrer mænd og kvinder til at blive her og endda krydse kanalen«, og når de tilskynder til at rejse voldskrav mod politiet og gendarmerne.

Men han advarede også retshåndhævende myndigheder om, at deres adfærd skal være »eksemplarisk« og mindede om, at migranterne »har krydset kontinenter. Disse mænd og kvinder er mennesker«.

»Det betyder, at man ikke skal vække folk midt om natten eller bruge tåregas midt i et måltid,« sagde Macron. Enhver overdreven adfærd, advarede han, ville blive »straffet«.

Politiet har ifølge Macron forhindret 115.000 forsøg på at krydse kanalen sidste år. Det er 52.000 mindre end året før.

Før Macron ankom til Calais, fløj hans helikopter forbi et modtagecenter i Croisilles, 130 km sydøst for Calais og hjemsted for 63 mænd fra hovedsagelig Sudan og Afghanistan. Guillaume Alexandre, generaldirektør for La Vie Active, som kører centret, siger, at en tredjedel af de ankomne forsvinder, før de har søgt asyl.

»Men i de tre modtagecentre omkring Calais, som vi driver, drejer det sig om næsten 70 procent,« tilføjer han.

Den franske regering har udarbejdet en ny indvandrings- og asyllovgivning, der skal drøftes i landets ministerråd i februar.

Nye love vil centrere sig om fem mål: at kontrollere strømmen af migranter og flygtninge, et bedre system til at håndtere asylansøgere, en fremskyndelse af asylsøgningsprocessen, strammere love for udvisning af personer, der opholder sig ulovligt i landet og bedre integration af flygtninge.

Frankrig behandlede sidste år flere end 100.000 asylansøgninger, en stigning på 17 procent i forhold til 2016. Yderligere blev 85.000 mennesker stoppet ved de franske grænser og nægtet indrejse.

Hundreder af mennesker lever stadig i og omkring Calais på trods af, at fransk politi for to år siden fjernede Junglen, der var hjemsted for omkring 7.000 mennesker.

Macron holdte sin tale foran repræsentanter fra det 1.100 store korps af politi og gendarmer, der sikrer grænsen ved kanalen.

I oktober hævdede menneskerettighedsaktivister, at politivolden mod migranter og flygtninge i Calais havde nået et »overdreven og livstruende« niveau og udtrykte særlig bekymring for uledsagede børn.

© The Guardian. Oversat af Emil Rottbøll

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her