Baggrund
Læsetid: 2 min.

Myanmar sigter journalister og fortsætter lukkethed om etniske overgreb

To journalister, der havde søgt information om en massegrav i Rakhine, blev i denne uge sigtet for at have skaffet sig adgang til statshemmeligheder. Sagen kommer til at sætte borgerrettighederne i det unge demokrati på prøve
Udland
13. januar 2018

Myanmar har overhørt alle internationale opfordringer til at åbne for journalister og internationale observatørers frie adgang til den nordvestlige stat Rakhine siden august, hvor mere end 650.000 civile fra det muslimske rohingya-mindretal er flygtet over grænsen til Bangladesh.

I denne uge blev to journalister fra nyhedsbureauet Reuters trods international kritik formelt sigtet for brud på Myanmars lov om ’officielle hemmeligheder’.

De to journalister – den 31-årige Wa Lone og den 27-årige Kyaw Soe Oo – havde, før de blev arresteret den 12. december, modtaget billeder af en massegrav i Rakhine og var i gang med at undersøge situationen nærmere, skriver The New York Times.

Politiet anklager dem for at skaffe sig adgang til »vigtige hemmelige dokumenter« via to politimænd, der havde arbejdet i området.

De to journalister står til en straf på op til 14 års fængsel og en rettergang, der formentlig kommer til at følge militærets anbefalinger. Retssikkerheden i Myanmar lider under arven fra fem årtiers militærdiktatur, og retssystemet er ikke blevet reformeret trods Aung Su Kyis løfter om professionalisering.

Forsvarere, der står over for statens anklagere, har dårlige odds for at vinde en retssag i Myanmar, hvor dommere går ud fra, at den anklagede er skyldig, allerede inden de forholder sig til beviserne. Det viser en undersøgelse foretaget af nonprofitorganisationen Justice Base, der mellem 2013 og 2016 har undersøgt mere end 155 retssager i Myanmars største by, Yangon.

Både EU og USA opfordrede onsdag myndighederne til at løslade de to Reuters-journalister.

»Hvis demokratiet skal sejre og blomstre, skal journalister have mulighed for at gøre deres arbejde,« lød det i en udtalelse fra den amerikanske ambassade i Myanmar.

Massegrav

Myanmars militær, der siden august gentagne gange har afvist at stå bag nedbrændinger, overgreb og drab på civile, skiftede denne uge strategi og offentliggjorde onsdag resultatet af en undersøgelse om den massegrav i Inn Din, som Reuters’ journalister havde forsøgt at afsløre i december.

I en udtalelse, der blev offentliggjort på militærets øverste general, Min Aung Hlaings, hjemmeside, hed det, at de ti kroppe i massegraven tilhørte muslimer, der var blevet dræbt af landsbyens lokale beboere og sikkerhedsstyrker, »fordi de var terrorister«, skriver The New York Times.

Ngo’en Læger uden Grænser estimerede i december, at mindst 6.700 rohingyaer, heriblandt 730 børn, mistede livet i Myanmar i den første måned, efter volden brød ud i august som reaktion på et angreb mod militærets sikkerhedsposter. Det er stadig uvist, hvad der er sket med ligene.

FN har gentagne gange opfordret Myanmar til at give adgang til uafhængige observatører. Kort før jul blev FN’s udsendte, Yanghee Lees, planlagte besøg i Myanmar aflyst. Det skete, efter at Myanmars regering ifølge Reuters kritiserede hende for ikke at være »upartisk« eller »objektiv«.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her