Baggrund
Læsetid: 3 min.

’Det er nemmere at tale om frihed end om korruptionsbekæmpelse’

Årsagen til, at det hastede sådan for de catalanske separatister at rive sig løs fra Spanien, var, at de skulle dække over deres egen korruption, mener den unge lokale læge Iván Gómez. En stor korruptionsdom har netop ramt separatistlederen Puigdemonts forgængere
Den afsatte catalanske separatistleder, Carles Puigdemont, er blevet viklet ind i en korruptionssag, der kan gøre det endnu sværere for ham at blive genindsat som regeringschef.

Den afsatte catalanske separatistleder, Carles Puigdemont, er blevet viklet ind i en korruptionssag, der kan gøre det endnu sværere for ham at blive genindsat som regeringschef.

Emmanuel Dunand

Udland
17. januar 2018

BARCELONA – »Nationalismen er en fantasi baseret på løgne og halve sandheder, og den tjener til at dække over korruption og politisk uformåen.«

Den 37-årige læge Iván Gómez har ikke meget til overs for de separatistpartier, der har ført Catalonien ud i en politisk krise, og som ser ud til at fortsætte på magten i selvstyret.

Iván Gómez er selv medlem af det socialliberale parti Ciutadans, Borgerne, som fik flest stemmer ved lokalvalget 21. december. Partiet vandt stemmer ved at tale imod separatisme, men når parlamentet mødes første gang onsdag, har en koalition af separatistpartier fortsat flertal.

Som læge på en offentlig klinik har han oplevet, hvor få ressourcer det afsatte regionalstyre satte af til velfærd, og for ham at se er pengene i stedet gået til hele løsrivelsesprocessen, der gik i vasken.

»Det hele vil komme for en dag,« siger den 37-årige catalonier, der selv er af andalusisk herkomst.

Mandag faldt der dom i en længe ventet korruptionssag mod det borgerlige parti Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), der er forgængeren til separatistlederen Carles Puigdemonts parti, Junts per Catalunya. Dommen kan gøre det endnu sværere for Puigdemont at blive genindsat som regeringschef. Blandt de anklagede i en separat korruptionssag er den gamle landsfader Jordi Pujol.

Iván Gómez tror, at centralregeringen i mange år stiltiende har kendt til den catalanske korruption, som er foregået via returkommissioner på offentlige opgaver i især byggebranchen. Den aktuelle korruptionssag har været mere end otte år undervejs og tager afsæt i koncertsalen Palau de la Música i Barcelona og bestikkelsessager, der strækker sig fra 1999 til 2009. CDC skal betale 6,6 millioner euro tilbage – en regning som muligvis kan sendes videre til Puigdemonts nye parti.

Skiftende spanske regeringer har haft brug for de catalanske parlamentsmedlemmer i det spanske parlament, Cortes, og det gik indtil den økonomiske krise, mener Iván Gómez. Men de catalanske nationalister har skåret ned på velfærden og er blevet ved med at stjæle med arme og ben, siger den unge læge.

»Det er nemmere at tale om nationer og folket, undertrykkelse og frihed end nedskæringer, produktionsmodeller, aftaler og korruptionsbekæmpelse.«

Anklagemyndigheden betegner Pujol-familien som »en kriminel organisation«, og det er en udbredt opfattelse i Catalonien, at hele kampen for løsrivelsen har rødder i korruptionen.

»Løsrivelsen hastede, fordi ophævelsen af bankhemmeligheden i Andorra i 2018 vil afsløre, at Pujol-familien ikke er alene om at have vasket penge hvide i skattely. Derfor vil det være rart for de skyldige at sidde på deres eget retssystem frem for at blive stillet for retten efter spansk lov,« siger Iván Gómez.

Regnes for indvandrer

– Men halvdelen af befolkningen i regionen bakker trods alt op om at forlade Spanien, hvordan er det kommet så vidt?

»Alle moderne samfund har populistiske bevægelser af nationalistisk karakter. Catalonien og Spanien er ingen undtagelse, og også de er blevet rystet i deres grundvold af reaktionære regeringer og bevægelser.«

Igennem nogle år herskede der nogenlunde fred i det catalanske samfund. Nationalisterne fik øget selvstyre og egne institutioner mod at forblive en del af Spanien, mens de spansktalende i regionen fandt sig i sproglig diskrimination for at sikre en genfødsel af det catalanske sprog og den catalanske kultur.

Men i Catalonien har de nationalistiske magthavere gennem årene også haft held til at bruge de lokale medier til at fremme deres sag, mener Iván Gómez.

Kanalen TV3 fremfører eksempelvis, at nationalistlederne er politiske fanger, og at en antiseparatistisk forening som Societat Civil Catalana er fascister.

»Den konstante lobbyisme har genereret en total mistillid til den spanske nation, de indgår i, og til de centralspanske institutioner. Nationalisterne har fuldt bevidst gjort brug af mekanismer, som har skabt en trend i den offentlige opinion i Catalonien, der vender sig mod alt, hvad der kommer fra Spanien – inklusive de spansksprogede catalanere, hvoraf nogle – men ikke alle – stammer fra andre dele af landet.«

På samme måde ser han en vis påvirkning i uddannelsesinstitutionerne.

»Det er meget betegnende for holdningen, at man i de catalanske skoler taler om spanske ’indvandrere’ eller bruger eufemismen nouvinguts, nytilkomne. Der er tale om de spaniere, som rejste fra land til by for et halvt århundrede siden og bosatte sig i industriområderne udenfor Barcelona. Jeg selv er født og opvokset i Catalonien, men søn af andalusere – så jeg bliver regnet for indvandrer, og det samme bliver mine søskende.«

»På den måde skaber man et ’os’ og ’dem’. Læg hertil forestillingen om evige krænkelser mod Catalonien, og samfundskonflikten er serveret.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ib Christensen

Jeg har i de senerer dage tænkt tanken, at hvis vores samfund brugte lige så mange ressourcer på at jagte korrupte politikerer og erhvervsfolk, som de afsætter til, at jagte pubertets forstyrrede unges seksuelle fejltagelser, så ville det kunne forklare de manglende ressourcer andre steder i vores samfund.
Siden intet tyder på dette, skyldes manglerne nok korruptionen i stedet!

Langt om længe fortæller Inf. os at al den larm om løsrivelse mest nok er et røgslør for korruption. Men bedre sent end aldrig.

Kasper Olesen, David Zennaro, Oluf Husted, Miguel Tuells og Gert Hansen anbefalede denne kommentar
Flemming Kattrup

Sikke dog en gang journalistisk amatørarbejde.

Først vælger journalisten at tro på en svoren tilhænger af Ciutadans - en afdeling af partiet Ciudadanos, der følger Franco-efterfølgeren Rajoy, PP, i tykt og tyndt, og hvor de to's medlemmer står for hovedparten af de ca. 700 korruptionssager i selve Spanien, hvor selv en minister fra regeringen for nylig fik lagt låg på en korruptions-byggesag til flere hundrede millioner, hvor staten "overtog" svindlen og retsvæsenet kun idømte manden en ganske kort fængselsstraf, så at han efter få uger var ude igen og gudhjælpemig fortsatte sit parlamentsarbejde som om intet var hændt.
Sagen var så trukket i langdrag - havde stået på i et par år, men til sidst kunne regeringen altså ikke skjule den længere.

At lægen begrunder 'manglende penge' til velfærd skyldes, at Catalonien skulle overføre mange penge til Madrid hvert eneste år, men blev afslået at kunne - på lige fod med de andre regioner - søge og få selv den mindste sociale hjælp til deres egne 'fattige'.

Jeg vil anmode journalisten sætte sig lidt mere ind i fakta og ikke lade sig udnytte som naiv propagandist for politistaten Spanien, hvor censur mht. ytringsfrihed ligeledes finder sted inden for presse og tv-medier.

Står gerne til rådighed for orientering om de faktiske forhold og årsagen til selvstændighedskravene.

Flemming du spolerer helt journalistens politiske agenda. Det er slet ikke pænt.