Baggrund
Læsetid: 4 min.

Omstridt præsident indsættes i Honduras

I dag indsættes Juan Orlando Hernández til sin anden periode som præsident. Internationale observatører fastholder, at valget ikke er foregået korrekt og fair. Spanske Podemos opfordrer EU til at afbryde handelssamarbejdet med det mellemamerikanske land
Daværende præsident Manuel ’Mel’ Zelaya under en demostration mod indsættelsen af Juan Orlando Hernández som præsident.

Daværende præsident Manuel ’Mel’ Zelaya under en demostration mod indsættelsen af Juan Orlando Hernández som præsident.

Jorge Cabrera

Udland
27. januar 2018

Selv om præsidentvalget i Honduras tilsyneladende var præget af åbenlys svindel, indsættes Juan Orlando Hernández i dag lørdag som præsident.

Det bliver Hernández anden præsidentperiode i træk, hvilket i sig selv er kontroversielt i det lille mellemamerikanske land, hvor militæret i 2009 afsatte daværende præsident Manuel ’Mel’ Zelaya, fordi han ville gennemføre en folkeafstemning om muligheden for genvalg af den siddende præsident.

Alligevel har stort set alle latinamerikanske lande, mange europæiske, USA og Canada valgt at anerkende valgresultatet, selv om der fortsat hersker stor skepsis og mistillid til både de honduranske myndigheder og til resultatet af valget. Så sent som torsdag gentog generalsekretær i Organisationen af Amerikanske Stater (OAS), Luis Almagro, over for den tyske nyhedskanal DW, at der egentlig ikke er grund til at have tillid til valgresultatet.

»OAS har været med under hele valgprocessen i Honduras, og vores afrapportering er meget klar i sin konklusion: at det ikke er muligt at udpege en vinder af valget på grund af uregelmæssigheder.«

EU har også haft valgobservatører i Honduras i perioden under og efter valget, der blev afholdt den 21. november sidste år. De er ligeledes skeptiske, og på den baggrund er der fra Europa-Parlamentet blevet holdt øje med landet i Mellemamerika, der har en handelsaftale med EU.

I Europa-Parlamentet opfordrede delegerede fra det spanske parti Podemos EU’s udenrigschef, Federica Mogherini, til at udvise solidaritet med den honduranske befolkning og derfor indefryse handelsaftalen mellem EU og Honduras. Det skal gøres på grund af »de mange anmeldelser om valgsnyd« og den efterfølgende »voldelige repression fra de honduranske myndigheder«, der har slået hårdt ned på demonstrationer vendt imod Juan Orlando Hernández.

»Som følge af den permanente undertrykkelse fra statens side bør EU fastfryse handelsaftalen mellem EU og Honduras indtil befolkningens rettigheder og ønsker respekteres,« opfordrer Miguel Urbán, talsmand for spanske Podemos i det Europæiske Parlament.

Sejrskaravanen

Siden valget i slutningen af november har landet været præget af omfattende protester, og forskellige lokale medier og ngo’er melder om foreløbigt mindst 35 døde i sammenstød mellem de væbnede styrker og demonstranter.

For at lægge låg på urolighederne indførte de honduranske myndigheder en uge efter valget udgangsforbud i hele landet fra kl. 18 aften til kl. seks morgen. Det blev dog hurtigt ophævet, da store dele af befolkningen valgte at trodse forbuddet – blandt andet på opfordring fra præsidentvalgets udfordrer, Salvador Nasralla, der officielt tabte til Juan Orlando Hernández med en margen på halvandet procentpoint.

Salvador Nasralla fastholder imidlertid, at han vandt valget, og for at markere sejrene indledte hans tilhængere i går fredag en sejrskaravane, der efter planen skal kulminere lørdag med en symbolsk indsættelse af Salvador Nasralla som præsident parallelt med den officielle indsættelse af Juan Orlando Hernández.

»Vi sejrer, og hver dag er vi flere med i sejrs-karavanen imod diktaturet: Fredag den 26 januar kl. syv om aftenen går vi igennem Tegucigalpa (hovedstaden, red.),« opfordrer Salvador Nasralla på Twitter og Facebook.

Vrede over ny lov

Opbakningen til den 64-årige Salvador Nasralla, der er landskendt som tidligere tv-vært og fodboldkommentator, men som ingen politisk erfaring har, kan meget vel vokse de kommende uger.

Nasralla stillede op til præsidentvalget for at bekæmpe korruption og fattigdom, der hærger det mellemamerikanske land. To tredjedele af befolkningen lever ifølge FN under fattigdomsgrænsen, og Honduras er ifølge Transparency International et af de mest korrupte lande i Latinamerika.

Siden 2015 har en særlig antikorruptionsenhed under OAS haft til opgave at samarbejde med de honduranske statsanklagere om at bekæmpe korruption i Honduras. Det betyder, at 30 aktuelle medlemmer af den honduranske kongres er under særlig efterforskning, og flere ventes at komme det.

I sidste uge vedtog et flertal i Det Honduranske Parlament – uden forudgående debat – en ny lov, der sætter OAS og arbejdet med bekæmpelse af korruption ud af spil og i princippet freder alle parlamentsmedlemmer i tre år.

Loven begrundes med, at der er behov for en gennemgribende revision af de offentlige pengekasser, og derfor skal en særlig komité de kommende tre år udarbejde en total revision. Det betyder, at alle igangværende sager og efterforskninger sættes i bero. Parlamentet vedtog samme dag endnu en lov, der sænker strafferammen for korruption.

I Honduras har den ny lovgivning skabt enorm folkelig vrede vendt imod parlamentet og præsident Juan Orlando Hernández, men også internationalt får parlamentet meget hård kritik.

»Vi forstår ikke, hvordan det er muligt at vedtage en lov, der giver immunitet til 30 personer, der ved, de er under efterforskning,« sagde Juan Jimenez, leder af OAS-delegationen i Honduras, ifølge nyhedsbureauet AP.

Den britiske ambassade for Guatemala og Honduras udsendte også øjeblikkeligt en undrende besked på Twitter:

»Storbritannien beklager den honduranske kongres’ beslutning, der begrænser efterforskningen af funktionærer involveret i korruption. Vi håber på en hurtig forklaring på dette, der ødelægger kampen imod korruption.«

Topdiplomat ved den amerikanske ambassade i Honduras, Heide Fulton, kalder på Twitter den ny lov for »et monumentalt skridt tilbage i kampen imod korruption« og skriver videre, at den honduranske kongres derfor »må handle øjeblikkeligt for at lave den farlige og forkerte beslutning om«.

Indtil videre ignorerer Juan Orlando Hernández og flertallet i det honduranske parlament den hårde internationale kritik. Antallet af demonstranter denne weekend vil afgøre, om det bliver muligt at ignorere folkets protester. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her