Læsetid: 4 min.

Protesterne i Iran er folkelige, men vinder ikke bred opbakning

Det iranske regime imødegår demonstrationerne i en række byer med relativ beherskelse, i forvisning om at systemet Iran består – men måske er revolutionsgardens økonomi truet
Rapporterne fra protesterne i Iran beskriver et relativt beskedent omfang, der viser, at den brede middelklasse ikke er interesseret. I Teheran synes der kun at være tale om studenteroptøjer ved byens universitet og altså ikke nogen voldsom demonstrationsbølge, der tåler sammenligning med opstanden i 2009.

Rapporterne fra protesterne i Iran beskriver et relativt beskedent omfang, der viser, at den brede middelklasse ikke er interesseret. I Teheran synes der kun at være tale om studenteroptøjer ved byens universitet og altså ikke nogen voldsom demonstrationsbølge, der tåler sammenligning med opstanden i 2009.

Associated Press(AP)

2. januar 2018

Indtil videre synes de iranske myndigheder at reagere behersket på en bølge af protester, der siden torsdag er spredt til snesevis af byer over hele landet og søndag eftermiddag havde kostet et dusin dødsofre, mens hundrede angiveligt er anholdt.

De fleste iagttagere vurderer dog på grundlag af de sparsomme meldinger, der siver ud via Irans egne nyhedskilder, mobiltelefoner og sociale medier, at selv om protesterne geografisk er mere udbredte end ’den grønne opstand’ efter præsidentvalget i 2009, der som bekendt blev brutalt nedkæmpet militært, og selv om paroler i gaderne også er rettet mod den åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, er Iran som system ikke truet.

Demonstrationerne begyndte i Irans næststørste by, Mashhad, som udtryk for skuffelse over den moderate præsident Hassan Rouhanis økonomiske politik. Præsidenten har ifølge kritikerne ikke indfriet forventningerne efter atomaftalen med Vesten i 2015, hvis ophør af FN’s sanktioner mod landet ikke omfatter en række ensidige amerikanske sanktioner, der isolerer Irans finansielle sektor.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu