Læsetid: 4 min.

Den sære saga om fængslingen af en tyrkisk bankfunktionær i New York

En Manhattan-domstols kendelse har fået Tyrkiets præsident Erdogan op i det røde felt. Han beskylder USA for at pønse på et nyt kup imod sig – men reelt frygter Erdogan selv at risikere at blive retsforfulgt
Reza Zarrab blev anholdt i Tyrkiet i 2013 (billedet) for sin guldbarreoperation, men senere løsladt. I 2016 belv han indhentet af fortiden, da han blev tilbageholdt i Miami, USA, på vej til Disneyland.

Reza Zarrab blev anholdt i Tyrkiet i 2013 (billedet) for sin guldbarreoperation, men senere løsladt. I 2016 belv han indhentet af fortiden, da han blev tilbageholdt i Miami, USA, på vej til Disneyland.

Ozan Kose

17. januar 2018

En domstolskendelse i New York har udløst en ny krise mellem Tyrkiet og USA – eller rettere: mellem USA og præsident Recep Tayyip Erdogan personligt.

Et nævningeting på Manhattan kendte 3. januar Hakan Attila, en 47-årig vicedirektør i Tyrkiets statsejede Halkbank (Folkebanken), skyldig i omgåelse af USA’s sanktioner mod Iran – omfattet af kongressens lovgivning – der har en straframme fra bøde til 20 års fængsel.

Kendelsen fik Erdogan op i det røde felt:

»De, der fejlede med 15. juli-kuppet, pønser på at forsøge igen,« sagde han i sin ugentlige tale til sit parlamentariske bagland med adresse til USA.

Erdogan har adskillige gange beskyldt amerikanerne for stiltiende at støtte det mislykkede kupforsøg i 2016, der angiveligt blev iværksat af officerer fra den islamiske sufiprædikant Fethullah Gülens netværk. Tyrkiet har forgæves krævet Gülen udleveret fra hans eksil i Pennsylvania, USA.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • David Zennaro
Olaf Tehrani og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu