Læsetid: 4 min.

Den sære saga om fængslingen af en tyrkisk bankfunktionær i New York

En Manhattan-domstols kendelse har fået Tyrkiets præsident Erdogan op i det røde felt. Han beskylder USA for at pønse på et nyt kup imod sig – men reelt frygter Erdogan selv at risikere at blive retsforfulgt
Reza Zarrab blev anholdt i Tyrkiet i 2013 (billedet) for sin guldbarreoperation, men senere løsladt. I 2016 belv han indhentet af fortiden, da han blev tilbageholdt i Miami, USA, på vej til Disneyland.

Reza Zarrab blev anholdt i Tyrkiet i 2013 (billedet) for sin guldbarreoperation, men senere løsladt. I 2016 belv han indhentet af fortiden, da han blev tilbageholdt i Miami, USA, på vej til Disneyland.

Ozan Kose

17. januar 2018

En domstolskendelse i New York har udløst en ny krise mellem Tyrkiet og USA – eller rettere: mellem USA og præsident Recep Tayyip Erdogan personligt.

Et nævningeting på Manhattan kendte 3. januar Hakan Attila, en 47-årig vicedirektør i Tyrkiets statsejede Halkbank (Folkebanken), skyldig i omgåelse af USA’s sanktioner mod Iran – omfattet af kongressens lovgivning – der har en straframme fra bøde til 20 års fængsel.

Kendelsen fik Erdogan op i det røde felt:

»De, der fejlede med 15. juli-kuppet, pønser på at forsøge igen,« sagde han i sin ugentlige tale til sit parlamentariske bagland med adresse til USA.

Erdogan har adskillige gange beskyldt amerikanerne for stiltiende at støtte det mislykkede kupforsøg i 2016, der angiveligt blev iværksat af officerer fra den islamiske sufiprædikant Fethullah Gülens netværk. Tyrkiet har forgæves krævet Gülen udleveret fra hans eksil i Pennsylvania, USA.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Olaf Tehrani
  • David Zennaro
Olaf Tehrani og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu