Læsetid: 2 min.

Sprøjtegift i hver femte britiske honningprøve trods sprøjteforbud

Ny forskning tyder på, at en særlig insektgift, der truer biers sundhed, kan forblive i jorden og optages i afgrøder, selv efter anvendelsen er ophørt
EU-Kommissionen ønsker at erstatte det midlertidige og begrænsede forbud mod neonikotinoider med et permanent totalforbud.

EU-Kommissionen ønsker at erstatte det midlertidige og begrænsede forbud mod neonikotinoider med et permanent totalforbud.

Daniel Schoenen

8. januar 2018

Mere end hver femte prøve af honning fra britiske bier var fortsat forurenet med insektgifte af typen neonikotinoider et år efter af EU’s midlertidige forbud mod tre af de dominerende neonikotinoider trådte i kraft.

Det afslører et hold britiske forskere i det videnskabelige onlinemedie PLOS One.

Før forbuddet, der indførtes i foråret 2014, fandtes rester af sprøjtemidlerne i ca. halvdelen af honningprøverne fra det britiske landskab. Når midlerne et år efter stadig kunne måles i godt 20 procent af prøverne, kan det ifølge forskerne skyldes, at de rapsplanter, som bierne oftest besøger, kan have optaget neonikotinoiderne fra jord belastet efter tidligere års sprøjtning.

»Selv om koncentrationerne af neonikotinoider var lave (…) og ikke udgjorde nogen risiko for menneskers sundhed, kan de repræsentere en fortsat risiko for honningbier via langsigtet, kronisk belastning,« skriver forskerholdet, ledet af insektforsker Ben Woodcock fra det britiske Center for Ecology & Hydrology.

Ben Woodcock er en af de forskere, der i tidligere undersøgelser har påvist, hvordan neonikotinoiderne, der bruges til at bejdse afgrødefrø som beskyttelse mod insektangreb, kan skade bier og være en del af forklaringen på den truende tilbagegang for både honningbier og vilde bier i mange lande.

Europas bestande af honningbier og vilde bier er truede, og når antallet af bier og andre bestøvere svinder, kan det få store konsekvenser for fødevareforsyningen. Det er derfor, EU-Kommissionen og EU’s eksperter forsøger at gøre mere for at beskytte bierne mod især brugen af sprøjtemidler, som er en af de formodet store årsager til bidød. Dog vil det ifølge producenterne i den agrokemiske industri blive meget svært at finde sprøjtemidler, der i tilstrækkelig grad kan beskytte bierne på det niveau, de nye retningslinjer kræver.
Læs også

Schweiziske forskere offentliggjorde i oktober en stor undersøgelse af honningprøver indsamlet i perioden 2012-16 i en lang række lande verden over. Til forskernes overraskelse viste analyserne rester af neonikotinoider i hele 75 procent af prøverne og endnu højere værdier i prøver fra EU og Nordamerika.

Venter på granskning

EU-Kommissionen ønsker at erstatte det midlertidige og begrænsede forbud mod neonikotinoider med et permanent totalforbud. Kommissionens forslag var sat til afstemning på et møde for EU-landene i december, men afstemningen blev udskudt. Det formodes, at en ny afstemning vil blive forsøgt gennemført, når EU’s agentur for fødevaresikkerhed, EFSA, har offentliggjort en ny granskning af eksisterende undersøgelser om neonikotinoidernes effekt på bier.

Granskningen ventes til februar.

Den agrokemiske industris brancheorganisation, ECPA, argumenterer for, at sprøjtemidlerne ikke er farlige for bier ved korrekt anvendelse, og at EU ikke bør stemme om sagen, før en igangværende retssag mod Kommissionen om det midlertidige forbuds gyldighed er afsluttet.

Utz Klages, kommunikationschef hos selskabet Bayer, der producerer neonikotinoider, har dertil argumenteret for, at EU ikke bør tage stilling, før processen omkring nye retningslinjer fra EFSA om risikovurdering for bier er tilendebragt. Retningslinjer, som efter mere end fire år stadig venter på at træde i kraft.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • lars søgaard-jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Troels Holm
  • Lise Lotte Rahbek
lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel, Troels Holm og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu