Læsetid: 3 min.

Et stærkt splittet SPD stemmer for fortsatte regeringsforhandlinger med Merkel

Ved SPD’s partidag i Bonn blev Martin Schulz’ og den øvrige partiledelses politiske overlevelse foreløbigt sikret med et knebent ja til videre regeringsforhandlinger med CDU/CSU. Resultatet blev modtaget uden bifald
SPD’s ledelse – med formand Martin Schulz til højre – lykønsker hinanden, da det står klart, at de delegerede partimedlemmer har stemt for at forsætte regeringsforhandlingerne med Merkel.

SPD’s ledelse – med formand Martin Schulz til højre – lykønsker hinanden, da det står klart, at de delegerede partimedlemmer har stemt for at forsætte regeringsforhandlingerne med Merkel.

Kay Nietfeld/Ritzau Scanpix

22. januar 2018

At dømme efter medieopbuddet overdrev SPD-leder Martin Schulz ikke, da han søndag eftermiddag hævdede, at »hele Europa kigger på Bonn i dag«. Her holdt 600 delegerede og 45 bestyrelsesmedlemmer fra socialdemokratiske SPD en ekstraordinær partidag om spørgsmålet: Skal SPD-ledelsen på grundlag af den forgangne uges sonderingsforhandlinger gå videre med deciderede regeringsforhandlinger med Merkels CDU/CSU?

Resultatet blev 328 stemmer for og 279 imod, hvilket svarer til 56,4 procent for.

Dermed udeblev det politiske jordskælv, som et nej formodentligt havde udløst i form af et tysk nyvalg, som samtidig havde været en ekstra forhindring for den franske præsident Emmanuel Macron, der ser en tæt partner for EU-reformer i SPD og en fortsat GroKo (stor regeringskoalition) i Berlin.

Stærk splittelse

Forud for den tætte afstemning gik en til tider ophidset debat, hvor en tydeligt anspændt Martin Schulz bl.a. anførte, at »et nyvalg ikke vil være den rigtige vej for os«.

Det blev vurderet helt anderledes fra afstemningens knebne tabere fra den såkaldte No-GroKo-bevægelse, der især består af partiets venstrefløj og SPD-ungdomsorganisationen Jusos.

»Angsten for nyvalg ikke kan være et argument for regeringsdeltagelse,« lød det fra No-GroKo-fortaleren Natalie Pawlik. Med en tredje GroKo under Merkel vil SPD derimod tabe endnu mere profil og ryge endnu længere ned end de historisk lave 18 procents opbakning, som partiet ligger på i aktuelle meningsmålinger, mener hun.

Fra talerstolen talte No-GroKo-lederen Kevin Kühnert om en »vanvittig kovending« fra SPD-ledelsen, som på valgaftenen definitivt havde lovet at gå i opposition for at genskabe SPD’s profil som et socialt parti. Han betvivler, at det overhovedet kan lykkes partiet at forny sig som juniorpartner i en GroKo.

Martin Schulz, som offensivt omtalte mistroen til partiledelsen, betonede derimod flere gange, at det ikke er en modsætning at regere og forny partiet.

»I de næste måneder og år vil vores højeste prioritet være at skærpe vores profil og udvikle en samlet socialdemokratisk vision for fremtiden, som går langt ud over de nødvendigheder, der er forbundet med at sidde i regering,« lød det i hans tale, hvor han ligeledes betonede SPD’s ansvar for Tyskland og Europa.

Kamp om forbedringer

I debatten påpegede modstanderne af en ny GroKo, at SPD-ledelsen i sonderingerne ikke engang har været tæt på at opfylde centrale valgløfter som en skattefinansieret sygesikring og højere topskatter.

I en følelsesladet tale, som høstede markant mere bifald end Schulz’ bidrag, hævdede SPD-gruppeformand Andrea Nahles, at SPD fortsat »vil forhandle til det knager« for at »sætte et stærkt socialdemokratisk præg på regeringssamarbejdet«.

Med henvisning til områder som sundhedspolitik, arbejdsmarkedspolitik og familiesammenføringer lovede Schulz samstemmende at »gøre alt for at skabe yderligere forbedringer af forhandlingsresultatet, også selvom ikke alt kan åbnes på ny«.

Det løfte blev af No-GroKo-fløjen afvist som en umulighed. De kunne her henvise til, at flere spidser fra CDU/CSU klart har afvist ændringer af sonderingsresultatet fra den 12. januar – en kamp, som ifølge Spiegel Online vil blive den centrale strid de næste uger.

Ingen applaus

Efter afstemningen faldt intet bifald, og de delegerede forlod salen i Bonn i påfaldende stilhed. Over for tyske medier udtalte Martin Schulz, at SPD-ledelsens opgave »efter denne hårde diskussion nu er at samle partiet igen«.

Han understregede desuden, at den historisk lange regeringsdannelse i Tyskland ikke er SPD’s skyld.

»Det er Jamaica-partierne, der har skabt denne demokratiske undtagelsestilstand. Vi er ikke skyld i denne situation, men vi må tage den på os som udfordring.«

På tv-stationen NTV kommenterede politologen Albrecht von Lucke det knebne resultat som »en klar skuffelse for ledelsen«. Han betonede desuden, at der kun er tale om »en hårdt tilkæmpet etapesejr«. Efter regeringsforhandlingerne skal forhandlingsresultatet til afstemning blandt alle SPD’s ca. 440.000 menige medlemmer. Den usædvanligt lange regeringsdannelse kan dermed vare indtil april.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer