Læsetid: 8 min.

Tæt tjekkisk præsidentvalg tegner to veje for Østeuropa

Tjekkerne skal til præsidentvalget denne weekend vælge mellem en bralrende EU-skeptisk elitekritiker og en intellektuel EU-venlig professor. Valget bliver dermed også en strømpil for de interne konflikter, Visegrad-landene står over for i deres forsøg på at trække EU mod øst
12. januar 2018

Tjekkiets præsident bor i en smuk borg højt hævet over Prag, Pražský hrad. Når tjekkerne i dag og i morgen skal bestemme, hvem borgens næste beboer skal være, har de hele otte kandidater at vælge imellem i første valgrunde.

Den ene af de to førende kandidater er den siddende præsident, den 73-årige Miloš Zeman, der for fem år siden blev Tjekkiets første direkte valgte præsident. Siden da har han sammenlignet EU med Warszawapagten, kaldt flygtningestrømmen i 2015 for en »organiseret invasion« og kategoriseret integrationen af muslimer som »umulig«.

Zemans største udfordrer er hans diametrale modsætning, den 68-årige partiløse Jiří Drahoš. Som kemiprofessor har Drahoš været leder af Det Tjekkiske Videnskabernes Akademi, men han har ingen politisk erfaring.

»Vi har brug for en præsident, der ikke kun taler til folks angst, men også til deres mod,« har Jiří Drahoš sagt i sin valgkamp. Han mener, at Tjekkiet har potentialet til at »stå i centrum af et dannet og kreativt Europa«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu