Nyhed
Læsetid: 2 min.

Tibetaner står til dom for separatisme

En tibetansk forretningsmand, der har kæmpet for det tibetanske sprog, blev filmet af New York Times og er nu anklaget for at opfordre til tibetansk separatisme
Tashi Wangchuk risikerer 15 års fængsel, hvis han dømmes skyldig i at anspore til separatisme. 

Tashi Wangchuk risikerer 15 års fængsel, hvis han dømmes skyldig i at anspore til separatisme. 

Gilles Sabrie

Udland
6. januar 2018

Engang solgte han tibetansk urtemedicin på nettet, men senere indledte den 32-årige tibetanske forretningsmand Tashi Wangchuk sin énmandskamp for at bevare det tibetanske sprog. For to år siden blev han anholdt. Det skete to måneder, efter at han optrådte i en The New York Times-dokumentar om sin juridiske kamp for at forbedre mulighederne for at bevare det tibetanske sprog.

Torsdag forsvarede Tashi Wangchuk sin sag. Retssagen blev afholdt i hans hjemby, Yushu, i den nordvestlige kinesiske provins Qinghai, der som andre områder på grænsen til den selvstyrende region Tibet er en del af det historiske tibetanske kulturområde.

Han er anklaget for at anspore til separatisme, der kan give op mod 15 års fængsel.

I dokumentarfilmen, der ifølge The New York Times også er blevet vist under retssagen, forsøger Tashi Wangchuk at finde en advokat i Beijing samt at få landsdækkende medier til at dække hans sag og dermed sætte nationalt fokus på spørgsmålet om den døende tibetanske kultur.

Dommen vil falde på et endnu ikke angivet tidspunkt. Kinesiske domstole, der ikke er uafhængige fra det kinesiske partiapparat, frifinder dog sjældent anklagede personer – især ikke i politisk sensitive sager som denne.

De fremmødte journalister og diplomater fra USA, Tyskland, Storbritannien, Canada og EU blev nægtet adgang til retssagen, skriver The New York Times.

Assimilation

Tashi Wangchuk, der taler kinesisk, havde over for dommeren afvist, at hans kamp for at genoplive tibetansk sprog og kultur er en forbrydelse. Han afviste, at han kæmper for tibetansk uafhængighed, og sagde, at han blot ønsker, at etniske minoriteters rettigheder beskyttes af kinesisk lov.

»Tashi argumenterede for, at hans idé var at tvinge lokalregeringer til at holde op med at ignorere undervisning i tibetansk ved at lægge sag an mod dem, samt at han brugte sin borgerret til at kritisere,« siger en af Tashi Wangchuks advokater ifølge The New York Times.

Mens den kinesiske regering fremhæver kinesiske minoriteters kultur, som en del af nationens mangfoldighed, så er spørgsmålet om minoritetssprog politisk betændt og kædes sammen med ønsket om selvstændighed i de selvstyrende regioner Tibet og Xinjiang.

Siden de voldelige protester, der i foråret 2008 brød ud i flere tibetanske områder, har Kina intensiveret sikkerhedsstyrkernes indsats i området.

Samtidig har centralregeringen øget sit fokus på at sikre økonomisk vækst i Tibet, øge urbaniseringen og forbedre tibetanske børns mulighed for at lære kinesisk på et tilstrækkeligt højt niveau, så de kan uddanne sig og finde arbejde uden for Tibet. De tiltag bliver kritiseret for at medføre kulturel assimilation til skade for den tibetanske kultur.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her