Baggrund
Læsetid: 4 min.

Trump hævder at være ’et stabilt geni’

USA’s præsident forsikrer via Twitter, at hans mentale evner til at bestride landets mest magtfulde post er aldeles fremragende og kalder forfatter til insiderberetninger for ’en bedrager’
Udland
8. januar 2018

NEW YORK og WASHINGTON – I et ekstraordinært forsvar for sin egen mentale stabilitet udsendte Donald Trump i weekenden en kaskade af tweets, der imidlertid kun ser ud til at pøse yderligere benzin på USA’s flammende politiske bål.

Påstandene om, at præsidenten skulle være mentalt uegnet til at bestride sin post »er som taget ud af det gamle manuskript mod Ronald Reagan«, skrev Trump lørdag om journalist Michael Wolffs bog Fire and Fury: Inside the Trump White House, der hævder at give en afslørende insiderberetning fra Trumps inderkreds.

Tweetet hentydede til de beskyldninger mod Reagan for senilitet, der begyndte at florere i dennes sidste periode fra 1985-89.

»Faktisk«, tilføjede præsidenten, »har de to største styrker igennem mit liv været mental stabilitet og at være meget klog.«

Han skrev siden, at han ville betegne sig selv som »et geni … og tilmed et meget stabilt geni«.

Fire and Fury: Inside the Trump White House ramte den amerikanske offentlighed med et brag onsdag i sidste uge, da The Guardian publicerede et uddrag forud for dens publikation.

Trump truede med sagsanlæg og fogedforbud, men det fik kun forlægger Henry Holt til at fremskynde udgivelsen.

Fra krise til krise

»Præsidenten er måske ikke i stand til at beherske sin trang til at kommentere, men jeg kan godt lægge bånd på mig selv og afstå fra at kommentere hans kommentarer,« siger Wolff til The Guardian.

På en pressekonference i Camp David lørdag blev præsidenten spurgt, hvorfor han havde udsendt sine seneste tweets.

Hertil svarede han: »Fordi jeg har gået på de bedste colleges – eller college. Jeg var i en situation, hvor jeg var en meget fremragende studerende, kom ud og tjente milliarder og milliarder af dollar, blev en af de førende erhvervsmænd.«

»Jeg gik ind i tv og var i ti år en formidabel succes, som I nok har hørt. Stillede op som præsident én gang og vandt,« tilføjede han.

Faktisk stillede Trump også op til præsidentposten i 1999, da han forsøgte at blive nomineret til Reformpartiets kandidat.

Præsidenten fortsatte med henvisning til Wolff: »Og nu hører jeg så om den her fyr, der ikke kender mig, slet ikke kender mig – og som for resten ikke interviewede mig i tre timer – han sagde, han havde interviewet mig i tre timer i Det Hvide Hus – det eksisterer ikke, okay? Det er i hans fantasi.«

Trump kaldte Wolff »en bedrager« og hans bog for »et fiktionsværk«. Han beklagede sig også over USA’s »svage« injurielove, som han har truet med at ændre.

Kejser uden tøj

Stabschefen i Det Hvide Hus, John Kelly, forklarede for de fremmødte journalister, at præsidenten bruger twitter for at komme uden om mediernes filtre. Han hævdede, at Trump »overhovedet ikke« havde virket vred hverken fredag eller lørdag, men havde set en film, Hugh Jackmans The Greatest Showman, der handler om svindleren og politikeren P. T. Barnum, sammen med venner og kongresmedlemmer.

Før Trumps tweets udtalte Wolff sig til BBC: »Jeg vil mene, at en af bogens mest interessante eftervirkninger indtil videre er ’kejserens nye klæder-effekten’. Pludselig går alle rundt og siger det: ’Åh Gud, det er jo sandt, han har ikke noget tøj på’. Det er baggrunden for den opfattelse og forståelse, der breder sig og som … i sidste ende vil sætte en stopper for dette præsidentskab.«

Det 25. tillæg til Den Amerikanske Forfatning gør det muligt at afsætte en præsident, hvis et flertal af regeringen samt vicepræsidenten er enige om at gøre det. I Wollfs bog omtaler Steve Bannon, der på  det tidspunkt endnu var chefstrateg i Det Hvide Hus, vicepræsident Mike Pence som »vores reservemand (our fall back guy)«.

Pence stod under pressemødet i Camp David ved Trumps højre side, og hans blik veg ikke fra præsidenten.

’Blottet for empati’

Bandy Lee, professor i psykiatri ved Yale School of Medicine, holdt i sidste måned et oplæg for et dusin kongresmedlemmer med evaluering af Trumps adfærd. Efter en uge, der var begyndt med Trumps pralerier over at have en større »atomknap« end Nordkorea, sagde Lee til The Guardian: »Faren er nu blevet overhængende.«

57 demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus har skrevet under på et lovforslag om at nedsætte en kommission, der skal tage stilling til, om præsidenten er mentalt og fysisk kapabel til at bestride sin post.

Jamie Raskin, demokrat fra Maryland og pennefører på lovforslaget, ser helst, at det 25. tillæg blev aktiveret nu. Til The Guardian siger han:

»Det 25. tillæg kom til i atomvåbenkonfrontationernes tid. Atomarsenalet er en enorm ødelæggelseskraft koncentreret i præsidentens hænder, og som den siddende præsident lige har mindet os om, ser han netop sig selv som en mand, der har magten til at trykke på den knap. Det går simpelthen ikke at have en mand, der er blottet for empati, siddende i den position.«

Reagan fik Alzheimer

Under pressekonferencen i Camp David omtalte Trump konsekvent Bannon som »Sjuskede Steve«. Den tidligere Trump-kampagnechef og eksstrateg har afstået fra at kommentere yderligere på sagen, siden boguddragene blev offentliggjort, men kalder dog nu Trump for »en stor mand«.

Trumps reference til Ronald Reagan kan i øvrigt undre, for faktisk fik Reagan diagnosticeret Alzheimers i 1994, fem år efter at have forladt embedet. Om den degenerative hjernesygdom allerede mærkede ham i hans præsidenttid, er omstridt, men kritiske røster henviste til hans vane med at glemme navne og fremsætte selvmodsigende udsagn.

Reagan var dengang i sine 70’ere, ligesom Trump er i dag.

Pressetalsmand ved Det Hvide Hus, Sarah Sanders, oplyser, at Trump skal gennemgå sin årlige lægetest på fredag, den 12. januar. Resultaterne herfra vil angiveligt blive offentliggjort.

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Trump, hvis faderopgør ingen ende vil tage, er jo simpelthen 'gefundenes fressen' for enhver psykoanalytiker. Og et læringseksempel for enhver psykoanalytisk 'wannabe'.

- “Fordi jeg har gået på de bedste colleges – eller college. Jeg var i en situation, hvor jeg var en meget fremragende studerende …”

Nu mener en daværende underviser altså, at Trump varden dummeste studerende, han nogensinde har haft. Og i 2001 stod der i en biografi om Trump, at han kun kom ind, fordi den person, der skulle optage ham, havde kendt Trumps ældre bror.

https://www.commondreams.org/views/2018/01/07/seriously-how-dumb-trump

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Lars Rasmussen og Benny Larsen anbefalede denne kommentar
Lars Rasmussen

Er det en fugl?

Er det et fly?

Nej... det er Donald Trump, 'et debilt tilfælde'.

Lars Rasmussen

The Donald har i øvrigt — under fire øjne, naturligvis, vistnok — betroet mig et par sandheder om sig selv. De kan forekomme en smule grovkornede, men i betragtning af nogle af hans tidligere udtalelser, så forekommer nedenstående ævl nærmest uskyldigt...

    “Jeg' en luftballon (det er rigtigt)
    Jeg' Empire State Building (jeg er høj)
    Jeg er over skyerne som solen, jeg har ikk' brug for bling-bling
    Jeg' King King, du' ingenting (nej)
    Jeg rykker din kæreste som Swing King
    Din kæreste hun er kinky, og hun smager på min ding-ling
    Yo, folk de tror, jeg' Superman, hun viser, hva' sin kusse kan
    En 1000-lap i din trussekant
    Okay, jeg sagde, en 1000-lap i din trussekant
    Min pik er snablen på en elefant
    Klunker ligesom diamanter, jeg bawler (skrid)”

(I virkeligheden citeret fra Emil Stabil, Er Det En Fugl.)