Læsetid: 4 min.

Trump river ikke atomaftalen med Iran itu. Han udhuler den langsomt

Præsident Trump har indtil videre undladt at tage den store diplomatiske konfrontation om atomaftalen med Iran. Men alene truslen om at trække USA ud er med til at udhule substansen i aftalen, vurderer antropolog Janne Bjerre Christensen. Usikkerheden skræmmer internationale investorer ud af Iran
Donald Trump er ikke en populær mand i Iran. Her ses en dukke, der forestiller præsidenten, ved en antiamerikansk demonstration i Teheran i november sidste år. 

Donald Trump er ikke en populær mand i Iran. Her ses en dukke, der forestiller præsidenten, ved en antiamerikansk demonstration i Teheran i november sidste år. 

Abedin Taherkenareh

15. januar 2018

Det skal være slut med at indgå elendige, internationale aftaler, der efterlader USA med sorteper, mens andre lande nyder godt af globaliseringens frugter.

Sådan lød et af de centrale budskaber i den selverklærede dealmaker Donald Trumps valgkampagne. Amerika skulle gøres great again, og ingen aftale var mere håbløs end den atomaftale, Barack Obama indgik med Iran i 2015. I korte træk gik den ud på, at de internationale sanktioner mod Iran blev ophævet, og det olierige land blev lukket ind i verdensøkonomien igen. Til gengæld skulle iranerne opgive bestræbelserne på at udvikle atomvåben.

Det er »den værste aftale nogensinde«, har Donald Trump erklæret ved flere lejligheder. USA’s præsident skal dog skrive under på en forlængelse af aftalen hver fjerde måned, og det gjorde Donald Trump så i fredags. Men denne gang er »sidste chance«, erklærede han samtidig.

Hvis ikke Iran går med til at rette, hvad Trump betragter som alvorlige fejl i aftalen, skriver han ikke under igen om fire måneder, lyder truslen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der skrives om 300 kg uran.
Hvis det er u-beriget uran er det ikke farligt - Med mindre det spises.
Hvis det er højberiget er det værd en mindre formue. Det kan bruges til atomvåben.
Lavt beriget kan bruges til atomkraft.
MEN
Det kræver en hulens masse centrifuger, der skal køre lang tid, for at berige.
Hvad er det ?