Læsetid: 7 min.

Tysk lov mod hate speech bliver kaldt for et angreb på ytringsfriheden

Med årsskiftet trådte en ny tysk lov i kraft mod hate speech og hetz på Facebook og Twitter. Siden da er der opstået massive protester mod den tyske justitsminister og selve loven, der beskyldes for at gradbøje ytringsfriheden og gøre koncerner som Facebook og Twitter til private censurapparater. Især Alternative für Deutschland ser sig som ofre for loven
Medlemmer af AfD har flere gange gjort sig bemærket for deres radikale ytringer. Her ses AfD’s Corinna Herold Landtag (billedet) ved en demonstration mod opførelse af en moské i byen Erfurt.

Medlemmer af AfD har flere gange gjort sig bemærket for deres radikale ytringer. Her ses AfD’s Corinna Herold Landtag (billedet) ved en demonstration mod opførelse af en moské i byen Erfurt.

Steve Bauerschmidt

19. januar 2018

»Naziluder«.

Selvom Facebook har foretaget en kraftig opgradering af sin medarbejderstab i Tyskland til cirka 1.200 ansatte, har den enkelte medarbejder i Facebooks såkaldte ’slettecentraler’ kun få sekunder til at afgøre, om den slags udtryk skal censureres eller ej, og om brugeren bag udtrykket skal spærres midlertidigt.

Det pres er steget markant fra første januar, hvor loven med forkortelsen NetzDG er trådt i kraft i Tyskland. På kort formel kræver den, at udbydere af sociale netværk er forpligtet til at slette »åbenlyst retsstridige«, hetzende, injurierende eller hadefulde indlæg inden for 24 timer eller i særlige tilfælde inden for en uge efter en klage.

Loven omfatter netværk med mere end to mio. brugere i Tyskland – i praksis Facebook, Twitter, Googles YouTube, Instagram og Snapchat – og den indbefatter muligheden for fede millionbøder til koncernerne, hvis de systematisk undlader at leve op til loven.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mette Poulsen
  • Michael Hullevad
Mette Poulsen og Michael Hullevad anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ytringsfriheden er sikker nok. De kan fremsige deres uhyrligheder uden at blive offentligt anklaget.
Den giver ikke ret til at deres eller andres meningstilkendegivelser skal viderebringes af medier efter eget valg.

Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Hvorfor kommer jeg mon til at tænke på Winston Smith og Sandhedsministeriet, når jeg oplever, at det netop er i selveste Tyskland man ønsker et Tankepoliti; her bare udliciteret til Suckerberg?

Var det ikke lettere at boycutte lortet, eller er der mon nogle som faktisk ønsker at regulere holdninger og meninger?

Wir schaffen das!

Mette Poulsen

Problemet er ikke, at man ikke må sige, hvad man vil på fb, twitter, etc - det er private firmaer, som selv kan sætte en politik op, som man som bruger enten kan vælge at efterleve eller blive smidt af.
Problemet ligger i, at regeringen styrer disse private foretagener politisk ved at lægge en censurisk lovgivning ned over disse private firmaer. Defacto censur, som er et skråplan.

stefan kjær jensen

Mette Poulsen, derudover ligger problemet i, at skiftende magthavere kan ændre på, hvad der omfattes af censur. Den ene dag må man ikke sige en ting, den anden dag må man ikke sig noget andet. Folk glemmer at censuren kan ramme dem selv, når og hvis folkestemningen skifter. Det er nu bedre at blive harm over andres tale, end alle får sat mundkurv på for alles bedste.

Mette Poulsen

@ Stefan, enig.
“When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say.” fra Game of Thrones (den populærkulturelle udgave :-D)