Nyhed
Læsetid: 3 min.

USA vil alligevel ikke oplyse, om man dræbte familien Hadid

Ny koalitionsprocedure for civile dræbte i Irak og Syrien får direkte konsekvenser for familien Hadid, der mistede fire familiemedlemmer i et koalitionsbombardement i Mosul. Nu vil USA ikke længere oplyse, om bomberne kom fra amerikanske fly eller fra en allierets, hvilket gør det svært for familien at gå videre med sagen
Abdallah, Fadhila, Muthanna og Sumaiya Hadid blev dræbt i et luftangreb 22. april 2015. Efter i to et halvt år indrømmede koalitionen IS at stå bag bombardementet.

Abdallah, Fadhila, Muthanna og Sumaiya Hadid blev dræbt i et luftangreb 22. april 2015. Efter i to et halvt år indrømmede koalitionen IS at stå bag bombardementet.

Privatfoto

Udland
25. januar 2018

Efter Information og DR2 fik en sag om drab på fire irakiske civile genåbnet hos koalitionen mod Islamisk Stat, lovede USA’s militære centralkommando at oplyse, om bomberne kom fra amerikanske fly eller fra en af deres allierede. Men nu trækker amerikanerne i land, fordi koalitionslande har klaget over, at USA’s omtale af egne drab bringer de andre lande i søgelyset.

I første omgang afviste koalitionen sagen som »ikke troværdig«.

Abdallah, Fadhila, Muthanna og Sumaiya Hadid mistede alle livet den 22. april 2015, da koalitionen mod Islamisk Stat bombede naboens hus i Mosul, som IS angiveligt brugte som ammunitionsdepot.

Koalitionen erkendte først to et halvt år senere at have dræbt familien, fordi DR2 og Information konfronterede koalitionen med nye beviser. Efter i første omgang at have afvist familiens historie genåbnede koalitionen sagen, og det var dér, talsmanden Kyle Raines fra U.S. Central Command (CENTCOM) i et interview lovede, at han ville vende tilbage, når det stod klart, om det var et amerikansk angreb.

»Og hvis det ikke er USA – nu hvor du allerede har henvendt dig om det – så vil jeg bare henvende mig til dig for at sige: Ja, dér forsagede koalitionen nok en civil følgeskade. Men jeg må ikke oplyse hvilket land.«

Dermed ville offentligheden have fået at vide, om familien Hadid blev dræbt af amerikanske fly, eller om bomberne blev smidt af en af USA’s allierede i krigen mod IS.

Det danske forsvar har oplyst, at det ikke bombede i Mosul, hvor familien boede, den 22. april 2015. Men ud over danske og amerikanske F16-fly har kampfly fra Storbritannien, Holland, Frankrig, Belgien, Australien, Canada samt – i et mindre omfang – en håndfuld arabiske lande bombet IS-mål i Irak og Syrien.

Nu trækker Kyle Raines dog i land med løftet:

»Da vi talte sammen sidst, offentliggjorde vi amerikanske angreb fra CENTCOM. Men vi var samtidig i gang med at overføre ansvaret for reporterne til CJTF (koalitionsledelsen i Kuwait, red.), da det er dem, der udfører luftangrebene.«

»Siden da har vi justeret vores standpunkt. For når vi taler om amerikanske tal, så bringer det andre lande i søgelyset. Det var det, vi hørte fra de andre lande i koalitionen. Så koalitionens synspunkt er, at vi ikke gør det, medmindre der er en altoverskyggende årsag til at gøre det.«

– Men da vi talte sammen i januar 2017, sagde du, at I ville kunne afklare spørgsmålet i dette tilfælde. Og det her er jo en sag, der blev åbnet, før I ændrede jeres politik – om et luftangreb, der fandt sted, før I ændrede jeres politik.

»Vi har mange luftangreb, der fandt sted, før vi ændrede politik. Og de bliver alle behandlet på samme måde. Der er andre tilfælde, hvor vi har måttet vende tilbage og rette vores standpunkt lige på dette punkt. Men altså, vi ændrer tit politik. Kommer vi til at ændre vores politik senere? Det vil jeg ikke afvise. Men lige nu lyder vores instruks, at kategorisere alt som koalitionsangreb.«

– Så er det den officielle politik, at det gælder med tilbagevirkende kraft?

»Jeg bryder mig ikke om at kalde det en politik, fordi det lyder som et direktiv eller noget, der står nedskrevet et sted. Men instruksen, vi har fået fra de befalende officerer, er, at vi ikke tager noget ekstra ansvar, og vi bringer ikke andre i søgelyset eller gør andet, der kan være til ulempe for vores koalitionspartnere. Jeg undskylder, at det har ændret sig, siden vi sidst talte sammen. Men det er den situation, jeg står i,« siger Kyle Raines.

– Hvad gør familien så? Jeg har selv været i kontakt med familien, og dine kolleger i Kuwait har været i kontakt med dem. Efter I i første omgang afviste deres påstand som ikke-troværdig, har I hørt deres historie igen og måttet erkende, at I faktisk havde dræbt fire medlemmer af deres familie. Hvis de skal gå videre med sagen, vil man normalt skulle vide, hvilket land der stod bag angrebet. Kan man ikke argumentere for, at det her ér et af de særlige tilfælde, hvor I burde oplyse, hvem der stod bag?

»De kan tage fat på CJTF (i Kuwait, red.). Hvis de vil søge erstatning, bør de tage fat på den kommando, der stod for angrebet. Derfra kan den godt ende hos et land, hvis det bliver nødvendigt.«

Koalitionen har hidtil erkendt at have dræbt i alt 817 civile i flybombardementer i Irak og Syrien. Det er ikke offentligt kendt, hvor mange af dem USA står bag, og hvor mange dets partnerlande står bag, da koalitionen tilbageholder tallene.

Serie

Europe's Hidden War

'Europe’s Hidden War’ er et cross-border-journalistisk samarbejde, der er støttet af Journalismfund.eu. Projektet er stiftet af Information-journalisten Rasmus Raun Westh, der samarbejder med den hollandske journalist Jannie Schipper.

Med i projektet er også NRC Handelsblad. Den hollandske avis har blandt andet skrevet historien om advokat Liesbeth Zegveld, der fører en sag på vegne af to bombeofre, hvis historie holdet kunne fortælle efter en researchrejse til Irak. Sagen er også blevet taget op under en høring i det hollandske parlament.

DR2-dokumentaren 'Når vores bomber rammer de forkerte' udspringer også af projektet. Filmen kan ses på dr.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels Duus Nielsen

Slå ihjel vil de gerne, men tage ansvaret for myrderierne - nej, det vi de dog alligevel ikke. Politikerne har blod på hænderne, og de ved det, men de vil ikke have, at vi ved det.

Kan vi dog ikke snart få nogle nye politikere - nogen, der ikke er i lommen på på våbenfabrikanterne, men i stedet koncentrerer sig om at skabe et samfund, som vi mennesker kan leve i. Leve, ikke dø, og ikke bare overleve, overleve er for lidt!

Niels Duus Nielsen

"The inescapable truth [...] is that you cannot bomb, kill, invade, occupy, and torture, and then expect no pushback, no retaliation, no blowback. Nor can you cynically arm or fund extremist groups to fight your “official enemy” and then assume those extremist groups won’t one day turn on you or your allies. Actions have consequences; actions, to quote Newton, have equal and opposite reactions."

https://theintercept.com/2018/01/22/blowback-cia-drones-middle-east/