Læsetid: 10 min.

Berlusconi er kommet tilbage for at redde Italien og EU fra populismen. Hvem skal redde os fra ham?

Silvio Berlusconi har iscenesat sin egen genopståelse i italiensk politik som frelseren, der skal holde populisterne fra magten. Han har lagt sin flamboyante livsstil og markante politiske holdninger på hylden for at fremstå som den besindige ældre statsmand. Faktum er, at han selv kan blive frontfigur for Europas mest populistiske regering i nyere tid
Historien om Berlusconis genopståen i italiensk politik er fortællingen om, hvordan en ubetinget fængselsdom på fire år kan forvandles til fire timers samfundstjeneste om ugen på et ældrecenter i Lombardiet.

Historien om Berlusconis genopståen i italiensk politik er fortællingen om, hvordan en ubetinget fængselsdom på fire år kan forvandles til fire timers samfundstjeneste om ugen på et ældrecenter i Lombardiet.

Giuseppe Cacace

1. marts 2018

Han er dømt for skattesvig, helbredet skranter, og han har gennemgået en omfattende hjerteoperation.

Men l'immortale, den udødelige, 81-årige Silvio Berlusconi er tilbage i italiensk politik med sit tandpastasmil, sin påfaldende brune kulør og håret, der synes fyldigere og mørkere end længe.

Den italiensk-amerikanske journalist og forfatter Alexander Stille, der har skrevet flere bøger om italiensk politik – ikke mindst Berlusconi-biografien fra 2006 The Sack of Rome: Media + Money + Celebrity = Power = Silvio Berlusconi – er ikke overrasket.

Berlusconi lider af »magtfuldkommenhed. Han er en slave af offentlighedens bekræftelse og bevågenhed«, siger Stille fra sit hjem i New York.

»Berlusconi vil aldrig stille sig tilfreds med at sidde derhjemme i et af sine pragtpalæer og nyde sit otium, mens han tæller sine penge. Han lever af at føle sig som Italiens vigtigste person. Men det er samtidig kontraintuitivt og forbløffende, at hans comeback muligvis ser ud til at lykkes,« siger Stille.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
  • Poul Erik Riis
Eva Schwanenflügel, David Zennaro og Poul Erik Riis anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jørgen M. Mollerup

Er der nogen principile forskel mellem Trump og Belusconi bortset fra, at Trump er et hadeobjekt i dansk presse, og Berlousconi har man trukket på skulderen af? Men er Berlusconi og den italienske maffia, som han er en del af, ikke et større problem for Europa end Trump?

Jes Enevoldsen

Jeg havde alligevel ikke troet, at Information var sprunget på vognen med den genopståede Berlusconi. Jo, han ligger bedre i opinionsundersøgelserne end sidste år, og jo, hans centrum-højre koalition bliver den største i parlamentet, men sidste gang fik han over 21% og denne gang bliver det 16-17%. Det kalder man en tilbagegang! Der er ingen af de 1-200 opinionsundersøgelser fra de sidste måneder, som tildeler koalitionen chancen for at få et regeringsdueligt flertal. Og denne koalition har ingen chancer for at få støtte fra andre dele i palamentet, så det hele flader formodentlig fuldstændig ud på mandag.
Den ene dag forsikrer han EU om, at han vil overholde spillereglerne med med et årligt underskud på statsfinanserne på max. 3%. Den næste dag lover han i populistisk stil skattelettelser, som vil sende samme underskud op på 30% og renterne på de italienske statsobligationer op på 50%.
Han har også lovet at sende 650.000 illegale invandrere hjem....
Han er en magtfuld mand og forstår at skabe opmærksomhed omkring sin person, men ærlig talt
Information, hvor blev klarsynet af.
Jørgen Mollerup har helt ret, at han er et større problem for os end Trump. Men måske er vores største problem, at Junker i Bruxelles ikke har problemer med at modtage ham og diskutere Europas fremtid.
Skulle ulykken ske og hans koalition vinde valget vil Italien få en forfærdelig regering med en forfærdelig politik, men ikke mindst vil lederen være en person som mafiaen vil kunne afpresse, fordi de ved noget om ham. Landet vil forblive en korrupt bananrepublik.
Med hilsen fra en som bor i landet og holder af det, men som overvejer at forlade det.

Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, David Zennaro og Poul Erik Riis anbefalede denne kommentar
Poul Erik Riis

Forsøgene på at etablere stærke regeringer og stærke præsidenter er efter min mening elendige. Vi skal have stærke parlamenter og stærke folkevalgte råd. Det er de folkevalgte, der skal styrkes. Det er demokratiet – alles demokrati – der skal styrkes. Repræsentationen i parlamentet skal være proportional, så alle socialgrupper er rimeligt repræsenterede. Problemet med regeringsdannelse kan man løse, ved at parlamentet udpeger hver enkelt minister.

Så vidt jeg ved, står centrum-venstre bag Italiens nye valgsystem. Hvorfor vil centrum-venstre ikke styrke de folkevalgtes magt? Er det fordi, man alligevel vil have en form for elitemagt? Den elite, der er værd at satse på, kan godt klare sig i et reelt repræsentativt system.

Berlusconis succes hænger sammen med det kommercialiserede demokrati. Middelklassen, der har fortrængt arbejderklassen, giver gennem sin liberalistiske tolerance de pengegriske – herunder de popularitetshungrende medier – mere magt. Resultatet bliver en politik, som middelklassen selv gør oprør imod. Middelklassen har brug for en styrkelse af den ræsonnerende offentlighed.

Robotonis holdes igang af et varmt pust fra dukkeføreren bagved.
Bag robotten står italienske vælgere, der elsker korrupte skattesnydere og bureaukrater.

Philip B. Johnsen

Cosa Nostra:
Berlusconi, Trump og EU.

Skattespekulation, skattesvindel eller skatteunddragelse, lovligt eller ulovligt, uanset hvilken type der er tale om, er lig med stigende globale økonomiske ulighed, manglende investeringer i globale og lokale udfordringer, som de menneskeskabte klimaforandringer, bekæmpe fattigdom, sikring af vital infrastruktur for alle, sygehuse, strøm, vand, sanitet og undervisning mm.

Kast et blik på Mario Draghi, den italiensk økonom og bankmand, præsident for ECB, før dette, vice chairman og managing director af Goldman Sachs International, der foruden sansynligvis, var med til at skjule Grækenlands gæld, tidligere lavede det selvsamme Goldman Sachs swap lån trick med den italienske gæld, Mario Draghi sad dengang i det italienske finansministerium der camouflere et underskud på statsfinanserne på 7,7 pct. af BNP i 1995 til 2,7 pct.

Mario Draghi der blev erkendt kvalificeret som ECB præsident, efter en høring om hans rolle i det italienske finansministerium, der camouflere et underskud på statsfinanserne, kvalificeret til den nuværende stilling, fordi Mario Draghi ikke viste, hvad der forgik i det hans eget italienske finansministerium, hvor Mario Draghi var departementschef.

Fra link:
"Draghis involvering
Under høringer dette efterår i Europa-Parlamentet blev Mario Draghi udfrittet om sin rolle i Goldman Sachs’ græske transaktion i 2001. Italieneren svarede, at han tiltrådte sin stilling som direktør i Goldman Sachs International (med ansvar for bl.a. obligationssalg og derivativer) i januar 2002.

Men som den britisk økonom Simon Johnson, professor ved Massachusetts Institute of Technology i Boston, for nylig sagde:

»Goldman Sachs fortsatte med at rådgive den græske regering om gæld fra 2002 og frem; meget tyder på, at det var Draghis bord.« Mario Draghi skal faktisk have været indviklet i lignende transaktioner i sin egenskab af departementschef i Italiens finans- og økonomiministerium fra 1991 til 2001.

I 1996 bistod investeringsbanken J.P. Morgan Chase det italienske finansministerium med en rentemanipulation på gældsobligationer, som bragte landets budgetunderskud ned på et kunstigt lavt niveau i 1997.

Kilder i centralbanken kaldte denne disposition lovlig i 2010 i avisen Corriere della Sera, men den udlægning deles ikke af uafhængige økonomer. Den kreative bogføring forbigik Eurostats opmærksomhed.

Ifølge en kilde, der ønsker at være anonym, skal Lucas Papademos — der som centralbankdirektør i 2001 antages at have været vidende om Goldman Sachs’ kreative valutadispositioner med græsk gæld — have sagt om sin gode ven Mario Draghi: »Goldman Sachs hyrede ham i 2002, fordi de var dybt imponeret over hans samarbejde i finansministeriet med J.P. Morgan."
Link: http://www.information.dk/285620

De superrige og politisk beskyttet skatteunddragelse og skattesvindel er vigtig for neoliberalismen og fattiggørelsen, et eksempel er Christine Madeleine Odette Lagarde er direktør for Den Internationale Valutafond.

Fra link
"The Lagarde list" is the best proof yet that Greece’s rich have got off lightly, spiriting their money abroad while the vast majority endure the punishing reforms the EU and IMF has demanded in return for rescue funds to prop up the lifeless economy."

"The catalogue of the deposits, held by more than 2,000 wealthy Greeks at the Geneva branch of HSBC, was given to Papaconstantinou by Lagarde with the express purpose of pursuing tax offenders in October 2010."
Link: http://www.theguardian.com/world/2013/jan/07/greece-christine-lagarde

Der er også Luxembourg-fintens fader EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker, der skulle sætte sig selv og Luxembourg på EU’s sorte liste over international økonomisk organiseret skatteunddragelse lande og personer.

Goldman Sachs swap lån trick, der skjulte græsk gæld!
Link: http://www.spiegel.de/international/europe/greek-debt-crisis-how-goldman...
Link: http://www.business.dk/oekonomi/saadan-hjalp-goldman-sachs-graekerne-med...

Tidligere medarbejdere i Goldman Sachs med nuværende afgørende indflydelse i EU, nogle er gået på pension, jeg har ikke en helt ny opdateret liste.

Lucas Papademos
Petros Christodoulou
Mario Monti
Otmar Issing
Mario Draghi
António Borges
Carlos Moedas
Peter Sutherland

Lucas Papademos, Greece's former prime minister, ran the Central Bank of Greece at the time of the controversial derivates deals with Goldman Sachs that enabled Greece to hide the size of its debt.

Petros Christodoulou, General Manager of the Public Debt Management Agency of Greece is a former employee of Goldman Sachs.

Mario Monti, Italy's former prime minister and finance minister, who headed the new government that took over after Berlusconi's resignation, is an international adviser to Goldman Sachs.

So is Otmar Issing, former board member of the Bundesbank and the Executive Board of the European Bank.

Mario Draghi, the new head of the European Central Bank, is the former managing director of Goldman Sachs International.

António Borges, Head of the European Department of the International Monetary Fund in 2010-2011 and responsible for most of enterprise privatizations in Portugal since 2011, is the former Vice Chairman of Goldman Sachs International.

Carlos Moedas, a former Goldman Sachs employee, is the current Secretary of State to the Prime Minister of Portugal and Director of ESAME, the agency created to monitor and control the implementation of the structural reforms agreed by the governent of Portugal and the troika composed of the European Commission, the European Central Bank and the International Monetary Fund.

Peter Sutherland, former Attorney General of Ireland is a non-executive director of Goldman Sachs International. These ties between Goldman Sachs and European leaders are an ongoing source of controversy.

Anders Graae, Flemming Berger og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Cosa Nostra:

Prøv nu at forstå den nuværende internationale situation, med de menneskeskabte klimaforandringer i denne kontekst.

Syndebuk politik fra folketinget handler om sandheden er, hvad der er betalt for sandheden er, det er den verden, hvor syndebukken skal forbruge mere.

Det danskerne totalt overser er, at vores egne folkevalgte politikerne på denne løgn allerede i dag, er medvirkende til, at slå hundredetusinder mennesker ihjel hvert eneste år og det er samtidig, denne samme løgnagtige førte politik, er den ‘direkte’ årsag til de nuværende og kommende folkevandringer, omkring 200 millioner ‘NYE’ klima/krigs flygtninge indenfor de kommende få årtier, estimeres det af UN/FN.

Det er hvad Folketingets syndebuk politik handler om, det har aldrig handlet om integration af mennesker der flygter fra nød, for folketinget handler hadet og stigmatisering kun om magten og penge, samt afledning af borgenes opmærksomhed fra dette faktum.

Her er en lille flis af den samlede svindel, der omfatter manglende indregning af global CO2 udledning fra søfart og luftfart, der årligt globalt svare til hele CO2 udledningen for storbritanien og Tyskland.

Danskerne er samlet set i modsætning til, hvad de købte politikere påstår, de mest CO2 udledende i hele verden.

For Exxon Mobile, BP, Shell, Chevron, Total, Maersk og folketing er sandheden, hvad der er betaler for.

Exxon Mobile, BP, Shell, Chevron, Total og Maersk bidrager flittigt til, at man på universiteter herhjemme forsker i at få mere olie og gas op af jorden.

Fra link:
"Videnskab.dk har søgt aktindsigt i universiteternes private bevillinger, hvoraf det fremgår, at danske universiteter har modtaget mindst 275 millioner kroner af olieindustrien fra 2009 til 2014.

Størstedelen af midlerne går til at forske i, hvordan man hiver endnu mere olie og gas på af de eksisterende olie- og gaslommer. En tiårig bevilling på godt en milliard finansierer et Center for Olie og Gas på Danmarks Tekniske Universitet med samme formål.

Udviklingen i olieforskningen kan forekomme mærkelig, når man ved, at klimaforskning viser, at man for at begrænse temperaturstigningen på Jorden til 2 grader må lade allerede kendte olie og gasforekomster blive i jorden.

»Det er fuldstændig absurd at lede efter ny olie, når vi ved, vi ikke må brænde det af af hensyn til klimaet. Det er på alle måder den forkerte vej at gå.«

siger ph.d.-studerende Emil Urhammer, som forsker i bæredygtig omstilling ved Aalborg Universitet i København, til Videnskab.dk."
https://videnskab.dk/kultur-samfund/fuldstaendig-absurd-industrien-betal...

Husk på at:

“Vedvarende energi som biomasse, vind og sol udgør mindre end ‘tre procent’ af det samlede energi forbrug i 2015 og den falder.
Link: http://www.eof.dk/Viden/Statistik/Globalt%20forbrug%20af%20energi/global...

»Ved udgangen af 2017 tegner de globale udledninger af CO2 fra fossile brændsler og industri til at stige med omkring to pct., sammenlignet med året før,« lyder budskabet fra forskerne bag det såkaldte Global Carbon Budget.

Link: https://www.information.dk/udland/2017/11/tre-stabile-aar-slaar-klimafor...

"Ifølge FN vil havstigninger, vandknaphed, ørkendannelser etc. underminere levegrundlaget for millioner af mennesker og skabe omkring 200 millioner nye klimaflygtninge inden 2050. Allerede i dag findes der såkaldte klimaflygtninge fra Alaska til Stillehavsøerne.
Link: http://raeson.dk/2015/100-dage-til-cop21-hvor-er-det-sikkerhedspolitiske...

"Det er afgørende for regeringen, at vi gør alt, hvad vi overhovedet kan for at understøtte, at Danmark fortsat er et førende olie- og gasland."
Klimaminister Lars Christian Lilleholt.

"Der bør ikke være begrænsninger for, hvor meget olie og gas, der må pumpes op af den danske undergrund på trods af den nye klimaaftales målsætning om at holde den globale opvarmning »et godt stykke under to grader«.

Det mener et bredt politisk flertal i Folketinget, som dermed bakker op om Energi, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholt (V)."
Link: https://www.dr.dk/nyheder/penge/minister-danmark-skal-vaere-et-foerende-...