Læsetid: 8 min.

Bekymrede hvide, intellektuelle mænd erklærer demokratiet for dødt. Men de tager fejl

Har demokratiet det virkelig så slemt? Populismeforsker Cas Mudde kritiserer den lange række af nye bøger, der advarer om de liberale demokratiers endeligt som reaktion på Trump. Bøgerne er alarmistiske, skyder over målet og overser, at retsstaten og de liberale værdier har været udfordret, lige siden de liberale selv havde magten, lyder det fra Mudde
Valget af Trump og hans måde at være præsident på har fået en række hvide, intellektuelle til at skrive bøger om med alarmerende budskaber om det liberale demokratis endeligt. Men det er er skudt langt over målet, lyder det fra politolog Cas Mudde

Valget af Trump og hans måde at være præsident på har fået en række hvide, intellektuelle til at skrive bøger om med alarmerende budskaber om det liberale demokratis endeligt. Men det er er skudt langt over målet, lyder det fra politolog Cas Mudde

Doug Mills

5. februar 2018

På sit kontor på et amerikansk sydstatsuniversitet i Georgia sidder den hollandske politolog Cas Mudde og må gnide sine messingindbefattede sygekassebriller en ekstra gang. Godt nok finder populismeforskeren det bekymrende, at genstanden for hans forskning ikke længere kan karakteriseres som et randfænomen, men er blevet politisk mainstream.

Alligevel er han lettere pikeret over, at en lange række privilegerede intellektuelle, hvide mænd i en mere og mere velvoksen »anti-Trump-industri« udsender en strøm af bøger med titler som How Democracies Die, On Tyranny og The Retreat of Western Liberalism, hvor de forudser det liberale demokratis undergang.

For der er markante svagheder i analysen af den såkaldte postliberalisme, mener Cas Mudde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Maria Francisca Torrezão
 • Ejvind Larsen
 • Mikael Velschow-Rasmussen
 • Jens Thaarup Nyberg
 • Niels Duus Nielsen
 • Peter Knap
 • Marianne Bjerg
 • Eva Schwanenflügel
 • Maiken Guttorm
 • Hans Aagaard
 • Tommy Clausen
 • Michael Hullevad
 • Torsten Jacobsen
 • Bjørn Pedersen
Maria Francisca Torrezão, Ejvind Larsen, Mikael Velschow-Rasmussen, Jens Thaarup Nyberg, Niels Duus Nielsen, Peter Knap, Marianne Bjerg, Eva Schwanenflügel, Maiken Guttorm, Hans Aagaard, Tommy Clausen, Michael Hullevad, Torsten Jacobsen og Bjørn Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian Lucas

Jeg er ikke liberalist men jeg synes han misforstår hvad der sker. Ja, den neoliberale politik river samfundet midt over og erstatter empiri og videnskab med såkaldt "økonomisme", men der er jo en organiseret kraft bag.

Det er for naivt. Follow the fucking money, Cas.

Eva Schwanenflügel

Det er da rigtigt nok, at 'elitens folk' simpelthen fralægger sig ansvaret for højrepopulismens fremmarch, ligesom de blev bekræftet i at det vi kalder demokrati - der snarere er plutokrati - sejrede ad helvede til da muren faldt.. De synes bare at have fået endnu mere vind i sejlene, og socialdemokrater i det meste af Europa, undtagen i England, har mistet alle visioner. Herhjemme er de blevet DF light, men har ingen svar på hvordan folk skal få et bedre liv, eller hvordan fattiggørelsen af de svageste skal standses.
Vi mangler i den grad håb for fremtiden, hvor drømmen om det gode liv igen kommer på dagsordenen.

Hanne Ribens, Ejvind Larsen, Jacob Jensen, Lillian Larsen, Mogens Holme, Torben K L Jensen, Carsten Wienholtz, Karsten Lundsby, John Andersen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Det var en ordentlig omgang. Næsten hver eneste sætning er spændende og giver stof til eftertanke Personlig er jeg lidt træt af den evige fokuserer på den hvid gamle mand i en verden, hvor folk af alle nationaliteter rejser sig og kommer med spændende tænkere.
Occupys ene procent var nok verdens mest effektive slogan, der virkelig satte lys på verdens ulighed. Den fælles indsats af de 99 procent, der var lagt op til i bevægelsen udeblev dog og druknede i et hundeslagsmål.
Trump er ikke bare personen Trump, men et skrækindjagende eksempel på hvor hurtigt et lands ledelse kan korumperes.
Men det er kun lige nu og her tanker. Der er masser af stof i den artikel til både genlæsning og eftertænksomhed. Tak Mette-Line.

Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Den her overskrift er sgu da et nyt lavpunkt i Informations pseudosamfundskritiske morgenluftskampagne a la demokratisk mindfulness. "Bekymrede hvide intellektuelle mænd ... tager fejl", siger den (åbenbart mindre bekymrede, men dog bekymrede) intellektuelle hvide mand og straks griber journalist og redaktør opportunistisk chancen, for er der ikke også noget helt generelt skummelt ved de der 'hvide intellektuelle mænd'?

Mogens Holme, Mogens Nielsen, Jens Christensen, Liv Pedersen og Gert Hansen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Jamen, jamen, Lasse Glavind... - hvis nu bekymrede hvide intellektuelle mænd rent faktisk tager fejl, må man så ikke skrive om det i avisen? Hvis de er sikre på, at de ikke tager fejl, kan de jo skrive et modindlæg, det er sådan demokratisk debat fungerer.

Faktisk bestyrker du med din pseudokritik, at demokratiet er dødt, idet du blot insinuerer noget ved at bruge udtryk som "pseudo" og "varm luft", helt uden at komme ind på substansen i samfundskritikken.

Artiklen er båret af et argument, så hvis du vil tages alvorligt i en demokratisk debat må du som minimum producere et modargument. Dette er Danmark, ikke USA!

Eva Schwanenflügel, Vivi Rindom og Mikael Velschow-Rasmussen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men hele artiklen kan koges ned til: det var mere end ærgerligt, at Bernie Sanders ikke vandt, det var en dum udsættelse af en nødvendig samfundsforandring.

Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Torben K L Jensen, Henrik Leffers og Christian de Coninck Lucas anbefalede denne kommentar

Det er mig en gåde, at i vores tid hvor mange angiver at ihærdigt bekæmpe stereotyper og “labels” på folk, at der alligevel udspydes rets så negative “labels” fra selvsamme “progressive” folk, hvoraf disse labels ikke er baseret på en persons karakter men uforanderlige/medfødte ting.
Det virker lettere dobbeltmoralsk, ikk?

Og okay, men lad os nu endelig sige, at dette virkeligt er et samfundsproblem, at hvide intellektuelle mænd omtaler sig således, som nævnt i artiklen. At vi gerne vil forandre dette synspunkt.
Hvornår har man nogensinde kunne reelt overbevise/overvinde en modstander ved at frontalt angribe ham som person? (Alt gå efter modstanderen og ikke bolden)
Det er okay at være en idealist, at man gerne vil have, at A bliver til B, men man er nødt til at være pragmatisk og se på, HVORDAN man opnår det. Det gør man i hvert fald ikke ved sådan nogle “taktikker” som dette. Tryk avler modtryk, og desuden denne attitude overfor andre mennesker gør, at man bare skaber sig endnu flere modstandere ud af de folk, som ellers var ligeglade eller tvivlere på pågældende emne.

Og lever vi virkeligt i et demokrati, hvis vi prøver at få kritikere af demokratiet til at holde mund?

Venlig hilsen fra
en hvid cis kvinde.

Niels, findes der efter din mening en objektiv kategori inden for samfundsvidenskaben, der hedder 'bekymrede hvide intellektuelle mænd'? Og er det en ønskelig forsidebaskerterm i en avis som Information? Hvad så med andre generaliserende nedladenheder om postulerede grupper med fælles skumle interesser? Er det her ikke netop et polemisk udsagn, som i sig selv er en del af en populistisk diskurs? Og hvad angår 'modargumenter', som du efterlyser, så er jeg jo nu - kan jeg forstå - som hvid 'intellektuel' mand per definition reelt mere bekymret for min egen status end for demokratiet, så jeg er ligesom på forhånd dømt ude som seriøs deltager i debatten.

Michael Friis, Niels Duus Nielsen, Mogens Holme og Morten Clausen anbefalede denne kommentar
Christian de Coninck Lucas

@Steffen Gliese.

Fuldstændig og demografien viser helt klart hvilken retning (de fleste) unge går. Mod Bernie Sanders og væk fra Demokraternes "Corporate Wing".

Mogens Nielsen

Er det ikke ligemeget at mændene er hvide? Eller er det bare for at diskreditere dem på baggrund af deres hudfarve. Det at være en hvid man er jo så uacceptable på venstrefløjen efterhånden. Nutidens prügelknappe i vesten. Trump får ret i alt han siger når Information bruger race negativt i overskrifter.

Niels Duus Nielsen

Lasse Glavind, man er aldrig inhabil i en debat. Det er tilladt at argumentere for egne rettigheder, ligesom det er tilladt at argumentere uden at have fakta på plads. At du er en hvid intellektuel mand dømmer dig på ingen måde ude, der er ytringsfrihed for alle.

Eva Schwanenflügel og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

" ... findes der efter din mening en objektiv kategori inden for samfundsvidenskaben, der hedder ’bekymrede hvide intellektuelle mænd’? "
Muligvis ikke, men der findes bekymrede hvide intellektuelle mænd i samfundsvidenskaberne, skal man tro artiklen.

Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Jeg er fuldstændig enig med Cas. Men selvfølgelig er det altid en god idé at følge pengene, det er der ikke noget nyt i.

christen thomsen

Underligt gab mellem overskrift og undertekst. Det manden siger, er, og det har vi hørt før, at hvis man er bange for at Trump skal gøre en ende på det amerikanske demokrati, så skulle man have begyndt at bekymre sig længe inden Trump. Altså: amerikanerne kan ikke deres egen historie. For læsere af Chomsky - vi er nogle få stykker - er der intet nyt her.