Læsetid: 6 min.

Iransk professor: Der tegner sig konturerne af en Trump-doktrin i Mellemøsten, og den er ikke god for freden

Det er ikke så meget fraværet af amerikanske soldater som fraværet af amerikanske diplomater, der har skabt et magttomrum i Mellemøsten og medvirket til at forværre konflikterne i Syrien og Yemen, mener den iransk-amerikanske professor Mehran Kamrava. Trumps udenrigspolitik ser ud til at fastholde regionen i konflikt
Krigen i Yemen går snart ind i sit fjerde år. Og netop krigen i Yemen kan, ifølge Mehran Kamrava, karakteriseres en stedfortræderkonflikt, som stormagter bruger i et strategisk spil for at fremme deres egne interesser.

Krigen i Yemen går snart ind i sit fjerde år. Og netop krigen i Yemen kan, ifølge Mehran Kamrava, karakteriseres en stedfortræderkonflikt, som stormagter bruger i et strategisk spil for at fremme deres egne interesser.

Sebastian Widmann/Anadolu Agency/Getty Images

14. februar 2018

USA’s præsident Trump er blevet beskyldt for at være uforudsigelig og retningsløs i sin udenrigspolitik. Men når det kommer til Mellemøsten, tegner der sig faktisk konturerne af en ny Trump-doktrin, siger den iransk-amerikanske professor Mehran Kamrava, der er leder af Center for Internationale og Regionale Studier på Georgetown University i Qatar.

Ligesom præsident Nixons doktrin bygger Trumps på en binær opfattelse af Mellemøsten, hvor der bliver lagt vægt på USA’s forhold til Iran og Saudi-Arabien, og hvor USA forsøger at sikre fred og stabilitet ved selv at holde sig på afstand og støtte regionens vigtigste stormagter. Den store forskel er, at Iran under Nixon var en allieret. Under Trump er det hovedfjenden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Troels Ken Pedersen
  • Eva Schwanenflügel
Troels Ken Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu