Læsetid: 8 min.

Bevægelsen, der ville stikke systemet ’skråt op’, står til at blive Italiens største

Femstjernebevægelsen kom til verden for at nedbryde det politiske system, og efter knap et årti har partiet været med til at vende op og ned på magtforholdene i eurozonens tredjestørste økonomi. Men i dag er partiet selv blevet en integreret del af systemet – tilsyneladende til grundlæggeren Beppe Grillos fortrydelse
Femstjernebevægelsens spidskandidat Luigi di Maio (t.h.) og bevægelsens stifter, den tidligere komiker Beppe Grillo (t.v.) på et vælgermøde i Napoli. Di Maio repræsenterer på mange måder den typiske femstjernepolitiker. Han er ung og politisk uprøvet. Til gengæld er han mere pragmatisk og moderat EU-kritisk end Grillo, der selv fravalgte rollen som spidskandidat på grund af en tidligere straf for uagtsomt manddrab.

Femstjernebevægelsens spidskandidat Luigi di Maio (t.h.) og bevægelsens stifter, den tidligere komiker Beppe Grillo (t.v.) på et vælgermøde i Napoli. Di Maio repræsenterer på mange måder den typiske femstjernepolitiker. Han er ung og politisk uprøvet. Til gengæld er han mere pragmatisk og moderat EU-kritisk end Grillo, der selv fravalgte rollen som spidskandidat på grund af en tidligere straf for uagtsomt manddrab.

Alessandra Tarantino

17. februar 2018

Alessandro Carnevale kommer fra en landsby i det sydlige Italien, Rinero in Vulture, der er historisk kendt for at producere vin, olivenolie, tomater og andre italienske delikatesser. Men i 1990’erne kom den tungere industri til landsbyen, og forureningen tog til. I dag har det gjort flere af byens 13.000 indbyggere syge og ødelagt deres afgrøder, fortæller 27-årige Carnevale.

»Femstjernebevægelsen er det første parti, der taler vores sag. De har taget den almindelige italieners bekymring over udviklingen op i parlamentet. Tidligere blev vi overset af landets politikere,« siger han.

Af samme grund har Carnevale, der er universitetsstuderende, tænkt sig at stemme på partiet ved det kommende parlamentsvalg 4.marts. Han er lang fra den eneste. Femstjernebevægelsen står til at blive parlamentets største parti med omkring 30 procent af stemmerne.  

Femstjernebevægelsen er blot et af to populistiske partier, der sammen med to andre populistiske partiledere har vendt op og ned på eurozonens tredjestørste økonomi.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

»Deres politiske manifest er 90 procent tom snak, og organisationen er ekstremt topstyret. Selv om de har haft digitale afstemninger om, hvad partiprogrammet skal indeholde, så er det langtfra altid, at der er blevet lyttet til medlemmerne. I sidste ende har de politiske ledere det sidste ord. Der er flere eksempler på, at Grillo har afvist en afstemning for ikke at være legitim, fordi han var uenig med resultatet,« siger han.
- Opsummerer min holdning til populistiske "bevægelser" som Alternativitet - en masse tom snak :)

"Det er første gang, at en politisk kraft præsenterer sig for nationale valg med løsninger, som den vælger sammen med borgerne. Den 5-stjernede bevægelse kan gøre det af to grunde: For det første fordi det opfylder de almindelige menneskers behov og ikke de store grupper, der finansierer valgkampagner; og for det andet fordi de tænker langsigt og ikke på den begrænsede horisont af en valgkampagne, ligesom den gamle politik".
Programmet, der kan konsulteres online, er bygget på konkrete temaer og på forslag til bæredygtige reformer, der kan implementeres. Ideologi er en ting, mens at holde på fakta og kæmper for at ændre et økonomisk system, der ikke virker, er en anden ting. Stramningspolitikken i Italien har kun produceret mere ledighed, social ulighed og fattigdom.