Nyhed
Læsetid: 2 min.

CDU siger ja til SPD trods »mange bitre piller«

Efter en usædvanligt livlig debat på mandagens partimøde i Berlin stemte et overvældende flertal af CDU’s delegerede for at gå i regering med socialdemokratiske SPD. Annegret Kramp-Karrenbauer blev valgt som ny generalsekretær med 98,87 procent af stemmerne og høstede ligesom Merkels foryngede ministerhold bragende bifald
Hele 98,87 procent af de delegerede ved CDU’s partimøde mandag stemte for Annegret Kramp-Karrenbauer (t.h.) som ny generalsekretær – en post, som i tysk presse spås som et muligt springbræt til posten som partiets kanslerkandidat.

Hele 98,87 procent af de delegerede ved CDU’s partimøde mandag stemte for Annegret Kramp-Karrenbauer (t.h.) som ny generalsekretær – en post, som i tysk presse spås som et muligt springbræt til posten som partiets kanslerkandidat.

Stefanie Loos

Udland
26. februar 2018

CDU’s partidage byder sjældent på festfyrværkerier af debatter. Med knap tusind delegerede blev mandagens partimøde i Berlin mandag en undtagelse.

I sin indledende tale gik partiformand Angela Merkel offensivt ind på kritikken af hendes politiske linje fra partiets højrefløj, men hun præsenterede ingen grundlæggende nye politiske retningslinjer. Til gengæld præsenterede hun under stærkt bifald sit nye CDU-ministerhold, som efter flere ugers internt pres er endt med at omfatte tre nye ansigter: Den 46-årige og forholdsvist ukendte Anja Karliczek, der bliver uddannelsesminister, den 45-årige og lejlighedsvise Merkel-kritiker Julia Klöckner, der bliver landbrugsminister, og den 37-årige og åbne Merkel-kritiker Jens Spahn, der bliver sundhedsminister.

Med henvisning til CDU’s ansvar for at skabe en stabil og handlekraftig regering argumenterede Merkel stærkt for at stemme for den regeringskontrakt, som CDU-ledelsen har forhandlet igennem med søsterpartiet CSU og socialdemokratiske SPD – også selv om den internt er blevet mødt med kritik for at være for socialdemokratisk.

Afstemningen blev over en time forsinket, fordi mere end 50 delegerede ville give deres besyv med i debatten. Efter indlæg fra en række partispidser blev tonen mere og mere kritisk, jo længere nede i hierarkiet talerne rangerede.

Den delegerede Eugen Abler fra Baden-Württemberg kritiserede eksempelvis Angela Merkel for at have set stort på partiets konservative rødder ved at åbne for »ægteskabet for alle«, være blind for islams undertrykkelse og »forråde de kristelige grundværdier«.

Andre talere kritiserede i entydige vendinger, at koalitionskontrakten »ikke giver svar på de udfordringer, som Alternative für Deutschland har givet svar på«, og at den i forhold til EU truer med at åbne for en overførselsunion, der »vil ødelægge det europæiske projekt«.

27/975 mod koalitionen

De fleste indslag betonede dog, at CDU bør stemme ja til koalitionskontrakten og regeringsdeltagelsen »af pligtfølelse over for ansvaret«. I den svære situation må man »være villig til at sluge mange bitre piller – også socialdemokratiske«, som en delegeret udtrykte det.

I sidste ende blev det tydeligt, at det var mange af de skingreste stemmer, der var kommet til orde på talerstolen. Ud af 975 stemmeberettigede stemte blot 27 mod koalitionskontrakten.

Allerede i sin indledende tale havde Merkel henvist til, at ministerpræsident Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) fra Saarland midt i den store hype om Martin Schulz havde indledt CDU’s stribe af valgsejre på delstatsplan i 2017.

I sin egen tale betonede AKK, der kandiderede til posten som CDU-generalsekretær, at CDU ikke bare er et konservativt parti, men at det også skal pleje sine kristne og liberale rødder. Under voldsomt bifald betonede hun, at CDU modsat AfD skal møde alle mennesker med et åbent blik og fortsat være et »værdibaseret og stærkt folkeparti«.

Hele 98,87 procent af de delegerede endte med at stemme for AKK som ny generalsekretær – en post, som i tysk presse ses som et muligt springbræt til posten som partiets kanslerkandidat.

Søndag kommer resultatet af afstemningen i SPD om, hvorvidt partiets godt 460.000 medlemmer ønsker, at det indgår i endnu en stor regeringskoalition. Det er den sidste mulige hindring på vejen mod endnu et regeringssamarbejde mellem CDU/CSU og SPD.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

Det muliges kunst i DE er nu omsider næsten etableret, hvis ikke SPD s vælgere stemmer nej til koalitionsgrundlaget. Med forholdene i Europa i næste uge lurer et italiensk valg med " et farverigt resultat ", så foretrækker jeg en GROKO koalition i Tyskland. Der er ikke råd til flere nationalistiske og samarbejdsnedbrydende projekter i Europa. Velkommen til Angela Merkel og en ny GROKO koalition.

Torben K L Jensen

Hvis SPD går med i en ny koalition må de regne med at lide den franske død.

Kim Folke Knudsen

Kære Torben K L Jensen
Du har ret med din dystre forudsigelse for SPD, Den franske og nederlandske død lurer lige under overfladen. Men alternativet et Forbundsdags valg, hvor et vist parti får endnu mere vind i sejlene: Alternative Für Deutschland. Et valg mellem Pest eller Kolera ?. Et nationalistisk sindet Tyskland, som får DF nøkker skaber ikke tryghed i Europa. Der står for meget på spil i den sag, så hellere en klinket GROKO koalition. Fornuften kan jo sejre til sidst.

Torben K L Jensen

Kære Kim Folke Knudsen.
Hvem er populære i Tyskland for tiden? Det juso´ene og ligesom i England var det ungdommen der med 70 % bakkede op om Jeremy Corbyn og Labour i det sidste valg hvor de fik en opbakning der ikke var set i 60 år - faktisk bedre end Tony Blair og New Labour - SPD´s voldsomme deroute ligner i mange henseender Labours. I mine øjne vil SPD få en opblomstring hvis de sige nej og ja til gennemgribende forandringer af deres parti.