Nyhed
Læsetid: 3 min.

Demokrater advarer efter notat: Det kan udløse forfatningskrise

Demokrater trækker en streg i sandet over for Republikanerne efter omstridt notat, mens flere republikanere forsøger at nedtone konfrontationen mellem præsident Donald Trump og den amerikanske efterretningstjeneste, FBI
Udland
5. februar 2018

Republikanerne mener, at et notat, de offentliggjorde fredag, beviser, at FBI er fjendtligt indstillet over for præsident Donald Trump. Notatet påstår, at FBI misbrugte dets overvågningsbeføjelser under en efterforskning af en mulig forbindelse til Rusland i Trumps kampagnestab.

Demokrater i Kongressen mener omvendt, at Republikanerne forsøger at stikke en kæp i hjulet på undersøgelsen af en mulig forbindelse mellem Trumps valgkampagne og Rusland. Og offentliggørelsen bliver set som det største opgør mellem præsidenten og hans vicejustitsminister, Rod Rosenstein, og hans egen udpegede FBI-chef, Christopher Wray, siden Trump fyrede den forrige FBI-chef, James Comey.

Den andenhøjest rangerende demokrat i Senatet, Dick Durbin, siger ifølge CNN, at Republikanerne kan igangsætte en »forfatningsmæssig krise«, hvis de bruger det såkaldte ’Nunes-notat’ til at afslutte den russiske undersøgelse.

»At sige at dette sætter en stopper for undersøgelsen. At dette er alt, hvad Donald Trump har brug for for at fyre vicejustitsminister Rod Rosenstein eller den særlige anklager Robert Mueller – det kan føre til en forfatningkrise,« sagde Dick Durbin til CNN søndag.

Det fire sider lange notat fra udvalgsformand Devin Nunes hævder, at FBI under valgkampen forrige år på fejlagtigt grundlag fik lov til at aflytte og overvåge en af Trumps tidligere rådgivere.

Det drejer sig om Carter Page, der fra flere sider er kritiseret for at have tætte bånd til Rusland.

Det fejlagtige grundlag skulle være den rapport, som den britiske efterretningsagent Christopher Steele udarbejdede om Trumps forbindelser til Rusland, og som delvist blev betalt af Hillary Clintons kampagne og Det Demokratiske Partis landsudvalg.

Hænger ikke sammen

Men, som flere har påpeget, hænger det rigtig ikke sammen. Dels blev undersøgelsen indledt inden Steele-rapporten dukkede op. Dels er ansøgningen om aflytning fornyet og underskrevet adskillige gange af folk, som Trump selv har udpeget.

Trey Gowdy, republikaner fra South Carolina, mener ikke, at memoet får »indflydelse på Rusland-undersøgelsen«. Også uden Steele-rapporten ville der være en Rusland efterforskning, sagde Gowdy i et interview med CBS søndag. Gowdy havde dagen forinden offentliggjort, at han ikke søger genvalg.

Andre politikere har ligeledes tilkendegivet hen over weekenden, at notatet ikke »forsvarer« eller »renser« præsidenten, sådan som Trump ellers selv har hævdet. Republikaneren Brad Wenstrup fra Ohio, der ligesom Gowdy er medlem af efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, støttede også offentliggørelsen af notatet. Men han er enig i Gowdys udlægning. Ligesom Will Hurd, republikaner fra Texas, der også er medlem af udvalget, forsøgte at nedtone påstandene fra sine kolleger om notatets »eksplosive« karakter.

Notatet har ført til flere spekulationer om Muellers fremtid. Men Trey Gowdy bekræftede sin støtte til den tidligere FBI-direktør Robert Muellers ledelse af undersøgelsen »100 procent«, og understregede, at han ikke ville stille sig til dommer over den, selv om han ikke »havde set nogen beviser«.

Overblik: Balladen om notatet

 • Efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus er i gang med at undersøge, om den daværende præsidentkandidat Donald Trump havde forbindelser til Rusland, der ifølge amerikanske efterretningstjenester forsøgte at få Trump valgt.
 • I den forbindelse har udvalget holdt en række afhøringer. Efter nogle af afhøringerne har udvalgets formand, republikaneren Devin Nunes, sammen med nogle partifæller i udvalget udfærdiget et notat.
 • Notatet omhandler FBI’s overvågning af Carter Page, et tidligere medlem af Donald Trumps kampagnehold.
 • Overvågningen blev godkendt ved en domstol, der er kendt som Fisa. Fisa-kendelser er ikke offentligt tilgængelige.
 • Ifølge Nunes’ notat har den tidligere vicechef i FBI Andrew McCabe under vidneforklaringer fortalt, at FBI ikke ville have søgt om en overvågning af Carter Page, hvis ikke det havde været for en rapport kendt som Steele-rapporten.
 • Steele-rapporten er forfattet af en tidligere britisk agent ved navn Christopher Steele.
 • Rapporten er udarbejdet som led i research af Det Demokratiske Parti om deres daværende modkandidat i kampen om præsidentembedet. Ifølge Nunes’ notat var FBI klar over dette.
 • I Steele-rapporten rejses en række anklager om samarbejde mellem Donald Trumps kampagne og Rusland. Carter Page er en central person i de anklager.
 • FBI’s ansøgning om en overvågning blev flere gange forlænget. Forskellige højtplacerede personer i det amerikanske justitsministerium har underskrevet ansøgningerne.
 • En af de personer hedder Rod Rosenstein. Han er i dag vicejustitsminister.
 • Justitsminister Jeff Sessions har erklæret sig inhabil i efterforskningen af russiske forbindelser til Trumps valgkampagne. Derfor er Rosenstein øverst ansvarlig for den tidligere FBI-chef Robert Muellers særlige efterforskning af den sag.
 • Ifølge Trump-tilhængere ses indholdet i Nunes’ notat som bevis på, at FBI og det amerikanske justitsministerium har arbejdet i Demokraternes interesse imod Donald Trump.

Kilder: Udarbejdet af Ritzau med Nunes-notatet, Washington Post og Business Insider som kilder

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Trump opfører sig som om han stadig er hovedpersonen i "The Apprentice", reality-showet hvor hans berømte replik var: "You're FIRED !!!"

Niels Duus Nielsen

Hvad forhindrer demokraterne i at skrive et notat, der hævder det modsatte af Nunes' notat? Så er det påstand mod påstand, og mudderkastningen kan gå videre?

https://www.youtube.com/watch?v=y_haCV5i4Z0

Eva Schwanenflügel

Niels, demokraterne har skam skrevet et mod-notat. De har bare ikke fået lov til at offentliggøre det af Trump.