Nyhed
Læsetid: 3 min.

»Dieselbilens dødskys« lægger pres på den tyske regering

Tysklands øverste forvaltningsdomstol har i en hård dom banet vejen for, at smogbelastede tyske byer kan indføre køreforbud mod dieselbiler. Dommen er en ørefigen til den skandaleramte bilindustri og især den tyske forbundsregering, der i årevis har undgået en konfrontation med den tyske bilindustri, mener kommentatorer
Den øverste tyske forvaltningsdomstol i Leipzig stadfæstede tirsdag  i en stærkt omdiskuteret retssag, at tyske byer og kommuner gerne må indføre forbud mod dieselbiler i kampen for at overholde EU-grænseværdierne for kvælstofoxider.

Den øverste tyske forvaltningsdomstol i Leipzig stadfæstede tirsdag  i en stærkt omdiskuteret retssag, at tyske byer og kommuner gerne må indføre forbud mod dieselbiler i kampen for at overholde EU-grænseværdierne for kvælstofoxider.

Ritzau Scanpix

Udland
28. februar 2018

Tirsdag kunne millioner af tyske byboere ånde lettede op, mens millioner af dieselbilejere frustrerede fulgte domsafsigelsen i den øverste tyske forvaltningsdomstol i Leipzig. Her blev det i en stærkt omdiskuteret retssag nemlig stadfæstet, at tyske byer og kommuner gerne må indføre forbud mod dieselbiler i kampen for at overholde EU-grænseværdierne for kvælstofoxider (NOx).

Ifølge klagerne fra miljøorganisationen Deutsche Umwelthilfe (DUH) er kvælstofoxider skyld i over 12.000 dødsfald om året alene i Tyskland, hvor EU-grænseværdierne for NOx regelmæssigt overskrides i op mod 70 byer. Ca. tre fjerdedele af denne forurening kommer i de ramte storbyer fra dieselbiler.

Politisk ørefigen

I retssagen handlede det konkret om byerne Stuttgart og Düsseldorf, men dommen ses som en præcedensdom, ikke mindst for de øvrige byer, som DUH på vegne af borgere har lagt sag an mod på grund af for stærk luftforurening.

Om det i praksis kommer til køreforbud for dieselbiler, afgøres af de enkelte byer, men det kan vare flere måneder at gennemføre konkrete forbud. Desuden formanede dommerne i Leipzig, at køreforbuddene skal formuleres og omsættes »forholdsmæssigt«, og at der er mulighed for at lave undtagelser for f.eks. håndværkere. De betonede ligeledes, at dieselbilejere ikke har krav på økonomisk kompensation for de værditab, som deres biler formentlig vil opleve som følge af forbuddene.

Avisen Die Welt skriver i en kommentar til dommen, at den tyske forbundsregering nu er under massivt pres, fordi det for ejerne af dieselbilerne er »det værst tænkelige udfald af dommen«:

»Med køreforbuddet har Forvaltningsdomstolen sendt problemet tilbage på regeringens banehalvdel – med rette. Grænseværdierne har eksisteret siden 2010 og er dermed ikke blevet overholdt i otte år. Fra politisk side er der ikke blevet reageret, men nu er det tydeligt, at der må indføres ensartede regler.«

Lederen af den klagende miljøorganisation DUH, Jürgen Resch, kalder »dommen mod forpestningen af vores byer« for »en kæmpe ørefigen til politikken i den store regeringskoalition, som entydigt har stået på bilindustriens side.«

Han betoner, at DUH ikke kæmper mod dieselbiler i sig selv, men for renere luft. Mens dieselbiler under den såkaldte euronorm4 og ældre modeller straks kan pålægges forbud, vil DUH kæmpe for at få den skandaleramte bilindustri til at opgradere euronorm5 og euronorm6-dieselbiler med filterteknik, så de ikke kun overholder grænseværdierne i laboratoriet, men også når de kører på vejene.

»Efter denne dom vil det være muligt at tvinge bilindustrien til at bruge en del af deres gevinst på at opgradere disse biler, så vi relativt hurtigt kan få renere luft,« mener Jürgen Resch fra DUH.

Bedragerisk bilindustri

Flere byer og kommuner frygter, at byerne i kampen mod luftforurening og sagsanlæg vil komme til at indføre et kludetæppe af løsninger, som kan føre til, at dieselkunder ikke ved, hvor de må køre hvornår. Desuden frygter de især for detailhandlen. Det liberale parti FDP kalder af samme grund dommen for »en ideologisk ekspropriering af dieselbilejere.«

I regeringskontrakten mellem CDU/CSU og SPD er der ikke nedfældet overordnede løsninger på problemet. Men ifølge Jürgen Resch fra DUH er det nu åbenlyst, at der bør indføres statslige standarder.

»Forbundsregeringen må nu hurtigst muligt skabe en ensartet regulering med et blåt miljømærke (for NOx-udledning, red.), og regeringen må få den bedrageriske bilindustri til at sørge for, at de ni millioner dieselbiler under euronorm 5 og 6 opgraderes, så de kan overholde udstødningsnormerne på vejene,« sagde han til tyske medier efter dommen.

»Hvis regeringen ikke forstår det nu, så er jeg også ganske rådvild.«

Fra den danske miljøorganisation Det Økologiske Råd kaldes dommen i Leipzig for »dieselbilens dødskys« og »en historisk sejr i kampen mod luftforurening«.

Det ser mange dieselbilejere anderledes på. På sociale netværk som Twitter kaldes Jürgen Resch fra DUH for en »kriminel hykler«, mens andre beder DUH om at betale for deres nye bil efter forbuddet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Michael Frommelt

Gud ved om grænseværdierne bliver overskredet i København? Så kunne man passende gøre det samme her.

Carsten Munk, Janus Agerbo, Eva Bertram og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Nu må teknisk snilde og opfindsomhed sættes i værk i den tyske bilindustri. Må vi se El biler, må vi se el standere i byerne, må vi se kollektiv trafik på el. må vi se udskiftning af dieselfiltre på biler. Væk med den usynlige partikel forurening, som slår beboerne ihjel i storbyerne og som skaber astma og luftvejsygdomme for børn, der bor op ad storbyens travle gader. I det forrige årnundrede gjorde vi kvit med kulkældre og kulfyr. Nu må turen komme til den individuelle biltrafik gamle dieselbiler.

"Gud ved om grænseværdierne bliver overskredet i København? Så kunne man passende gøre det samme her."

Det bliver interessant med en by uden busser og varetransport

Søren Kristensen

Håber der kommer lidt mere styr på luftforureningen i København, når meget af den tunge trafik kommer ned i en havnetunnel. Det gør heller ikke noget hvis vi får de store dieselbiler med ærinder i byen, ud af gadebilledet til fordel for mindre måske eldrevne.

Jørgen Wind-Willassen

Pest eller kolera?
Husk at dieselbilerne udleder ca. 30% MINDRE CO-2 end en tilsvarende benzindrevet bil.
Det må da være en fordel i disse klimaændringstider.
Endvidere udleder dieselbiler ofte MINDRE CO-2 end Elbiler.
En overraskelse for de fleste.
Det skyldes den nuværende elforsyning, som jo hovedsagelig er baseret på fossile brændsler.
Så det gode råd er-køb en mindre dieselbil- med den nyeste teknologi.
En sådan bil har meget lidt partikelforurening og langt det mindste CO-2 udslip.
Især hvis man sammenligner med den 2500kg tunge Tesla, som er det glade vanvid -italesat som miljøvenligt.
Selvfølgelig er cykler og tog CO-2 mæssigt langt at foretrække i byerne, men det er en helt anden snak.

Daniel Schledermann

Der er ikke noget skisma her. Elbiler er bedre på alle fronter.

"Endvidere udleder dieselbiler ofte MINDRE CO-2 end Elbiler.
En overraskelse for de fleste.
Det skyldes den nuværende elforsyning, som jo hovedsagelig er baseret på fossile brændsler."

Det er en overraskelse fordi det simpelthen ikke er rigtigt. Strømmen i Danmark kommer primært fra vedvarende energi. Den største enkeltkilde er vindmøller med 35%. Se den samlede forklaring her:

https://energinet.dk/El/Miljoedeklarationer/Hvor-kommer-stroemmen-fra

Den gennemsnitlige udledning for en kWh var i 2016 på 246g. På en elbil er der typisk omkring 10% ladetab. Nogle eksempler på elbiler:

- Tesla Model S, 200 Wh/km -> 246 * 0,2 * 1,1 = 54 gCO2/km.
- Hyundai IONIQ, 125 Wh/km -> 246 * 0,125 * 1,1 = 32 gCO2/km.

Dette er på gennemsnitsstrøm. Bruger man økonomiske virkemidler til forskyde opladningen til særligt gunstige tidspunkter med meget vindmøllerstrøm bliver udslippet per kørte kilometer selvsagt mindre.

Hvordan sammenligner det så for dieselbiler. Der bliver udledt 2,66 kg CO2 for hver liter afbrændt diesel. Dertil kommer der omkring 10% ekstra udledning i forbindelse med raffinering og transport af brændstoffet. En dieselbil der kører 30 km/l giver derfor:

2660 / 30 * 1,1 = 98 gCO2/km.

Dvs. selv de største elbiler har den halve udledning af de mindste og mest økonomiske dieselbiler.

Lars Bo Jensen

Vi har heldigvis gjort noget ved problemet i København. Vi har flyttet målestationerne længere væk fra vejen.
https://ing.dk/artikel/miljoestyrelsen-vil-flytte-maalestation-saenke-no...

Bjarne Bisgaard Jensen, Karin Hansen, Flemming Berger, Torben K L Jensen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Michael Frommelt

"Det bliver interessant med en by uden busser og varetransport"

De kommer da til at køre på el Nils Bøjden