Læsetid: 2 min.

Digitale oliepenge skal redde Venezuelas økonomi

Venezuela har lanceret en kryptovaluta baseret på landets olieforekomster. Valutaen skal omgå USA’s økonomiske sanktioner mod landet
24. februar 2018

Som det første land i verden har Venezuela lanceret en statskontrolleret digital valuta – en såkaldt kryptovaluta – kaldet petro.

Præsentationen skete på et pressemøde tirsdag, hvor præsident Nicolás Maduro proklamerede, at »store problemer kræver store løsninger«.

Og problemer har der været nok af, siden Maduro overtog regeringsmagten efter afdøde Hugo Chávez i 2013. Finansiel deroute og en stigende utilfredshed blandt befolkningen har fået præsidenten til at stramme sit greb om magten.

Nye love har indskrænket landets demokrati, og den politiske undertrykkelse har medført omfattende økonomiske sanktioner fra blandt andet ærkefjenderne USA og EU. Sanktionerne og den i årevis faldende oliepris har efterladt det sydamerikanske land på fallittens rand.

Landets indbyggere oplever for øjeblikket en akut mangel på fødevarer og medicin. Ligesom en devaluering af den venezuelanske møntfod, bolivar, på 57 procent sidste år medførte hyperinflation, så landets mindsteløn faldt til 4,30 dollars – om måneden.

Kryptovaluta på himmelflugt

Det er den venezuelanske regerings plan, at petros på sigt skal kunne omgå de hårde økonomiske sanktioner mod landet. Systemet bag petro ligner til forveksling systemet bag bitcoins – forskellen er imidlertid, at valutaen er bundet til landets oliereserver.

Én petro svarer således til prisen for én tønde venezuelansk olie. Ifølge præsident Maduro vil landet i første omgang frigive 100 millioner petros svarende til seks milliarder dollars. På hjemmesiden for kryptovalutaen står der, at den venezuelanske regering »garanterer«, at investorer kan bruge sine petros som betalingsmiddel i landet.

Der står videre, at »petros vil blive det bærende fundament for landets udvikling af infrastruktur og uddannelse af unge«.

Foreløbigt har Venezuela frigivet knap 40 millioner petros til et introtilbud, der ligger under oliens markedspris. Regeringen hævder, at der blev solgt petros for i alt 735 millioner dollars på åbningsdagen for den digitale valuta.

Rasende opposition

Ifølge medlemmer af Venezuelas kongres, der kontrolleres af landets opposition, er den nye valuta forfatningsstridig. Kritikerne hævder, at landets forfatning fastslår, at lovforslag, der involverer statslån, skal godkendes af kongressen.

Oppositionen og observatører kritiserer blandt andet regeringen for at sælge ud af landets naturressourcer. Til CNBC siger Francisco Toro, en venezuelansk journalist, at den nye kryptovaluta er en »desperat« handling.

»De (regeringen, red.) har forsøgt at finde en måde at komme uden om de økonomiske sanktioner på,« siger han og forklarer, at kryptovalutaen kan åbne for investeringer fra lande som Kina og Rusland.

Helt så optimistisk forholder den venezuelanske økonom Jean Poul Leidenz sig ikke. Til colombiansk tv spørger han:

»Hvem har tillid til at investere i en valuta, der i sidste ende kontrolleres af en nationalbank, der ikke er lykkedes med at opretholde tilliden til landets traditionelle møntfod?«

Siden 2013 er Venezuelas BNP skrumpet med en tredjedel. I sin fremskrivning for i år forventer den Internationale Valutafond, at landets BNP vil falde med yderligere 15 procent, ligesom den forventer en inflation på 13.000 procent.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Anders Graae
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel, Anders Graae og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Rusland,Iran og Kina pønser på det samme - med den forskel at deres kryptovaluta bliver baseret på den internationale pris på Guld i forholdet 1:1 dvs. man kan indløse valutaen i guld i deres centralbanker. (The return of the Gold-standard.) Hvad der kommer til at ske med den nuværende petro-dollar olie og gas handles i for tiden kan der kun gisnes om - bortset fra at det bliver voldsomt.

Eva Schwanenflügel, Anders Graae, morten rosendahl larsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Hvis Maduro staar bag er denne "petro" ikke andet end loegn og bedrag. Som alt andet.

Den eneste sandhed er at folk sulter og flygter til Colombia, Brasil, etc.

Thomas Andersen og morten rosendahl larsen anbefalede denne kommentar
morten rosendahl larsen

Torben K L Jensen@...
Yes !! At verden lod USA fravige Bretton Woods systemet er en af vor tids større fadæser. Tænk en fordel altid at kunne veksle sine dollaser en til en, når der skal købes råvarer etc. Uretfærdigt så på tide !.

Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar