Nyhed
Læsetid: 4 min.

’Jeg hørte en hvislende lyd i mit værelse, og vidste med det samme, at når du kan lugte den første saringas, er det allerede for sent’

Enklaven Øst-Ghouta, holdes endnu af syriske oprørere, men har i fire år været belejret af syriske regimestyrker – de har nu indledt en offensiv med flere af den slags giftgasangreb, som i 2013 dræbte hundredvis af lokale civile
Syriske regimestyrker har indledt en offensiv mod den belejrede oprørsenklave Østghouda, der er en forstad til Damaskus. Og ifølge en lægehjælpsgruppe, der opererer i Syrien, er 237 civile blevet dræbt og 1.250 såret i Østghouta i første uge i februar.

Syriske regimestyrker har indledt en offensiv mod den belejrede oprørsenklave Østghouda, der er en forstad til Damaskus. Og ifølge en lægehjælpsgruppe, der opererer i Syrien, er 237 civile blevet dræbt og 1.250 såret i Østghouta i første uge i februar.

AA/ABACA

Udland
19. februar 2018

»Jeg har ikke sat mit vækkeur i de sidste seks år, for jeg vågner alligevel ved den hvinende lyd af mortérgranater, der flyver gennem luften og hilser mig og byen god morgen. Men en morgen var det anderledes. Et giftgasmissil brød uden varsel gennem husmuren. Jeg hørte en hvislende lyd i mit værelse, og vidste med det samme, at når du kan lugte den første saringas, er det allerede for sent.«

Yakub Alerbene er 40 år og bor i Douma i Øst-Ghouta, en forstad til Damaskus.

Den 1. februar vågnede han til det tredje kemiske angreb mod Ghouta på en måned. Det blev efterfulgt af en uges svære bombardementer.

Tirsdag den 6. februar blev den blodigste dag i Ghouta siden 2015, fortæller han via beskedtjenesten WhatsApp – dog blev der kun angrebet med konventionelle våben.  

»Jeg måtte vade hen over lig, imens jeg spejdede efter, om nogen fra min familie skulle ligge der. Jeg tog over til min ven, men kunne først ikke kende ham. Han døde af kvælning under murbrokker. Han var helt dækket af støv, og hans ansigtstræk var stivnede, som havde han været død i årevis og ikke kun i få timer«.

Union of Medical Care and Relief Organizations, en lægehjælpsgruppe, der opererer i Syrien, siger, at 237 civile blev dræbt og 1.250 såret i Øst-Ghouta i første uge i februar.

Den syriske civilforsvarsgruppe ’De Hvide Hjelme’, skriver i en erklæring, offentliggjort på sociale netværkssider, desuden, at snesevis af civile blev kvalt under det syriske regimes angreb mod Duma i Øst-Gouta, torsdag den 1. februar – herunder kvinder, børn og frivillige fra civilforsvarsgruppen.

Fire års belejring

Øst-Ghouta er betegnelsen for en enklave af forstæder i nærheden af ​​Damaskus, der har været omringet af syriske styrker i mere end fire år, og hvor Douma, der ligger 10 km fra Damaskus’ centrum, er største forstad. I fire år har enklaven været omringet af regimestyrker, hvis belejring strammede yderligere til i maj, hvor de indledte en storstilet offensiv. Ifølge FN er næsten 400.000 civile fanget i området, hvoraf halvdelen skal være børn og unge.

Øst-Ghouta, som styres af forskellige islamiske oprørsgrupper, var ellers udpeget som såkaldt de-eskaleringszone, ifølge en fredsaftale, der blev indgået mellem Rusland, Tyrkiet og Iran i maj.

Ifølge en lokal lærer, Sara, udeblev flere børn fra skole den 1. februar, da giftgasangrebet kom. Et ildevarslende fravær. 

»To børn fra samme familie manglede, niårige Tasneem Alhanash og hendes bror Mahmoud på 11 år gammel dukkede aldrig op.«

Selve skolebygningen er ødelagt, men klasselokalerne er flyttet til nærliggende kældre.

Tasneem er en af ​​mange elever, der voksede op og endte med at miste livet under krigen og belejringen, fortæller Sara via Facebook-beskedtjenesten Messenger.

»Jeg forsøger ikke bare at lære børnene deres pensum, men også morgensange. I de underjordiske skoler forsøger vi at indgyde børnene håb. Og vi lærer dem at plante grøntsager i de dyrkbare rum, vi kan finde i byen. Vi forsøger at motivere dem til at holde fast i livet«.

Mange af børnene husker ikke livet før belejringen, så Sara forsøger at fortælle dem, hvordan verden ser ud på den anden side.

»Jeg fortæller dem, at uden for belejringen kan man købe hjerteformede chokolader. Når man bider i dem, får man flydende chokolade på fingrene, som man kan slikke af.«

Hun fortæller dem om en blomsterbutik, hun kan huske, som solgte buketter sammensat af blomster i alle regnbuens farver, og hvor man kunne købe røde roser til sine elskede.«

»En af børnene sagde til mig: ’Lena og jeg så en rose for nogle dage siden mellem murbrokkerne. Jeg var sulten og spiste den’. Børnene trillede rundt på gulvet af latter – vi har ingen stole til dem«.

Ifølge lokale iagttagere er mere end 50 skoler i enklaven blevet angrebet – de 10 af dem er helt ødelagt.

Allerede i 2016 dokumenterede en rapport fra The Syrian American Medical Society 161 kemiske angreb i Syrien. Rapporten byggede på oplysninger indsamlet blandt de læger, der opererer på jorden i de områder, der var mål for kemisk krigsførelse. Angrebene resulterede i  1.491 døde, mens 14.581 blev skadet af de giftige kemikalier. I over en tredjedel af angrebene blev der anvendt klorgas, og langt størstedelen af ​​dem fandt sted, efter at en resolution fra FN-sikkerhedsråd havde fordømt brugen af dette kampmiddel. Blandt disse angreb var også et saringas-angreb på Øst-Ghouta i 2013, verdens mest dødbringende siden Iran-Irak-krigen med tabstal, der ifølge Den Frie Syriske Hær kan dokumenteres at løbe op i 1.729 dræbte. 

Ifølge nyhedsbureauet Reuters, der i en artikel fra januar 2018 citerer kilder blandt forskere og diplomater, er den syriske regerings kemiske våbenlagre ved laboratorietests for første gang blevet koblet til angreb med nervegassen sarin. Det understøtter de vestlige anklager om, at det er regeringsstyrkerne under præsident Bashar al-Assad, der stod bag disse angreb.

Forskere, der ønsker anonymitet, fortæller, at de fandt identiske ’markører’ i prøver taget fra Ghouta og fra nedslagssteder for to andre angreb – dels i Khan Sheikhoun i Idlib-provinsen 4. april 2017, dels i Khan al-Assal, Aleppo i marts 2013, der skulle bevise kampmidlets herkomst.

»Vi sammenlignede Khan Sheikhoun, Khan al-Assal, Ghouta,« sagde forskerkilderne til Reuters. »Der var matchende serienumre alle tre steder«.

Samme testresultater er grundlag for en rapport fra Organisationen for forbud mod kemiske våben (OPCW) og FN’s fælles undersøgelsesmekanisme i oktober, som holder den syriske regering ansvarlig for Khan Sheikhoun-angrebet, der dræbte snesevis af mennesker.

Yaqub al-Arbini, den civile borger fra Øst-Ghouta, tilføjer en sidste bemærkning, før vi afbryder forbindelsen:

»Husk at minde verden om, at vi er mennesker – ikke kun tal. Alle de dræbte efterlader familiemedlemmer, der græder for dem og drømmer om dem«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Så længe Rusland støtter Assad så kan det internationale samfund ikke gøre ret meget ved gasangrebene. Der er kun én ting at gøre, indsamling af beviser, og håbe på at man en dag tager affære overfor regimet.

David Zennaro, Henrik L Nielsen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

@Peter Frost
Selv hvis man havde direkte live-optagelser af hele beslutningsforløbet fra højeste til laveste sted hos Assad-regimet, kan Rusland jo bare gøre som de hele tiden har gjort og som vi jo også er vant til med USA og Israel. Blokere for alvorlige sanktioner eller undersøgelser.

John Andersen, Claus Nielsen, Niels Duus Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Jakob Trägårdh

Undskyld, men er der nogen der kan pege på bare et andet nyhedsmedie end Information, der har den historie om tre giftgasangreb i den sidste måned? Jeg kan ikke finde nogen? Heller ikke ved en google-søgning: "Sarin Ghouta 2018"?

Niels Duus Nielsen, Bettina Jensen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Jakob Trägårdh

... og hvordan kan manden lugte en gasart der ikke har nogen lugt?

Henrik Leffers, Bettina Jensen og John Andersen anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

@Jakob Trägårdh

Her er et om det samme: https://www.google.co.uk/amp/www.telegraph.co.uk/news/2018/02/01/rebel-s...

Og her er et der omtaler det samme og flere angreb andre steder:
https://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2018/02/277992.htm

At manden siger noget om at lugte gassen skyldes måske at han forveksler det med klorgas som også har ramt denne bydel i den sidste måned.

Jakob Trägårdh

Henrik L Nielsen

Tak for henvisninger—men Saringas er der ikke tale om—og i praksis er der stor forskel, selv om brugen af giftgas overordnet er både forkert og forbudt. Jeg synes, at man i pressen forsøger at tale en krig op, og jeg mener, at man burde gøre det modsatte, tale den ned, søge freden.

Bjørn Pedersen

@Jakob Trägårdh
Selv hvis pressen taler en krig op, som du kalder det, ved at rapportere om drab på egne civile om det så er via giftgas eller henrettelser af oprørere, behøver man såmend ikke være tilhænger af at gå i krig mod hans regime.

Og Tyrkiet, Peshmerga, Irak, Assad, FSA, USA, EU og dig og mig, vi søger alle freden... bare helst på vores egne betingelser.

Jakob Trägårdh, medierne beretter om krigen og alle dens rædsler. Det er da ikke at tale en krig op, men at vise virkeligheden udenfor lille Danmark.
Skulle medierne også lade være med at berette om andre vigtige begivenheder i håb om at folk glemmer dem, og at de med tiden forsvinder af sig selv?