Læsetid: 5 min.

Måske ville det være bedst for EU, hvis den næste Kommissionsformand blev fundet ved en lokumsaftale

EU-parlamentet kæmper for at bevare sin nyvundne ret til at vælge Jean-Claude Junckers afløser som EU-Kommissionsformand næste år, i stedet for at statsledere som førhen skal finde et kompromis bag lukkede døre. Tilhængere kalder det en kamp for demokrati over for lokumsaftaler. Kritikere kalder det en skinproces
Kommissionsformand Jean Claude Juncker og leder af den liberale EP-gruppe Guy Verhofstadt var begge kandidater til at blive EU Kommissionsformand som leder af hver deres tværnationale gruppe i Europa-Parlamentet – men det er usikkert, om den nye måde at finde kandidater til EU’s højeste embede også kommer til at gælde, når den næste skal findes.

Kommissionsformand Jean Claude Juncker og leder af den liberale EP-gruppe Guy Verhofstadt var begge kandidater til at blive EU Kommissionsformand som leder af hver deres tværnationale gruppe i Europa-Parlamentet – men det er usikkert, om den nye måde at finde kandidater til EU’s højeste embede også kommer til at gælde, når den næste skal findes.

Vincent Kessler

13. februar 2018

BRUXELLES – En større magtkamp er under opsejling i EU. Startskuddet kom i sidste uge da 457 ud af Europa-Parlamentets 751 medlemmer stemte for en optrapning af slagsmålet med EU’s medlemslande, der kan ende i en skelsættende konfrontation.

Det skete med truslen om at blokere for næste års valg af afløseren til Jean-Claude Juncker som EU-Kommissionsformand, hvis ikke Europa-Parlamentet får sin vilje med hensyn til metode og valgprocedure.

Europa-Parlamentet fik med sidste valg i 2014 styrket sin magt, da det tog sig ret til at udpege spidskandidater for hver parlamentarisk gruppe til chefposten for Kommissionen. Systemet fik den tyske betegnelse ’spitzenkandidaten-proceduren.

Men en stadig større gruppe af EU's medlemslande betragter det nu som et kup, og blandt de danske europaparlamentarikere er det også svært at finde opbakning til, at Europa-Parlamentet alene skal bestemme kandidatfeltet til så vigtig en post og holde de nationale regeringer uden for indflydelse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Duus Nielsen

Meget interessant udmelding fra Schaldemose:

"For mig er det vigtigere, at vi finder den rigtige person, end at vedkommende har været i valgkamp i flere måneder."

Altså er demokrati noget lort, som vi ikke bør bruge til andet end ligegyldigheder, da besættelsen af de vigtige poster er alt for vigtige til at overlade til borgerne. Så lad os udfase demokratiet og i stedet indføre teknokrati.

Gad vide om det er en politik, hans moderparti deler? Noget kunne tyde på det, jf. Corydone, som herhjemme blev finansminister helt uden at være forurenet af valgkamp.

morten rosendahl larsen, Poul Erik Riis, Anne Eriksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jacob Langvad

Det er så inderlig spild af tid at spørge Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU om noget som helst vedrørende EU. Vi kender svaret på forhånd - forslaget er elendigt, og vi får aldrig at vide, hvad Folkebevægelsen så ville gøre i stedet. Sikkert fordi Folkebevægelsen ønsker hele EU nedlagt - og i hvert fald skal Danmark udmeldes hurtigst muligt.

Og fugleskræmslet om et føderalt EU med en EU-regering .... selvfølgelig ved Rina Ronja Kari udmærket, at der er intet som helst, der tyder på det. Stats- og Regeringscheferne vil aldrig afgive deres nuværende magt til en føderal regering - Rina Ronja Kari taler ned til os ved at fremmane dette spøgelse.

Bjarne Bisgaard Jensen

Jeg får nogle gange den tanke, at det er med demokrati som med natur, klima og forurening. Det er noget billigt skidt, som ikke skal stå i vejen for dem der kan og vil.

Karsten Lundsby, Poul Erik Riis, Niels Bent Johansen, Anne Eriksen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvor finder vi en skatteekspert af samme kaliber som den nusiddende, og hvordan sikrer vi os at efterfølgeren har den samme topunderholdningsværdi ved de utallige sammenkomster ?

Hvis vi overhovedet skal gøre os håb om at komme på niveau med amerikanernes Trump eller Tyrkiets Erdogan, kunne Berlus kone måske være et seriøst bud, ellers må vi nok nøjes med charmetrolden Martin Schulz. Han har alligevel ikke en chance i en demokratisk proces.