Læsetid: 8 min.

Merkel sætter sig i spidsen for tabernes koalition

Små fem måneder efter det tyske valg er der kommet papir på det fortsatte fornuftsægteskab mellem SPD og CDU/CSU. Regeringskontrakten, som nu skal godkendes af SPD’s medlemmer, bliver kaldt både ’visionsfattig’ og ’fornuftig’
Fire måneder efter valget lykkedes det Angela Merkels CDU og socialdemokraterne at forlænge deres fornuftsægteskab med fire år. Men i SPD går Martin Schulz af som formand, og kansleren kæmper stadig for at komme sig over sit katastrofevalg

Fire måneder efter valget lykkedes det Angela Merkels CDU og socialdemokraterne at forlænge deres fornuftsægteskab med fire år. Men i SPD går Martin Schulz af som formand, og kansleren kæmper stadig for at komme sig over sit katastrofevalg

Gregor Fischer

8. februar 2018

»Forestil dig, at Tyskland ikke har nogen regering, og ingen bemærker det.«

I løbet af de rekordlange tyske regeringsforhandlinger siden valget til Forbundsdagen i september er denne joke blevet en fast del af det tyske medielandskab. Men efter to dages intensiv forlængelse af de ugelange forhandlinger i 18 arbejdsgrupper opnåede CDU/CSU og SPD onsdag endelig enighed om grundlaget for en ny GroKo (’stor koalition’) i en 177 sider lang regeringskontrakt.

Ifølge flere tyske medier var de alt i alt korte, men seje forhandlinger om endnu et fornuftsægteskab mellem partierne også lidt et spil for galleriet. SPD-ledelsen har nemlig lovet partiets bagland at »forhandle til det knirker«, og netop de omtrent 460.000 medlemmer af socialdemokratiet skal frem mod den 4. marts stemme ja eller nej til forhandlingsresultatet.

Tirsdag blev det tilmed offentliggjort, at SPD alene siden årsskiftet har fået knap 25.000 nye medlemmer, som formentlig overvejende vil stemme nej til en ny GroKo. Det har muligvis givet Martin Schulz en sidste trumf på hånden for en socialdemokratisk succes i den afsluttende maratonforhandling.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Trond Meiring
  • Eva Schwanenflügel
  • Michael Hullevad
  • Torben K L Jensen
Trond Meiring, Eva Schwanenflügel, Michael Hullevad og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

+/- = 0 - Altså ingen forandring i det tyske diesel-elektriske vækstlokomotiv.

Trond Meiring, Michael Hullevad og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Gad vide om SDU får opbakning til denne koalition i deres bagland?
Ellers er der valg igen snarligt.

Torben Lindegaard

@Mathias Sonne

Selvfølgelig er det parlamentarisk set noget juks, at der ikke findes et troværdigt regeringsalternativ til GroKo; men alligevel .... set heroppe fra vore breddegrader er jeg ganske godt tilfreds med Angela Merkel som Kansler, Martin Schulz som udenrigsminister og Olaf Scholz som finansminister.

Man kan så ane problemer i fremtiden, for regeringsprogrammet med forøgede betalinger til EU - læs: de græske lallehoveder - åbner totalt banen for AfD's anti-EU politik.

Bjarne Bisgaard Jensen

Et bedrøveligt forsøg på, for enhver pris at opretholde status quo.
Tyskland lider kraftigt under mangel på en bredere politisk base, så sporene skræmmer fortsat.

Søren Keldorff

Europas fremtid er det afgørende omdrejningspunkt for aftalen. Hvis SPD’s medlemmer godkender aftalen vil Macron’s Frankrig og Merkel/Schultz’s Tyskland for alvor gå i gang med at forny det Europæiske samarbejde. Med tættere økonomisk samarbejde, opgør med sparepolitikken, indgreb mod skattesvindel , Marshall hjælp til Afrika, ny flygtninge og migrationspolitik m.m. – Alt sammen noget vi i Danmark burde være glade for. – Det er derfor på høje tid vi går i gang med for alvor at drøfte Europas fremtid efter Brexit og under og forhåbentlig efter Trump – i medierne, i befolkning og blandt de politiske partier – i stedet for at svømme hen i Trumps tweets