Nyhed
Læsetid: 2 min.

Myanmars regering forsøger at skjule rohingya-massegrave med bulldozere

Efter at der for nylig blev afsløret to nye massegrave, har Myanmars regering nu sendt bulldozere ud for at fjerne sporene efter den massakre, der blev begået mod rohingyaer i Rakhine-provinsen sidste år. Det hævder menneskerettighedsorganisationer
Lokale i Rakhine-provincen forsøger at identificere ligene fra massegravene.

Lokale i Rakhine-provincen forsøger at identificere ligene fra massegravene.

Soe Zeya Tun

Udland
24. februar 2018

Som led i deres bestræbelser på at ødelægge beviserne efter militærets massakre i en rohingyalandsby i august har Myanmars regering sat bulldozere til at jævne landsbyen og de massegrave, der efterfølgende blev etableret, med jorden. Det hævder menneskerettighedsorganisationer.

Anklagen kommer, kort tid efter at en undersøgelse foretaget af nyhedsbureauerne AP og Reuters afslørede nye massegrave efter massakren.

Via et lokalt projekt, som har til formål at dokumentere overgreb begået mod rohingyaerne i Rakhine-provinsen i det vestlige Myanmar, er avisen The Guardian kommet i besiddelse af videooptagelser, der viser billeder af en massegrav, umiddelbart inden den bliver ødelagt. I klippet kan man blandt andet se et menneskeben i forrådnelse stikke ud under en stor presenning.

Lederen af projektet, Chris Lewa, vurderer, at bulldozerne er en del af en større indsats for at skjule beviserne efter massakren, som regeringen har indledt efter den internationale presses afsløring af massegravene.

»To af de massegrave, vi er bekendt med, har været fremme i medierne. Men i sidste uge blev der bulldozet over en tredje grav. Det betyder, at beviserne for regeringens mord er blevet ødelagt,« siger Chris Lewa.

»Og det sker helt åbenlyst efter ordre fra regeringen.«

Afviser anklager om etniske udrensninger

Ifølge menneskerettighedsgrupper fandt massakren sted i den lille by Maung Nu i det nordlige Rakhine i august sidste år.

Tidligere har Human Rights Watch viderebragt vidnesbyrd fra overlevende, der fortæller, at hæren »tæskede, forgreb sig, stak og skød« landsbyboerne. Adskillige dusiner rohingyaer blev angiveligt slået ihjel. Human Rights Watch har efterfølgende fremlagt satellitbilleder, der viser, at landsbyen blev jævnet med jorden efter massakren.

Rohingyaerne er en muslimsk minoritetsgruppe, der er blevet systematisk forfulgt gennem årtier. Ifølge menneskerettighedsgrupper har rohingyaerne været udsat for tre etniske udrensninger siden 2012. Efter at en rohingya-oprørsgruppe angreb en militærkaserne i august 2017, har militæret indledt en ny kampagne mod minoritetsgruppen, der har kostet adskillige tusinde mennesker livet. Godt 700.000 rohingyaer er flygtet til nabolandet Bangladesh.

Myanmars regering har kategorisk afvist anklagerne om etniske udrensninger.

En FN-mission er blev nægtet adgang til Myanmar, ligesom FN’s særlige rapportør for menneskerettigheder er blevet forhindret i at komme ind i landet.

»Vi er bekendt med beskyldningerne om, at Maung Nu er blevet jævnet med jorden, og vi frygter, at det er led i et mere systematisk forsøg på at dække over de burmesiske sikkerhedsstyrkers overgreb,« siger Phil Robertson fra Human Rights Watch til The Guardian.

En talsmand for Myanmars regering, Zaw Htay, afviser, at bulldozerne er sendt ud for at destruere spor efter massegravene.

»Den lokale regering er ved at rydde området, så der kan blive bygget nye landsbyer,« siger han. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her