Nyhed
Læsetid: 4 min.

Pensionskasse vil stramme kontrollen efter skandaleinvestering i Mozambique

Det var en fejl, som var svær at undgå, da MP Pension investerede 41 millioner i et korrupt mozambiquisk tunfirma, vurderer pensionskassen selv i en ny rapport. Medlemmerne savner, at der placeres et ansvar, men de roser MP Pensions forslag til kontrol af fremtidige investeringer
Det var en fejl, som var svær at undgå, da MP Pension investerede 41 millioner i et korrupt mozambiquisk tunfirma, vurderer pensionskassen selv i en ny rapport. Medlemmerne savner, at der placeres et ansvar, men de roser MP Pensions forslag til kontrol af fremtidige investeringer

Thomas Trutschel

Udland
9. februar 2018

Magistrenes og Psykologernes Pensionskasse (MP Pension) frifinder i store træk sig selv i sagen om det korrupte tunselskab Ematum, som MP Pension i 2013 valgte at investere for 41 millioner kroner obligationer i i den tro, at pengene skulle gå til udvikling af fiskeindustri i det fattige Mozambique.

Ematum viste sige at være omdrejningspunkt for en større korruptionsskandale, der har forarmet den mozambiquiske befolkning. Skandalen involverer landets regering, en schweizisk og en russisk storbank og i sidste led altså en lang række internationale investorer, herunder flere danske banker og pensionskasser.

I Danmark er det kun MP Pension, der efter pres fra medlemmerne har valgt at undersøge forløbet, hvor pensionskassen købte obligationer i firmaet.

Og det er som resultat af denne undersøgelse, der blev offenttliggjort i slutningen af januar, at MP Pension altså konkluderer, at man ikke kunne have handlet anderledes.

Heller ikke den eksterne forvalter, Aberdeen, som købte obligationerne på vegne af MP Pension, kunne handle anderledes, da de troede, at obligationerne var blevet udstedt i overensstemmelse med mozambiquisk lov – hvilket senere har vist sig ikke at være tilfældet.

Fortsætter samarbejde

Det var den schweiziske bank Credit Suisse, som solgte Ematum-obligationerne på vegne af den mozambiquiske regering til Aberdeen og derigennem til MP Pension.

I en uafhængig undersøgelsesrapport fra konsulentfirmaet Kroll, finansieret af den svenske ambassade i Mozambique, er det slået fast, at Credit Suisse så igennem fingre med, at Ematum-lånet hverken var blevet godkendt af parlamentet i Mozambique eller af IMF og dermed var ulovligt.

Det forhold får dog ikke konsekvenser for MP Pensions fremtidige samarbejde med Credit Suisse.

»Der er ikke noget, vi kan komme efter, så vi kan ekskludere dem. Det, vi kan håbe på, er, at de bliver bedre, og at vi gennem de henvendelser, som Aberdeen har haft til dem, får mere at vide. Men umiddelbart har vi ikke planer om eksklusioner,« siger bestyrelsesformand for MP Pension Egon Kristensen.

Hvorfor kan I ikke beslutte, at I ikke vil handle med Credit Suisse mere?

»Det kunne vi sådan set også, men vi skal jo have dokumentation for, at de har overtrådt vores regler, og det synes vi ikke, at vi har.«

Så Kroll-rapporten er ikke dokumentation nok for, at jeres regler ikke er blevet overtrådt?

»Det vurderer vi ikke, nej.«

Sagen kort

  • 2013: Ledende politikere i Mozambique opretter et privat tunselskab kaldet Ematum og sælger obligationer til selskabet på det internationale marked for 850 millioner dollar. Flere danske banker og pensionskasser investerer i Ematum. De største er Danske Bank, Sydbank, MP Pension og Pension Danmark.
  • 2015: Det står klart, at hovedparten af pengene er forsvundet ud af Mozambique og ikke er brugt på tunfiskeri. Selskabet har fra begyndelsen været garanteret af staten, men garantien viser sig at være ulovlig, da landets parlament ikke har godkendt den. Flere vestlige lande trækker støtten.
  • 2016: IMF fastfryser sin støtte, efter det kommer frem, at der er optaget hemmelige lån for yderligere en mia. dollar.
  • 2017: Mozambique går i januar i betalingsstandsning, da landet ikke kan betale renterne på Ematum-lånet.
  • 2018: Statsanklageren i Mozambique indleder sag mod cheferne for de tre statsejede selskaber i centrum for skandalen.

Ris og ros fra medlemmer

Ole Stage repræsenterer foreningen Kritiske Pensionskunder, som er blevet stiftet i kølvandet på sagen af en gruppe medlemmer i MP Pension.

Han undrer sig over, at Kroll-rapporten ikke er inddraget i MP Pensions undersøgelse.

»Jeg havde været meget gladere, hvis MP Pension havde sagt: Vi må rykke lidt i Aberdeen. Det er dem, der forvalter vores penge, så dem kunne de da godt havde spurgt: Er I tilfredse med den måde, Credit Suisse har ageret på? Vil I anlægge en sag eller stille spørgsmål til dem? For det er så grov vildledning. Der er ikke rigtig sket noget med hele den kæde af ansvar,« siger Ole Stage.

Men den kritik er forfejlet, mener MP Pensions Egon Kristensen:

»Medlemmerne har ikke bedt os om at placere et ansvar. Det må andre undersøgelser eller eventuelt en retssag afgøre. Vi er blevet bedt om at undersøge, om vi selv har gjort det godt nok, og hvordan vi kan gøre det bedre fremadrettet,« siger han.

Ole Stage glæder sig dog over, at der overhovedet er lavet en undersøgelse. Og han glæder sig over, at MP Pension vil være mere opmærksomme på at undgå lignende investeringer fremover.

I rapporten konkluderer MP Pension, at man fremover vil indskærpe over for sine eksterne forvaltere, heriblandt Aberdeen, at de skal leve op til MP Pensions krav for ansvarlige investeringer. Og så vil pensionskassen indføre en karantæneprocedure, så investeringerne i hvert fald ikke øges i firmaer, som er under mistanke.

»Vi gør allerede det, at når vi udvælger eksterne forvaltere, så sætter vi nogle betingelser op med hensyn til afkast og med hensyn til, at de overholder vores retningslinjer for ansvarlige investeringer. Den her sag har givet anledning til, at vi bliver endnu mere opmærksomme på at intensivere den del,« forklarer Egon Kristensen.

Hjælp til indflydelse

I andre danske pensionskasser har der ikke været samme efterspil, men i Mellemfolkeligt Samvirke fik de så mange henvendelser fra folk, som var utilfredse med deres pensionskasses investeringer, at organisationen valgte at oprette gruppen Aktive Pensionskunder, som 350 personer deltager aktivt i. 

»Der var brug for at dele erfaringer i forhold til, hvad man som almindeligt medlem af en pensionskasse kan gøre, hvis man ikke mener, at pensionskassen efterlever sin egen ansvarlighedspolitik og gennemfører ansvarlige investeringer,« siger forkvinde for Mellemfolkeligt Samvirke, Helle Munk Ravnsborg.

Og det kan lade sig gøre at komme igennem til pensionsselskaberne. Sagen om Ematum viser, at aktive medlemmer kan skabe mere åbenhed og større fokus på ansvarlige investeringer, vurderer Ole Stage:

»Vi skal være en kritisk offentlighed i forhold til pensionskasserne, og så tror jeg, at det kommer til at rykke noget. Nu kan jeg spore en lydhørhed hos MP Pension, når vi snakker med dem.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En garanti på hundredevis af millioner dollar der var skrevet på bagsiden af en bananskræl med Bamse og Kyllings kragetæer? Det var søreme uheldigt.