Nyhed
Læsetid: 2 min.

Politisk tumult i Maldivernes ferieparadis

Maldiverne, der mest er kendt for sine koralrev og badestrande, har i denne uge været omdrejningspunkt for en politisk magtkamp, der har kastet staten ud i undtagelsestilstand
Udland
10. februar 2018

Maldiverne har kridhvide strande og luksushoteller, og så har den lille østat i det indiske ocean på ny politisk kaos.

I sidste uge omstødte højesteret de dengang omdiskuterede terrordomme mod ni oppositionspolitikere, heriblandt Maldivernes første demokratisk valgte præsident Mohamed Nasheed, der blev fængslet på grund af anklager om terror i 2015, trods internationale protester. Nasheed blev idømt 13 års fængsel, men blev siden løsladt på grund af sit helbred og flyttede i eksil.

Til stor irritation for den siddende regering krævede domstolen også, at 12 afsatte medlemmer af parlamentet skulle genindsættes, og dermed blev oppositionens parlamentariske flertal genetableret.

Mandag underkendte Maldivernes regering løsladelsen, anholdt to højesteretsdommere og erklærede landet i undtagelsestilstand i 15 dage for at undersøge det »kup«, der angiveligt skulle være planlagt imod præsident Abdulla Yameen.

Med undtagelsestilstanden har landets sikkerhedsstyrker fået friere beføjelser til at foretage anholdelser, og offentlige forsamlinger forbydes. Hæren er blevet beordret til at forhindre ethvert forsøg på at fjerne præsident Yameen, skriver BBC.

Geopolitisk spil

Fra sit eksil i Sri Lanka tilskyndede den tidligere præsident Nasheed Indien til at sende en repræsentant med »opbakning fra militæret« til Maldiverne for at befri de politiske fanger samt de dommere, der mandag blev tilbageholdt.

Indien, der ligger 400 kilometer fra Maldiverne, sendte i 1988 soldater til landet for at forhindre et kup, men har siden afholdt sig fra direkte involvering i landets kaotiske indenrigspolitiske anliggender.

Med sin placering midt i Det Indiske Ocean spiller Maldiverne, der består af mere end tusind små koraløer, en vigtig rolle i et geopolitisk spil mellem Kina og Indien. Det handler om kontrol med verdens travleste sørute gennem det Indiske Ocean og det Sydkinesiske Hav.

Mens oppositionen søger støtte i Indien, har den nuværende regering og præsident Yameen i løbet af de sidste år forsøgt at etablere bedre forbindelser til Asiens største magt, Kina.

Da præsident Yameen onsdag rakte ud til »venlige nationer« for at søge international opbakning, undlod han da også at nævne Indien. I stedet sendte han sin økonomiske udviklingsminister til Kina, sin udenrigsminister til Pakistan og sin fiskeriminister til Saudi-Arabien, skriver Reuters

Maldiverne har inden for de sidste år søgt tættere kontakt til Kina. Under præsident Abdulla Yameens besøg i Beijing i december sidste år underskrev Kina og Maldiverne en frihandelsaftale og aftalte at samarbejde om den maritime del af Kinas omfattende infrastruktur Et Bælte En Vej, der blandt andet skal forbinde Kina til Afrika og Europa ad søvejen, skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Både Indien og Kina er afhængig af uhindret at kunne transportere olie fra Adenbugten, men på vejen passerer de Maldiverne. Dermed sidder præsident Yameen midt i denne nationale politiske krise med et vigtigt kort på hånden i striden mellem Asiens to største økonomier.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her