Nyhed
Læsetid: 1 min.

Rusland og Assad-regimet bomber Idlib

Siden oprørsgruppers nedskydning af en russisk jetjager lørdag har det russiske og syriske luftvåben bombet det nordvestlige Syrien i krigens største luftangreb i over et år
Udland
10. februar 2018

Russiske og syriske kampfly har ugen igennem bombet byer og landsbyer i det nordvestlige Syrien i de største luftangreb mod oppositionskontrollerede områder siden Aleppos fald i december 2016. Resultat: Massive materielle skader på civil infrastruktur, hundredvis af dræbte og sårede og nye flygtningestrømme.

Allerede tirsdag havde monitoreringsgrupper optalt 150 luftangreb i Idlib-provinsen, og de russisk-syriske bombetogter er fortsat ugen igennem. I går gik det ud over det østlige Ghouta. Tabstallene blev fredag opgjort af nyhedsbureauet AFP til 220 dræbte civile, men tallet ligger formentlig langt højere.

Bomberne har især ramt civile boligområder, ligesom to hospitaler meldes svært beskadiget. Fra byen Saraqeb melder læger, at de har behandlet ni personer for symptomer på kloringasforgiftning. I givet fald er det det fjerde angreb med kemiske våben siden 13. januar.

Den optrappede luftkampagne kommer efter nedskydningen af en russisk SU25- jetjager lørdag. Idlib – den sidste provins i Syrien, som Assad-regimet endnu ikke har genvundet kontrollen med – har to millioner indbyggere og internt fordrevne, der har søgt tilflugt blandt de væbnede oppositionsgrupper, heriblandt flere stærke jihadiststyrker.

FN appellerer til, at de stridende parter holder våbenhvile i en måned, så hjælpeorganisationer kan komme de hundredtusindvis af civile, der akut behøver bistand, til undsætning.

Ahmad al-Dbis, direktør for Union of Medical Care and Relief Organisations, der driver hospitaler i det oppositionskontrollerede Syrien siger til the Guardian:

»Situationen er virkelig slem, for angrebene rammer alle byområder, både Idlib by, Maarat al-Numan og Kafranbel. Det er tætbefolkede områder, så antallet af sårede er stort. Bombeaktionerne fortsætter, og det gør det svært for os at bjærge sårede og dræbte.«

© The Guardian og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her